„Baár–Madas Református Gimnázium” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 178.48.30.33 (vita) szerkesztéséről 2A00:23C5:CA1:C300:E9CF:A316:C38F:A9B0 szerkeszté…
104. sor: 104. sor:
*Farkas István Károly
*Farkas István Károly
*11b munyijai (Nata náná, Panna, Boris, Zsazsi, Panni, Via, Anna, Janka, Dárszi, Lelle, Jules, Lala, Livi, Lucusmucus, Fanni, Zsófi
*11b munyijai (Nata náná, Panna, Boris, Zsazsi, Panni, Via, Anna, Janka, Dárszi, Lelle, Jules, Lala, Livi, Lucusmucus, Fanni, Zsófi

== Az iskola művelődési köre ==
Panni, Mátyás, Domi


==További információk==
==További információk==

A lap 2017. január 20., 13:47-kori változata

Baár–Madas Református Gimnázium

Alapítva1907
NévadóBaár János (ember)
HelyMagyarország, Budapest
Korábbi neveiBaár-Madas Református Leánynevelő Intézet
Típus
IgazgatóTombor László
OM-azonosító035305
Elérhetőség
CímBudapest 1022, Lorántffy Zsuzsanna utca 3.
Postacím1525 Budapest, Postafiók 194
Elhelyezkedése
Baár–Madas Református Gimnázium (Magyarország)
Baár–Madas Református Gimnázium
Baár–Madas Református Gimnázium
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 30′ 41″, k. h. 19° 00′ 45″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 41″, k. h. 19° 00′ 45″
Térkép
A Baár–Madas Református Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Baár–Madas Református Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon egy budapesti nevelési intézmény. Jelenlegi igazgatója Tombor László, fenntartója a Dunamelléki Református Egyházkerület.

Az iskola története

Az 1890-es években Darányi Ignác református egyházkerületi főgondnok azon fáradozott, hogy Budapesten is legyen református leánynevelő intézet. Biztatására Baár János, jómódú pesti polgár, és Madas Károly földbirtokos is alapítványt tett e célra.

Mindketten kikötötték, hogy a létesülő intézménynek viselnie kell a nevüket. Külön-külön mindkét adomány kevésnek bizonyult, így az egyesített összegből született meg 1907-ben a Baár-Madas Református Leánynevelő Intézet.

Az iskola először egy budai első kerületi villát, majd a Vérmező sarkán egy iskolát bérelt. A jelenlegi épület 1929-ben készült a Rózsadomb nyugati lejtőjén Medgyaszay István tervei szerint, szecessziós stílusban. A második világháború alatt jelentősen megrongálódott. Az intézmény először felsőbb leányiskola és internátus volt, az első világháború alatt vált érettségit is adó líceummá, majd a ’20-as években gimnáziummá.

Emléktábla az iskola falán

1945-ben, az általános iskolák megszervezése idején a Baár-Madas is megkezdte az alsó négy évfolyam kiépítését.

1948-ban a teljes általános iskolai részleget államosították, csak a felső négy évfolyam, mint négy évfolyamos gimnázium maradt az egyház kezén, Budapesti Református Kollégium Gimnáziumának Leánytagozata néven.

1952. júniusában a Debreceni Református Kollégium kivételével az összes református iskolát államosították.

Az épületben egy általános iskolát és egy óvónőképző intézetet követően 1990-ig a Móricz Zsigmond Gimnázium működött.

1954-1968-ig egy Kodály Zoltán által indított ének-zenei általános iskolai is itt működött.

1989-ben engedélyezte a kormány az iskola újjászervezését, s 1990 szeptemberében elkezdődött az első új tanév Budapesti Református Gimnázium néven, mint a Baár-Madas és a Lónyay utcai Református Gimnázium jogutóda. Ettől kezdve koedukált iskolaként működött.

A teljes épületet csak 1993-ban kapta vissza az iskola, amikor a Móricz Zsigmond Gimnázium kiköltözött. Újraindult a Lónyay utcai Református Gimnázium is, ettől kezdve az iskola neve Budapesti Baár-Madas Református Gimnázium lett. 1996. október 24-én az igazgatótanács a budapesti gyülekezetek kezdeményezésére és az egyházkerület jóváhagyásával határozatot hozott az 1997. szeptember 1-jén induló Baár-Madas Református Gimnázium és Általános Iskola megalapításáról.

A Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1996/1997-es tanévben kiadott rendelete alapján, miszerint az iskoláknak felül kell vizsgálni és szükség szerint meg kell újítani alapító okirataikat és engedélyeiket, létrejött az iskola új alapító okirata és működési engedélye.

1997 szeptemberében az általános iskola első 1. osztálya megkezdhette tanulmányait. Az iskola teljes neve ettől kezdve Baár-Madas Református Gimnázium és Általános Iskola lett. Az utóbbi években a név ismét változott, ettől kezdve hívják Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthonnak az intézményt.

Neves intézményvezetők, oktatók és nevelők

Neves diákok

Az iskola művelődési köre

Panni, Mátyás, Domi

További információk