„Ráduly Mihály” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (Párhuzamos Kultúráért díjasok kategória hozzáadva (a HotCattel))
Zenész család leszármazottja, nagyapja és apja is cigányzenész volt. Először hegedülni tanult, később szaxofonra tért át; példaképének [[John Coltrane]]-t tekintette. Több együttesben is fellépett, a Dália klub jam sessionjein is részt vett. 1962-ben a Mediterrán együttes tagja volt, melyben a Szörényi testvérekkel és Bajtala János is zenélt, az 1962-es [[Ki mit tud?]]-on is feltűntek. Miután teljesítette sorkatonai szolgálatát, a vendéglátóipari zenészként dolgozott, aztán belépett Junior Sextettbe. A [[Scampolo]] zenekarban is megfordult, 1968-tól a [[Pege Aladár Quartet]]nak volt a tagja, mellyel itthoni és külföldi fesztiválokon is nagy sikert arattak. A Rákfogó és a Szabados zenekarokban volt vendégzenész. A [[Syrius]]hoz 1970 elején csatlakozott a Halló bárban.
 
A Pege Quartettel 1970-ben elnyerte a legjobb szólistának járó díjat a Montreaux-i Jazzfesztiválon, ezzel együtt a bostoni Berkeley School of Music ösztöndíját is megkapta. Tanulmányait azonban csupán 1973 szeptemberében kezdte meg, a Syriusszal elért nemzetközi sikerek miatt. Elhatározta, hogy kinn is marad az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban, [[New York]]ot választottválasztotta letelepedési helyként, ahol egyúttal felszolgáló volt a Russian Tea Room-ban. ''Bright Sun'' c. lemeze 1977-ben jeletjelemt meg a Püski család tulajdonában lévő Magyar Records-nál. Az 1980-as évek elején fejezte be az aktív zenélést, miután több zenekarral (köztük az ígéretesnek tűnő Speed Limittel) is sikertelen próbálkozásokat élt meg. Nem jött vissza [[Magyarország]]ra, egyetemi hallgató lett, zeneelméleti és zenekritikai előadásokra járt. Zenei gyűjteményt hozott létre, mely lemezekből, szakkönyvekből és videókból áll. A zenélést fokozatosan abbahagyta és pincérként dolgozott egészen hazaköltözéséig.<ref>http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/napkelte-alkonyatkor-(raduly-mihaly-tortenete).html Ráduly Miháy története (MR1 Kossuth Rádió)</ref>
 
Magyarországon utoljára 2001-ben lépett fel: [[Zsámbék]]on szólóban, majd a [[Margitsziget]]en a Syrius zenekarral. Ugyanebben az évben jelent meg ''Napkelte alkonyatkor'' című szólólemeze a Fon-trade-nél, melyen hét 1972-73-as rádiófelvétel is szerepel. 2007 nyarán véglegesen hazaköltözött, nyugdíjasként tölti mindennapjait. 2009-ben megjelentette a Syrius korabeli koncertfelvételeit.

Navigációs menü