„Vita:Aranyszabály” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
:{{ping|Milei.vencel}} A Magyar Katolikus Lexikon, a Magyar Zsidó Lexikon és a többi Wikipédia a meglévő cikkhez eléggé hasonlót ír az aranyszabály szócikkeikben. A magyar nyelvben valóban kitágult a jelentése, erre céloztam a bevezető harmadik bekezdésében: „Mára az aranyszabály szót…”. Az [[Etika (vallás)]] szócikkbe való bedolgozása azért lenne nehéz, mert az aranyszabály egy konkrét dologra utal, míg az etikának számos eleme van. – [[Szerkesztő:Barackfa|Barackfa]] <sup>[[Szerkesztővita:Barackfa|vita]]</sup> 2017. január 30., 20:56 (CET)
:{{ping|Barackfa}}, az altalad emlitett vallasi idezetek egy kulso weblapon vannak osszegyujtve, innnen-onnan kiragadva, de osszessegeben hamis kepet nyujtanak. Nem lehet a vallasi iratokbol csak ugy kiragadni 1-2 idezetet, azt allitva hogy ez az aranyszabaly. Ezt teszik az iszlam fundamentalistak is, kivesznek a Koranbol 1-2 szoveget, aztan azt eletuk aranyszabalyava teve kovetnek el terrorizmust. ''Harcoljatok Allah utjan a hitetlenek ellen, oljetek meg oket'' stb. aztan maris igazoljak magukat miert hirdettek szent harcot. Aztan ehhez hasonlo idezeteket talalunk a Bibliaban is, amikor Isten megparancsolja a nepenek, hogy irtsak ki az istentelen, pogany nepeket. es maris kesz egy uj "aranyszabaly", ami tobb vallasban is megtalalhato.. A cikkedben emlitett aranyszabaly max. egy altalanos emberi viselkedesi normat ad, de a keresztenysegnek es a tobbi vallasnak sem ez az aranyszabalya - meg akkor sem ha egy-ket wiki oldal ezt allitja. A keresztenysegnek a kozeppontjaban Jezus es annak tanitasa all. O pedig nem csak azt mondta, hogy ''amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal'' hanem azt is, hogy a rosszert joval fizess... aki megut teged, annak forditsd oda a masik arcod is... aki atkoz vagy uldoz teged, azert imadkozz... mindenki, aki haragszik embertarsara, méltó az ítéletre... stb. stb... ezek az igazi aranyszabalyok, ami egesz mas, mint a tukorkep emberi viselkedes. Ilyen es ehhez hasonlo aranyszabalyokat adott a kovetoinek az emberekkel szembeni viselkedesre- meg akkor is ha ezeket a legtobb mai kereszteny nem tartja be. Az aranyszabalyod vallasi tartalmaban esetleg a [[Felebaráti szeretet]] cikkbe ferne bele. Ajanlom figyelmedbe. Udv. – [[Szerkesztő:Milei.vencel|Milei.vencel]] <sup>[[Szerkesztővita:Milei.vencel|vita]]</sup> 2017. január 31., 02:12 (CET)
:{{ping|Milei.vencel}} Érveid alátámasztására a Wikipédia szabályai szerint hivatkozásokat szükséges írnod. Természetesen állíthatod, hogy az angol, német, orosz és más Wikipédiák tévednek, és bármi lehet aranyszabály, de ehhez kérlek, írj legalább néhány hivatkozást. A cikkben lévő hivatkozások többfélék (vallási lexikon, tudományos folyóirat, 13 vallást tömörítő vallásközi párbeszéd társasága stb.) és mind egyértelműen úgy határozzák meg az aranyszabályt, ahogy leírtam.– [[Szerkesztő:Barackfa|Barackfa]] <sup>[[Szerkesztővita:Barackfa|vita]]</sup> 2017. január 31., 19:49 (CET)
415

szerkesztés

Navigációs menü