„Heinrich Schütz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kékítések és portál
22. sor: 22. sor:


== Élete ==
== Élete ==
[[Köstritz]]ben született [[patrícius]] családban. Születése 1585. október 8-ra tehető, ám csak a keresztelő dátuma ismert. Nagybátyja a [[császár]] titkára volt. Halála után a Schütz család [[Weissenfels]]be költözött. A [[kassel]]i [[őrgróf]] magához vette az udvarba fiúénekesnek Schützöt. A [[marburg]]i [[egyetem]]en jogi tanulmányokba kezdett, majd a kasseli őrgróf ösztöndíjából [[Velence (Olaszország)|Velencébe]] utazott zeneszerzést tanulni 1609-ben. Velencében a zenei élet vezető egyénisége [[Giovanni Gabrieli]] volt. Schütz is az ő tanítványa lett.
[[Köstritz]]ben született [[patricius]] családban. Születése 1585. október 8-ra tehető, ám csak a keresztelő dátuma ismert. Nagybátyja a [[Császár (rang)|császár]] titkára volt. Halála után a Schütz család [[Weissenfels]]be költözött. A [[kassel]]i [[őrgróf]] magához vette az udvarba fiúénekesnek Schützöt. A [[marburg]]i [[egyetem]]en jogi tanulmányokba kezdett, majd a kasseli őrgróf ösztöndíjából [[Velence (Olaszország)|Velencébe]] utazott zeneszerzést tanulni 1609-ben. Velencében a zenei élet vezető egyénisége [[Giovanni Gabrieli]] volt. Schütz is az ő tanítványa lett.
Huszonnyolc éves korában tért vissza Weissenfelsbe, ahol házitanítói állást vállalt. Egyetemi tanulmányait [[Lipcse (Németország)|Lipcsében]] folytatta, ezután Kasselben az udvar másodorgonistája. 1613-ban a kasseli őrgróf magával vitte egy ünnepségre [[Drezda|Drezdába]]. Schütz szereplésével elnyerte [[II. János György szász választófejedelem|II. János György]] [[választófejedelem]] tetszését, aki állást ajánlott neki. Ezután haláláig a fejedelem alkalmazottja volt. Megújította Drezda zenei életét. 1619-ben megházasodott, házasságával megteremtette az anyagi biztonságát. 1627-ben került bemutatásra ''Dafne'' című [[Opera (színmű)|operája]], amely az első német nyelvű opera volt, de sajnos nem maradt fenn: zenéje egy tűzvészben elpusztult.
Huszonnyolc éves korában tért vissza Weissenfelsbe, ahol házitanítói állást vállalt. Egyetemi tanulmányait [[Lipcse (Németország)|Lipcsében]] folytatta, ezután Kasselben az udvar másodorgonistája. 1613-ban a kasseli őrgróf magával vitte egy ünnepségre [[Drezda|Drezdába]]. Schütz szereplésével elnyerte [[II. János György szász választófejedelem|II. János György]] [[választófejedelem]] tetszését, aki állást ajánlott neki. Ezután haláláig a fejedelem alkalmazottja volt. Megújította Drezda zenei életét. 1619-ben megházasodott, házasságával megteremtette az anyagi biztonságát. 1627-ben került bemutatásra ''Dafne'' című [[Opera (színmű)|operája]], amely az első német nyelvű opera volt, de sajnos nem maradt fenn: zenéje egy tűzvészben elpusztult.
77. sor: 77. sor:


{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Zene}}

{{DEFAULTSORT:Schu~tz Heinrich}}
{{DEFAULTSORT:Schu~tz Heinrich}}
[[Kategória:Német zeneszerzők]]
[[Kategória:Német zeneszerzők]]

A lap 2017. február 14., 15:07-kori változata

Heinrich Schütz
Heinrich Schütz a híres holland festő, Rembrandt képén (1635?)
Heinrich Schütz a híres holland festő, Rembrandt képén (1635?)
Életrajzi adatok
ÁlnévHenricus Sagittarius
Született1585. október 8.
Köstritz
Elhunyt1672. november 6. (87 évesen)
Drezda
Pályafutás
Műfajok
Hangszerorgona
Tevékenységzeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Heinrich Schütz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Heinrich Schütz (Köstritz, 1585. október 8.Drezda, 1672. november 6.) az egyik legjelentősebb 17. századi német barokk zeneszerző.

Élete

Köstritzben született patricius családban. Születése 1585. október 8-ra tehető, ám csak a keresztelő dátuma ismert. Nagybátyja a császár titkára volt. Halála után a Schütz család Weissenfelsbe költözött. A kasseli őrgróf magához vette az udvarba fiúénekesnek Schützöt. A marburgi egyetemen jogi tanulmányokba kezdett, majd a kasseli őrgróf ösztöndíjából Velencébe utazott zeneszerzést tanulni 1609-ben. Velencében a zenei élet vezető egyénisége Giovanni Gabrieli volt. Schütz is az ő tanítványa lett.

Huszonnyolc éves korában tért vissza Weissenfelsbe, ahol házitanítói állást vállalt. Egyetemi tanulmányait Lipcsében folytatta, ezután Kasselben az udvar másodorgonistája. 1613-ban a kasseli őrgróf magával vitte egy ünnepségre Drezdába. Schütz szereplésével elnyerte II. János György választófejedelem tetszését, aki állást ajánlott neki. Ezután haláláig a fejedelem alkalmazottja volt. Megújította Drezda zenei életét. 1619-ben megházasodott, házasságával megteremtette az anyagi biztonságát. 1627-ben került bemutatásra Dafne című operája, amely az első német nyelvű opera volt, de sajnos nem maradt fenn: zenéje egy tűzvészben elpusztult.

1628-ban ismét Velencébe utazott. A velencei zenei élet új vezetője Claudio Monteverdi volt, megszűnt az egyházzene egyeduralma, a színpadi zene vette át a vezető szerepet. Bár Monteverdi az opera első nagy mestere volt, Schützöt elsősorban az egyházzenei művei érdekelték. Schütz ekkor komponálta a Symphoniae Sacrae első két kötetét. A lagúnák városát 1629-ben hagyta el.

Szászországban a harmincéves háború nagy pusztításokat vitt végbe az 1630-as években. Schütz egymás után vesztette el rokonait és barátait. A drezdai capella sorsa is rosszra fordult. A fizetések elmaradoztak, a zenészek és az énekesek közül sokan tovább álltak. 1633-ban Schütz szabadságot kért és a dán király udvarába utazott. Itt ekkoriban jelentős zenei élet folyt, John Dowland mellett dolgozhatott. Fontos ünnepségekre komponált Schütz, mint például a dán király Christian esküvőjére. 1635-ben tért vissza Drezdába, de 1637-ben ismét szabadságot kért a háborús viszonyok miatt, és visszautazott Dániába.

Hatvanadik életévét betöltve Schütz vágyott a nyugdíjazására, de kérvényeit sorra elutasították. Az állandó társadalmi intrikák, szakmai harcok, valamint az olasz és francia kultúra túlburjánzása nagyon elkedvetlenítette az idős Schützöt. Élete végéig harcolt a német zene háttérbe szorulása ellen.

Közben lezárult a nagy háború és a drezdai viszonyok is megjavultak. 1650-ben újra nagyszabású opera-balett előadásra került sor a szász udvarban, és a capella is ismét kiegészült zenészekkel. 1655 meghalt a választófejedelem és az új fejedelem végre engedélyezte Schütz visszavonulását. A mester nagy erőkkel komponált tovább, 1664-ben megírta a Karácsonyi oratóriumot, 1671-ben a Német Magnificatot.

Utolsó éveiben szétosztotta vagyonát rokonai között, kéziratait a drezdai capellára hagyta. Testi bántalmak gyötörték, hallása is megromlott. 1672. november 6-án hunyt el Drezdában.

Munkássága

Schütz elsősorban a vokális zene területén alkotott maradandót. Főleg egyház zenei kompozíciók szerzője, de akadnak világi témájú művei is. 1619-ben jelent meg nyomtatásban első jelentősebb műve a Die Psalmen Davids. A gyűjtemény darabjai Giovanni Gabrielli zsoltárkoncertjeinek a hatását mutatják, de a zsoltárok mellett Schütz feldolgozott egyéb bibliai és templomi szövegeket is. A megzenésítéseket a többszólamúság jellemzi. Schütz az előszóban is utal a stylo recitativóra, amely a Német-római Birodalom területén ebben a műben kerül először alkalmazásra. Lipcsei tanulmányai alatt zenésítette meg Cornelius Becker lipcsei professzor zsoltárait. A dallamok nagy része Schütz saját munkája. A zenét a korai protestantizmus koráldallamaihoz igazította. Egyházi koncertgyűjteménye a Symponiae sacrae három kötetben jelent meg, Monteverdinél folytatott tanulmányait követően. Az I. rész a Vulgátából, a többi a német bibliai és templomi énekekből veszi a szövegét.

1623-ban adta ki Feltámadás-históriáját. A megzenésítés alapja Lukács, Máté és János evangéliumából készült válogatás. A műben fellelhető a tudatos hagyományőrzés és a modernség egyaránt. A szereplők szinte mindig két szólamban szólalnak meg, jellemző, hogy a szerző a régi motetta technikát alkalmazza. Cantiones sacrae című latin nyelvű motetta gyűjteménye két évvel később született meg. A mű egyházi kamarazene liturgikus funkció nélkül. Az olasz madrigál hatása érezhető: a szóértelmezés formaalkotó, a dallamot, a harmóniát és a szólamszerkesztést meghatározó erő. Másik jelentős oratóriuma a Die sieben Worte Jesu Christi. A mű szólistákra és ötszólamú kórusra íródott zenekari kísérettel, és a meditatív stílusjegyeket állítja előtérbe. A művet 1855-ben fedezte fel Otto Kade, és ezzel vette kezdetét a 19. századi Schütz-reneszánsz. A szerző oratóriumai között megtaláljuk Lukács, Máté és János evangéliumának a megzenésítését is, passió formában.

Schütz a német opera atyjának is tekinthető, mivel ő komponálta a Daphnét, a legrégebbi ismert német operát. Sajnos a darabnak csak a szövegkönyve maradt az utókorra. Ennek alapja Rinuccini pastoráldrámája, amelyet Itáliában többek között Jacopo Peri is megzenésített. Schütz szövegkönyvírója az elbeszélő jellegű szöveget erősen dramatizálva készítette el a német librettót.

Művei

  • Oratóriumok:
    • Húsvéti történet, 1623
    • Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz, 1645 körül
    • Lukács-passió, 1653
    • Máté-passió, 1665
    • János-passió, 1666
    • Karácsonyi történet, 1664
  • Madrigálok, motetták:
    • Il primo libro de madrigali, 1611
    • Geistliche Chor-Musik, 1648
  • Egyházzene:
    • Psalmen Davids (1. kötet), 1619
    • Cantiones sacrae, 1625
    • Psalmen Davids (2. kötet), 1628
    • Symphoniae sacrae (1. kötet), 1629
    • Musikalische Exequien, 1636
    • Kleine geistliche Konzerte (1. könyv), 1636
    • Symphoniae sacrae (2. könyv), 1647
    • Geistliche Chor-Music, 1648
    • Symphoniae sacrae (3. kötet), 1650
    • Zwölf geistliche Gesänge, 1657
    • Psalmen Davids (a 2. könyv átdolgozása), 1661
    • Magnificat

Források

  • Várnai Péter: Henrich Schütz, Gondolat, Bp.,1959
  • Gerhard Dietel: Zenetörténet évszámokban I. A 2. századtól 1800-ig, Springer, Bp., 1996, 253., 261., 267., 269., 272-274., 276-277., 286., 288., 294. o.
  • Angol wikipédia megfelelő szócikke

További információk

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap