„Pogány Judit” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TurkászBot (vitalap | szerkesztései)
a Színházi adattár (WP:BÜ), apróbb javítások
548. sor: 548. sor:
{{források}}
{{források}}
*{{SzínhLex||http://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz20/289.html}}
*{{SzínhLex||http://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz20/289.html}}
*[[Színházi adattár]] [http://www.szinhaziadattar.hu/ ]
*{{Színházi adattár}}


== További információk ==
== További információk ==

A lap 2016. december 16., 15:06-kori változata

Pogány Judit
2016-ban
2016-ban
Életrajzi adatok
Született1944. szeptember 10. (79 éves)
Kaposvár
HázastársaKoltai Róbert (1971–2006)
GyermekeiP. Koltai Gábor
Pályafutása
IskoláiAndrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
Aktív évek1965
Híres szerepeiRozi
A legényanya
Bajuszné
Megy a gőzös
Erna
Elnöknők
Orbánné
Macskajáték
Díjai
További díjakJászai Mari-díj (1978)
Gyermekekért érdemérem (1984)
Érdemes művész (1987)
Megyei Művészeti Díj (1989)
Komor-gyűrű (1990)
Hekuba-díj (1996)
Kossuth-díj (2008)

Pogány Judit IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Pogány Judit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pogány Judit (Kaposvár, 1944. szeptember 10. –) Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Élete

Az első 18 év

Kora gyermekéveit – bátyjával együtt - Kaposváron töltötte. 8 és fél éves korában elveszítette édesapját, ekkor édesanyja már súlyos beteg volt. Testvérével együtt gyámszülőkhöz került Budapestre, akik két édesgyermekük mellett kitanították és felnevelték őket. Pici gyerekkora óta vonzódott a színház, a versek világához, a Békéscsabán eltöltött középiskolás évei alatt számtalan helyi és országos szavalóversenyen sikerrel indult.[1]

Nevelőanyám vasúttervező irodán dolgozott, így sikerült elhelyeznie a bátyámmal minket és egyik saját gyerekét egy-egy MÁV-kollégiumba. A középiskolás intézeti évek alatt szavalóversenyek, iskolai irodalmi színpadi szereplések, ének- és szolfézstanulás, versenyek, néptánc, torna, Hanzelka és Zikmund – két neves cseh utazó – könyveinek színrevitele kötötte le minden időmet. Rájöttem a játék ízére.

Pogány Judit[2]

Kaposvári évek: 1965-től 1978-ig

A közgazdasági technikum elvégzése után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol az első rostán eltanácsolták. Nyilatkozataiban említette, hogy igazat ad a felvételiztető vizsgabizottságnak, jelentéktelen kislányként közhelyes versekkel próbálkozott.

Érettségi után visszaköltözött Kaposvárra, és másfél évig a Kaposvári Megyei Bíróságon adminisztrátorként dolgozott. Munka mellett Takács László segédrendező amatőr színjátszókörében játszott el néhány szerepet. 1965-ben a csoport fellépett az országos Ki mit tud?-on, és bekerült a döntőbe. Produkciójukat a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetése is látta, készülő új előadásukba fiatal lányokat kerestek, melybe Pogány Juditot is meghívták. Meghallgatás után segédszínészi állást ajánlottak számára, melyet rögtön elfogadott.

Először a kórus és tánckar tagja volt, később kisebb prózai szerepeket játszott. Ebben az időszakban ismerkedett meg későbbi férjével, Koltai Róbert színművésszel, aki ekkor már a színház oszlopos tagja volt. Az igazi áttörést színészi pályájában az 1968-1969-es évad hozta el, amikor Zsámbéki Gábor friss diplomás rendezőként Kaposvárra szerződőtt, és szerepet adott Pogány Juditnak a Várj míg sötét lesz című színdarabban.

A János vitéz ment, Zsámbéki a nézőtéren ült. Észrevette, hogy a hamisan sírdogáló lányok között az egyiknek valódiak a könnyei. Én voltam az. Ezután többször akart szerepet adni nekem, de állandóan kihúztak: mutatta, ceruzával írták a nevem fölé az igazgató kedvesének nevét. Az áttörést a Várj, míg sötét lesz című krimi hozta. Senki sem vágyott a tizennégy éves csúnyácska, tüskés lelkű kislány szerepére. Zsámbéki rám osztotta, és el is játszhattam. Neki köszönhetem, hogy színész lettem.

Pogány Judit[3]

A következő, 1969-1970-es évadtól elindult színházi karrierje: Csorba István rendezésében a Hamupipőke címszerepét alakította, és még ebben az évadban megkapta a színész minősítést.

1971-ben összeházasodott Koltai Róberttel, a következő évben, 1972-ben megszületett fiúk, Koltai Gábor.

1973-tól Ascher Tamás rendezésében a Pinokkió főszerepét játszotta, melyre szülés után napi több órás intenzív edzéssel készült a színésznő, hogy hitelesen keltse életre a szikár fabábu lényét és mozgását. Számtalan szereppel bízták meg a kaposvári évek alatt, többek között Shakespeare Ahogy tetszik című drámájában Rosalindát, Csehov Ivanovjában Anna Petrovnát alakította, mindkettőt Zsámbéki Gábor rendezésében. Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjában Zsuzsit, a megalázott, gyilkos nőt keltette életre, a darabot Gazdag Gyula rendezte. Érett, kiforrott művésszé fejlődött, az új rendező generáció legnagyobbjaival dolgozott együtt a kaposvári évek alatt, mint például: Babarczy László, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor.

Elismert filmrendezőkkel forgatott, mint Gazdag Gyula, akinek filmjeiből több tudható meg a Kádár-rendszer valóságáról, mint néhány átfogó szociológiai munkából. A Bástyasétány 74'[4] című filmet 1974-ben mutatják be, melyben Pogány Judit Bözsi szerepét alakítja. Lugossy Lászlóval[5] 1975-ben forgatta az Azonosítás[6] című filmet, mely a következő évben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.

1978-ban - 34 évesen - színészi munkáját Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Nemzeti Színház, Budapest: 1978-tól 1980-ig

1978-ban Pozsgay Imre kultuszminiszter Zsámbéki Gábort és Ascher Tamást Budapestre, a Nemzeti Színházhoz szerződtette. A Pogány-Koltai házaspár ekkor szintén a Nemzeti Színházhoz szerződott.

Természetes volt, hogy Zsámbékival tartok. Persze borzasztóan fájt az elszakadás Kaposvártól, hiszen minden odakötött: a szüleim, ott lettem színész, ott ismertem meg a férjemet, ott született a fiam. A Nemzetit bonyolult, szélsőséges viszonyok jellemezték. Előfordult, hogy két jelenet között a folyosón kiabált utánam egy kolléga: "Aztán tudjad ám, hogy a pontnál le kell vinni a mondatot". Nem simultunk kellőképp a Nemzeti hagyományához, stílusához.

Pogány Judit[3]

A színházban töltött két évad alatt továbbra is Ascherrel, Zsámbékival, valamint Székely Gáborral dolgozott együtt, eljátszotta az Éjjeli menedékhely Natasáját, a Szent György és a sárkány Isbel hercegnőjét, Troilus és Cressida Cassandráját és a Jövedelmező állás Polináját.

Esztergályos Cecília (balra) és Pogány Judit az Ajándék ez a nap című filmben

1978-1979-ben színházi szerepei mellett több TV- és játékfilmben is szerepelt, többek között Gothár Péter rendezésében az Imrében és az Ajándék ez a napban. Ez utóbbi filmben nyújtott szerepformálásáért 1980-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Nagydíját, a legjobb női alakításért,[7] valamint a film az 1980-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elsőfilmes kategóriában Arany Oroszlán díjat kapott.

Kaposvári évek másodszor: 1980-tól 1994-ig

1980-tól 14 évadra (1994) ismét visszatért Kaposvárra a Csiky Gergely Színházhoz.

Budapesti évek: 1994-től

1994 óta szabadfoglalkozású, elsősorban az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban lép fel. Vendégként többször fellépett a budapesti Katona József Színházban is. Itt játssza az 1996. május 18-i bemutató óta Werner Schwab Elnöknők című darabjának egyik főszerepét.

Hobbi, kikapcsolódás

Hatalmas - közel 500 darabos - bohócgyűjteménye van. Hitvallása szerint azért vonzódik a bohócokhoz, mert a játék, az öröm és egyben a szomorúság megtestesítői, akár a színészek. Híres állatbarát, apró gyermekként is nagyon sok jószággal - a madárkáktól kezdve a kutyákon át - vette körül magát.

Mind tragikus, mind komikus szerepeket játszik. Számos filmben is szerepelt mint színész, és szinkronhangként is emlékezetes perceket szerzett a nagyközönségnek (például mint a kis Vuk (1981) vagy Szaffi). A Pom Pom meséi című filmben több mint száz; a 2010-ben bemutatott Bogyó és Babóca című mesesorozatban több mint hetven hangon szólal meg.[8]

Színházi szerepei

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 149. Ugyanitt hatvanhat színházi fotón is látható.[9]

Színházi szerepeinek többségét a groteszk és esendő hősnők jellemrajza teszi ki, alakításain keresztül olyan személyiségek elfogadtatására törekszik, akik messze állnak az idealizált, hibátlan karakterektől. Rendkívül kíméletlen önmagával, kifejezetten objektíven látja szerepformálását: egészen addig csiszolja karakterét, míg úgy nem érzi, hogy igazán életre kelt az általa alakított figura. Híres szinte önmarcangoló, lelkiismeretes felkészüléséről, mindig a teljes és hiteles alakításra törekszik.

Játék közben figyelni szoktam magam. Zavar, ha bizonyos mondatokat hamisnak hallok.

Pogány Judit[3]

Pogány Judit színházi szerepei időrendi sorrendben[10]
Szerző Színdarab címe Szerep Rendező Színház Bemutató
Ágoston György - Veress István Amerikából jöttem Negyedik lány Giricz Mátyás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1966. február 24.
Bakonyi Károly Mágnás Miska Leány Bagó László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1966. április 16.
Euripidész Élektra Mükénei szüzek kara Sándor János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1967. január 13.
Leo Stein - Jenbach Béla Csárdáskirálynő Kleo Gyökössy Zsolt (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1967. június 8.
Vszevolod Visnyevszkij Első lovashadsereg Hölgy Sándor János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1967. november 3.
William Shakespeare Macbeth Fleance Félix László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1968. január 19.
Halasi Mária Akkor, egyetlen egyszer Rózsi, szobalány Lacina László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1968. február 23.
Victor Hugo Hernani Apród Sík Ferenc (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1968. november 1.
Frederick Knott Várj, míg sötét lesz Glória Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1969. november 21.
Arthur Miller A salemi boszorkányok Betty Parris Lacina László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1970. január 16.
Carlo Goldoni A kávéház Vittoria Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1970. május 16.
Félix Dörmann - Leopold Jacobson Varázskeringő Cintányéros Fifi Gyökössy Zsolt Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1970. október 2.
Romhányi József Hamupipőke Hamupipőke Csorba István Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1970. október 22.
William Saroyan Halló, ki az? Lány Komor István Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1970. november 20.
Németh László Galilei Giulietta Angyal Mária (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1971. január 8.
Eduardo De Filippo Filumena házassága Lucia szolgáló Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1972. január 7.
Weöres Sándor Szent György és a sárkány Uttaganga Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1972. május 2.
Szép Ernő Patika Kati Ascher Tamás (f.h.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1972. november 24.
Ariano Suassuna A kutya testamentuma Bohóc Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1972. december 28.
Franz Schönthan A szabin nők elrablása Etelka Verebes István Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1973. április 13.
Litvai Nelli - Carlo Collodi Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története Pinokkió Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1973.
Valentyin Katajev A műveltség netovábbja Sura Kulcsikova Szőke István (f.h.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1973. május 18.
William Shakespeare Ahogy tetszik Rosalinda Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1974. január 11.
Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála Mavrusa Komor István Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1974. március 22.
Erik Charell - Jörg Amstein Tűzijáték Anna Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1974. április 19.
Várady Szabolcs - Alexandre Dumas Három testőr, avagy tartsuk be a játékszabályokat Bonacieuxné Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1974. december 13.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Ördögök Liza Drozdova Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1975. január 17.
Leon Kruczkowski A szabadság első napja Luzzi Jeles András (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1975. március 21.
Arnold Wesker A konyha Monique Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1975. április 19.
Larry Gelbart - Burt Shevelove Őrület vagy más - mi történt a Fórumon? Philia Szőke István (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1975. október 17.
Agatha Christie Az egérfogó Mollie Ralston Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1975. december 19.
Litvai Nelli - Erich Kästner Május 35. Konrád Gazdag Gyula (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1976. február 18.
Sütő András Csillag a máglyán Veronika Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1976. április 16.
Schwajda György Egércirkusz Mária Terézia Rajhona Ádám Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1976. szeptember 21.
Sarkadi Imre Oszlopos Simeon Zsuzsi Gazdag Gyula Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1976. október 16.
Julian Slade - Alan Alexander Milne Micimackó Malacka Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1977. január 19.
William Shakespeare Troilus és Cressida Cressida Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1977. február 18.
Várady Szabolcs - Fodor Géza Merszi! - avagy Sipov kalandjai Marja grófnő Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1977. április 10.
Anton Pavlovics Csehov Ivanov Anna Petrovna Zsámbéki Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1977. október 7.
Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő Marianne Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1977. december 9.
Molière Képzelt beteg Lujzácska Szőke István Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1978. január 20.
Szamuil Marsak A bűvös erdő Mostohalány Zsámbéki - Gazdag Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1978. március 9.
Arisztophanész Plutosz Kremilosz felesége Karinthy Márton Gorsiumi Nyári Játékok, Tác 1978. augusztus 11.
Litvai Nelli - Carlo Collodi Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története Pinokkió (m.v.) Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1978. szeptember 19.
Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek Sen Te (m.v.) Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1978. szeptember 29.
Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely Natasa Zsámbéki Gábor Nemzeti Színház, Budapest 1979. február 2.
Weöres Sándor Szent György és a sárkány Isbel hercegnő Ascher Tamás Nemzeti Színház, Budapest 1979. április 13.
William Shakespeare Troilus és Cressida Cassandra Székely Gábor Nemzeti Színház, Budapest 1980. január 26.
Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij Jövedelmező állás Polina Ascher Tamás Nemzeti Színház, Budapest 1980. május 23.
Julius Brammer - Alfred Grünwald Marica grófnő Lisa Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1980. október 17.
Heinrich von Kleist Az eltört korsó Éva Gothár Péter Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1980. november 28.
Leonyid Zorin Varsói melódia Helga Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1981. január 6.
Fred Ebb - Bob Fosse Chicago Hunyák Katalin Ascher Tamás (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1981. január 23.
Ivan Szergejevics Turgenyev Egy hónap falun Lizavéta Bogdanova Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1981. október 2.
Peter Weiss Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása Charlotte Corday Ács János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1981. december 4.
William Shakespeare III. Richárd York hercegné, Clarence Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1982. február 26.
Szomory Dezső Hermelin Julis Gothár Péter Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1982. március 26.
Bakonyi Károly - Petőfi Sándor János vitéz Gonosz mostoha Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1982. október 22.
Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! Winnie Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1982. november 29.
Ödön von Horváth Kasimir és Karoline Szemes Franz Ernája Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1983. január 21.
Jean Genet A balkon Carmen Ács János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1983. február 25.
Müller Péter Búcsúelőadás Szereplő Garas Dezső (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1983. május 6.
Molnár Ferenc Liliom Juli Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1983. szeptember 30.
Anton Pavlovics Csehov A manó Julja Sztyepanovna (m.v.) Zsámbéki Gábor Katona József Színház, Budapest 1983. november 1.
Spiró György A kert Elvira Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1984. február 10.
Michel de Ghelderode Pantagleize Rachel Silberschatz Gazdag Gyula (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1984. április 27.
Bornemisza Péter Tragoedia magyar nyelven Chorus, vén asszony Valló Péter Agria Játékszín, Eger 1984. június 28.
Nagy Ignác Tisztújítás Kinga Valló Péter Agria Játékszín, Eger 1984. július 4.
Anton Pavlovics Csehov Cseresznyéskert Sarlotta Ivanovna Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1984. október 12.
Tennessee Williams A vágy villamosa Blanche Ács János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1984. december 7.
Federico García Lorca Bernarda Alba háza Maria Josefa Lázár Kati Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1985. február 24.
David Rogers Tom Jones Jenny Jones Gazdag Gyula (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1985. május 3.
Euripidész Alkésztisz Alkésztisz Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1985. július 25.
William Shakespeare A vihar Ariel, Ceres Gazdag Gyula (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1986. február 7.
Eugène Ionesco A kopasz énekesnő Mrs. Smith Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1986. február 28.
Kornis Mihály Kozma Hédi Ács János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1986. március 21.
Lukáts Andor - Federico Fellini Etűdök a szerelemről Anna Lukáts Andor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1986. április 26.
Jules Romains Knock Lilaruhás hölgy Máté Gábor Latinka Sándor Művelődési Ház, Kaposvár 1986. október 3.
Carlo Goldoni Velencei terecske Gasparina Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1987. február 27.
Gyurkó László A búsképű lovag Dulcinea Malgot István Hilton Szálló Dominikánus Udvara, Budapest 1987. augusztus 5.
Füst Milán Boldogtalanok Özv. Húber Evermódné Czeizel Gábor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1988. április 9.
Nyikolaj Erdman Az öngyilkos Marja Lukjanovna Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1988. április 29.
Litvai Nelli - Carlo Collodi Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története Pinokkió (m.v.) Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1988. szeptember 15.
Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei Kata Gothár Péter Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1989. január 6.
Peter Weiss Marat/Sade Charlotte Corday Ács János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1989. április 12.
Sławomir Mrożek Mészárszék Mama Lukáts Andor Nyári Színház, Boglárlelle 1989. július 20.
Pierre Marivaux Rabszolgák szigete Cleanthis Sophie Loucachevsky (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1989. szeptember 22.
Pierre Marivaux Kolónia Arthenice Sophie Loucachevsky (m.v.) Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1989. szeptember 22.
Joseph Stein Hegedűs a háztetőn Jente Bezerédi Zoltán Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1989. október 27.
Peter Hall - George Orwell Állatfarm Máli, kecske Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1990. február 9.
Alekszandr Szergejevics Puskin Borisz Godunov Marina Lukáts Andor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1990. március 30.
Julian Slade - Alan Alexander Milne Micimackó Malacka Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1990. szeptember 27.
Anton Pavlovics Csehov Sirály Polina Andrejevna Ács János Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1990. október 12.
Farkas Zsolt - Rejtő Jenő Meg kell szakadni! Mügeiné, K. Sebő Irén Koltai Róbert Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1991. február 17.
Alfonso Paso Hazudj inkább kedvesem! Júlia Koltai Róbert Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1991. október 11.
Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci Zsuzsi Gothár Péter Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1992. február 21.
Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely Nasztya Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1993. február 4.
Horváth Péter Csao Bambino Anya Bezerédi Zoltán Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1993. március 12.
Babarczy László - Kosztolányi Dezső Néró, a véres költő Ecloge Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1993. október 1.
Nagy Ignác Tisztújítás Kinga Bezerédi Zoltán Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1993. november 19.
Bertold Brecht Koldusopera Peachumné Babarczy László Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1993. december 17.
Howard Barker Jelenetek egy kivégzésből Rivera Ascher Tamás Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1994. február 4.
Dale Wassermann - Ken Kesey Kakukkfészek Ratched nővér Lukáts Andor Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1994. április 22.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés Katyerina Ivanovna Bezerédi Zoltán Csiky Gergely Színház, Kaposvár 1994. október 28.
John Chapman - Anthony Marriott Hunyd be a szemed és gondolj Angliára Mrs. Joyce Pullen Balázsovits Lajos Játékszín, Budapest 1995. február 24.
Werner Schwab Népirtás avagy nem funkcionál a májam Wurmné Gaál Erzsébet József Attila Színház, Budapest 1995. október 1.
Richard Harris Csupa balláb Sylvia Verebes István (m.v.) József Attila Színház, Budapest 1995. december 9.
Szomory Dezső Hagyd a nagypapát! Nagymama (m.v.) Bezerédi Zoltán Ódry Színpad, Budapest 1996. március 1.
Werner Schwab Elnöknők Erna (m.v.) Ascher Tamás Katona József Színház, Budapest 1996. május 18.
Remenyik Zsigmond Pokoli disznótor Öregasszony Molnár Piroska Várkastély, Egervár 1999. június 24.
Thomas Bernhard Isten éltessen, Borisz! Jólélek, Johanna (m.v.) Csizmadia Tibor Kolibri Színház, Budapest 1999. szeptember 24.
Peter Schaffer Játék a sötétben Miss Furnival Balázsovits Lajos Játékszín, Budapest 1999. október 14.
Baróti Géza Bástyasétány 77. Baconi Elvira Karinthy Márton Karinthy Színház, Budapest 2000. április 23.
Carlo Goldoni Terecske Donna Paqua Merő Béla Kőszegi Várszínház, Kőszeg 2000. július 20.
Fejes Endre Vonó Ignác Özvegy Mák Lajosné Garas Dezső József Attila Színház, Budapest 2000. október 14.
Egressy Zoltán Kék, kék, kék Tantusz Lukáts Andor Bárka Színház, Budapest 2001. május 5.
Donato Gianotti A vén szerelmes Dianora Merő Béla Kőszegi Várszínház, Kőszeg 2001. július 26.
Örkény István Tóték Tótné Merő Béla Kőszegi Várszínház, Kőszeg 2002. július 18.
Oscar Wilde Bunbury, avagy Szilárdnak kell lenni Lady Bracknell bárónő Koltai Róbert József Attila Színház, Budapest 2003. február 1.
Kosztolányi Dezső Aranysárkány Mari Forgách András Petőfi Színház, Sopron 2003. március 14.
Eugene Ionesco Különóra Marie Ascher Tamás Madách Színház, Budapest 2003. október 3.
Egressy Zoltán 4x100 Dzsudi néni Egressy Zoltán Merlin Színház, Budapest 2003. október 17.
Georges Feydeau Egy hölgy a Maximból Gabrielle Szőke István József Attila Színház, Budapest 2004. január 10.
Ken Ludwig Primadonnák Florence néni Méhes László József Attila Színház, Budapest 2004. május 15.
Anton Pavlovics Csehov Sirály Polina Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2004. október 2.
Bertolt Brecht A filléres opera Kocsma Jenny Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2004. december 18.
Csiky Gergely Kaviár Brigitta Iglódi István (m.v.) József Attila Színház, Budapest 2005. április 23.
Lev Tolsztoj A sötétség hatalma Matrjona Jay Scheib Trafó, Budapest 2005. május 13.
Kárpáti Péter Első éjszaka avagy az utolsó. Mit tett Umáma Átikával? Vénasszony Novák Eszter Örkény István Színház, Budapest 2005. október 1.
Bagossy László A Sötétben Látó Tündér Sötétben Látó Tündér Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2005. november 19.
Euripidész Élektra Klütaimnésztra Bocsárdi László Örkény István Színház, Budapest 2006. január 14.
William Shakespeare Vízkereszt vagy bánom is én... Bolond Dömötör András (e.h.) Örkény István Színház, Budapest 2006. október 21.
Tasnádi István Finito Özv. Vecserák Károlyné Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2007. január 6.
Vajda István Pedig én jó anya voltam Monodráma Anger Zsolt Pinceszínház, Budapest 2007. március 23.
Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja Maria (m.v.) Lukáts Andor (m.v.) Jókai Színház, Komárom 2007. november 23.
Várady Szabolcs - Réz Pál (összeállították) Nyugat 2008–1908 Szereplő Mácsai Pál Művészetek Palotája, Örkény István Színház, Budapest 2008. február 14.
Georges Feydeau A hülyéje Gérome Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2008. november 7.
Pálfy Zsolt Csigalétra Mesélő hang Schwechtje Mihály Játékszín, Budapest 2008. december 6.
Parti Nagy Lajos - Crouch - Phelim - Heinrich Jógyerekek képeskönyve Konrádka Ascher Tamás Örkény István Színház, Budapest 2009. január 17.
Franz Kafka Az átváltozás Takarítónő Lukáts Andor Sanyi és Aranka Színház, Budapest 2009. április 3.
Máthé Zsolt (szerkesztette) Virrasztó éji felleg Szereplő Máthé Zsolt Örkény István Színház, Budapest 2009. április 11.
Örkény István Macskajáték Orbánné Mácsai Pál Várszínház, Gyula 2009. augusztus 3.
Örkény István Macskajáték Orbánné Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2009. október 9.
Tasnádi István, Várady Zsuzsa, Dömötör András Kihagyhatatlan Szereplő Dömötör András Örkény István Színház, Budapest 2010. június 18.
Ingmar Bergman Dúl-fúl, és elnémul Anna Akerblom, Stella nővér Gigor Attila Örkény István Színház, Budapest 2010. december 18.
Friedrich Dürrenmatt János király Eleonóra Királyné, János anyja Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2011. március 12.
Bohumil Hrabal, Lőkös Ildikó, Znamenák István Sörgyári Capriccio Idős Maryška Znamenák István Kőszegi Várszínház, Kőszeg 2011. július 8.
Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője Münzné, zsidóasszony Karinthy Márton Karinthy Színház, Budapest 2011. december 16.
Heinrich von Kleist Az eltört korsó Brigitta asszony, Vitus húga Forgách András Kecskeméti Katona József Színház, Kecskemét 2012. február 24.
William Shakespeare A vihar Ariel, légies szellem Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2012. május 12.
Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté Pasqua asszony Znamenák István Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, Nyíregyháza 2012. július 13.
Sławomir Mrožek Tangó Eugénia, a nagymama Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2012. december 21.
Örkény István Tóték Mariska Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2013. március 09.
Czigány Zoltán Csoda és Kósza Szereplő Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2013. november 24.
William Shakespeare Hamlet A Sírásó Cimborája és Második Színész Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2014. március 21.
Szerkesztette: Mácsai Pál Anyám tyúkja (1.) Szereplő Mácsai Pál Örkény István Színház, Budapest 2014. április 11.
Friedrich Schiller Stuart Mária Talbot, Mária előző őrzője Gáspár Ildikó Örkény István Színház, Budapest 2014. május 17.
Moliere Tartuffe PERNELLE-NÉ, Orgon anyja Bagossy László Örkény István Színház, Budapest 2015. január 16.
Kovács Márton - Mohácsi testvérek - Parti Nagy Lajos Köd utánam Lidi néni, az Ördögh öreganyja Mohácsi János Örkény István Színház, Budapest 2015. október 9.
Mikó Csaba és Gáspár Ildikó Mese az igazságtételről avagy A hét szamuráj Szereplő Polgár Csaba Örkény István Színház, Budapest 2015. október 30.

Filmjei

Játékfilmek

Tévéfilmek

  • Zöld dió (1974)
  • Mekk Elek, az ezermester (1974) - Anya juh (hangja)
  • Intőkönyvem története (1974)
  • A párkák (1975)
  • A külföldiek (1975)
  • Állítsátok meg Arturo Uit! (1975)
  • Ivanov (1977)
  • Felső-Ausztria (1977)
  • A bűvös erdő (1978)
  • A három jószívű rabló (1979)
  • Vuk I-IV. (1980) - A kis Vuk (hangja)

  • Tündér Lala (1981)
  • Bolondok bálja (1984)
  • T.I.R. (1985)
  • Groteszk (1989)
  • Protokoll (1990)
  • Patika (1994–1995)
  • Gombuktu (1999)
  • Valaki kopog (2000)
  • Bogyó és Babóca (2010-2011) - mesélő (hangja)

Szinkronszerepei

Rádiószínházi szerepeiből

Cd, hangoskönyvek

  • Állati dolgok! - Versek 1-99 éves gyerekeknek
  • Fésűs Éva: Esőmese
  • Fésűs Éva: Szélfiúcska meséi
  • Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - A barátság
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Téli mesék
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Nyári mesék
  • Örkény István: Macskajáték
  • Lackfy János: Szemhunyásnyi mesék
  • Lackfy János: Domboninneni mesék
  • Lackfy János: Belvárosi gyümölcsök
  • Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske
  • Tündéres mesék
  • A kis karácsonyfa + Mese, mese, mátka
  • Mese - ház 2.
  • Mese, mese, mátka
  • Csukás István: Pom Pom újabb meséi
  • Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Állatok otthon

Díjak és kitüntetések

Források

  1. A Záróra vendége Pogány Judit (Hozzáférés: 2010. február 21.)
  2. Pogány Judit, aki ritkán, de akkor emlékezeteset főz (Hozzáférés: 2010. február 21.)
  3. a b c Pogány Judit zavarokról és lázadásról (Hozzáférés: 2010. február 21.)
  4. magyar.film.hu Bástyasétány 74'
  5. port.hu Lugossy Lászlóval
  6. dunatv.hu Azonosítás
  7. Gothár Péter rendezései (Hozzáférés: 2010. február 27.)
  8. Bogyó és Babóca sajtótájékoztató
  9. 2011. április 23.-i lekérdezés
  10. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  11. http://www.hirado.hu/2014/11/08/kiosztottak-a-hazam-dijakat/

További információk