„Donald Trump” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
az egyetemeknél, repülőtereknél le szoktuk fordítani magyarra
a (az egyetemeknél, repülőtereknél le szoktuk fordítani magyarra)
|}}
 
'''Donald John Trump''' ([[New York]], [[1946]]. [[június 14.]] –) amerikai üzletember, politikus, író és médiaszemélyiség. Az [[Amerikai Egyesült Államok]] megválasztott [[Az Amerikai Egyesült Államok elnöke|elnöke]]. KarrierétKarrierjét a The Trump Organization vállalat elnökeként építette fel. Várhatóan 2017. január 20-án, elnöki esküjét követően lép hivatalba hazája 45. elnökeként. [[Dwight D. Eisenhower]] óta Trump lett az első megválasztott elnök, aki semmilyen politikai tisztséget nem töltött be megválasztása előtt. Nős, öt gyermek édesapja és nyolc unoka nagyapja.
 
== Életpályája ==
Üzleti érdekeltségei révén jelentős vagyonra tett szert, a vagyonát négymilliárd dollár körülire becsülik, bár ő maga tízmilliárdra teszi. Gazdagságát nem is rejti véka alá, gyakran saját nevével díszített repülőivel utazik. A [[1990-es évek|kilencvenes években]] számos szórakoztatóipari vállalkozásban is rész vagy teljes tulajdont szerzett, többek közt a Miss Universe és Miss USA szépségversenyeket is az ő cégei rendezték meg, a rendezvényeken is rendszeresen részt vett. Trump amúgy is előszeretettel szerepelt a médiában, számos beszélgetős műsor vendégeként és különböző filmek kisebb-nagyobb epizódszerepei mellett ''The Apprentice'' ("A gyakornok") címmel még valóságshow-t is csinált, melynek szintén rendszeres szereplője volt.
 
2006-ban [[egyetem]]et is létrehozott Trump UniversityEgyetem néven, ahol üzleti és ingatlanokkal kapcsolatos ismereteket oktattak, de az intézményt számos kritika érte, végül 2010-ben be is zárt.<ref>[http://www.atv.hu/kulfold/20160602-kitalaltak-piszkosul-megszivattak-az-embereket-trump-egyetemen Kitálaltak: Piszkosul megszivatták az embereket Trump egyetemén] ATV, 2016. június 2.</ref> A volt diákok be is perelték Trumpot, akiknek peren kívüli megállapodás szerint 25 millió dollárt fizetett.<ref>[http://vs.hu/kozelet/osszes/trump-fizet-mert-diakjait-nem-tudta-megtanitani-a-meggazdagodasra-1119#!s2 Trump fizet, mert diákjait nem tudta megtanítani a meggazdagodásra] vs.hu, 2016. november 19.</ref>
 
2000-ben kezdett politikai karrierbe (először demokrata, majd republikánus színekben), és a 2012-es választásokon fontolgatta is az amerikai elnöki posztért való indulást. Végül 2015. június 16-án jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért.

Navigációs menü