„A11-es autópálya (Németország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Nagy része, nagy részben külön (botszerkesztés kézi üzemmódban)
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: átirányítások javítása
15. sor: 15. sor:
| lásd még = [[Németország autópályái]]
| lásd még = [[Németország autópályái]]
}}
}}
Az '''A11''' (németül: Bundesautobahn 11, vagy röviden BAB 11) egy autópálya Németországban. Hossza 110 km. [[Berlin]]t köti össze a [[Lengyelország|lengyelországi]] [[Szczecin]]nel. Az [[E28 (európai út) |E28-as]] európai út része. A lengyel A6-os autópálya csatlakozásától indul Nadrenseenél és az épülő schwanebecki autópálya-kereszteződésnél ér véget, az A10-es északkeleti részénél. A sztráda nagy része [[Brandenburg]], kisebb része [[Mecklenburg–Elő-Pomeránia]] tartományban található.
Az '''A11''' (németül: Bundesautobahn 11, vagy röviden BAB 11) egy autópálya Németországban. Hossza 110 km. [[Berlin]]t köti össze a [[Lengyelország|lengyelországi]] [[Szczecin]]nel. Az [[E28 (európai út) |E28-as]] európai út része. A lengyel A6-os autópálya csatlakozásától indul Nadrenseenél és az épülő schwanebecki autópálya-kereszteződésnél ér véget, az A10-es északkeleti részénél. A sztráda nagy része [[Brandenburg]], kisebb része [[Mecklenburg-Elő-Pomeránia|Mecklenburg–Elő-Pomeránia]] tartományban található.


==Útvonala==
==Útvonala==
35. sor: 35. sor:
A berlini körgyűrű és Joachimsthal közötti szakaszt [[1936]]. [[április 4.|április 4-én]] adták át, és ugyanezen év [[Szeptember 27.|szeptember 27-éig]] Szczecin-Délig járhatóvá vált. [[1937]]-ben elkészültek az [[Odera|Odera-hidak]], és a Szczecinnél lévő szakaszt is átadták. Teljes birodalmi szakasza [[Berlinka]] néven vált ismertté.
A berlini körgyűrű és Joachimsthal közötti szakaszt [[1936]]. [[április 4.|április 4-én]] adták át, és ugyanezen év [[Szeptember 27.|szeptember 27-éig]] Szczecin-Délig járhatóvá vált. [[1937]]-ben elkészültek az [[Odera|Odera-hidak]], és a Szczecinnél lévő szakaszt is átadták. Teljes birodalmi szakasza [[Berlinka]] néven vált ismertté.


Az 1971-ben elkészülő wandlitzi csomópontot azért hozták létre, hogy jobb kapcsolatot teremtsenek Waldsiedlunggal (az [[NDK]]-ban [[Németország Szocialista Egységpártja|SED]]-hivatalok tagjainak lakótelepe). A chorini csomópont szintén később, [[1945]]-ben készült el. Ez magyarázza, hogy a joachimsthali csomópont kis távolságra, kb. 1,5 km-re van.
Az 1971-ben elkészülő wandlitzi csomópontot azért hozták létre, hogy jobb kapcsolatot teremtsenek Waldsiedlunggal (az [[Német Demokratikus Köztársaság|NDK]]-ban [[Németország Szocialista Egységpártja|SED]]-hivatalok tagjainak lakótelepe). A chorini csomópont szintén később, [[1945]]-ben készült el. Ez magyarázza, hogy a joachimsthali csomópont kis távolságra, kb. 1,5 km-re van.
[[Fájl:Autobahn a11 kilometer 0991a.jpg|200px|bal|thumb|Az utolsó felújításra váró A11-es autópálya a 80 éves, eredeti útpályával (2006-ban)]]
[[Fájl:Autobahn a11 kilometer 0991a.jpg|200px|bal|thumb|Az utolsó felújításra váró A11-es autópálya a 80 éves, eredeti útpályával (2006-ban)]]
A schwanebecki autópálya-kereszteződést [[1952]] és [[1973]] között Bernauer Schleife néven autó- és motorversenyek megrendezésére is használták. Az 1990-es években a döntött kanyart elbontották.
A schwanebecki autópálya-kereszteződést [[1952]] és [[1973]] között Bernauer Schleife néven autó- és motorversenyek megrendezésére is használták. Az 1990-es években a döntött kanyart elbontották.

A lap 2016. december 8., 13:41-kori változata

Bundesautobahn 11
Az A11-es autópálya
Az A11-es autópálya
Térkép
Úttípusautópálya
Része ennekautópálya Németországban
ÚtfenntartóBundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung
TulajdonosNémetország
Építkezés1936-1937
Hossza110 km
OrszágNémetország
TartományokMecklenburg-Elő-Pomeránia
Brandenburg
Az út elejeNadrensee / Lengyelország
Az út vége A10-es autópálya
Lásd mégNémetország autópályái
A Wikimédia Commons tartalmaz Bundesautobahn 11 témájú médiaállományokat.

Az A11 (németül: Bundesautobahn 11, vagy röviden BAB 11) egy autópálya Németországban. Hossza 110 km. Berlint köti össze a lengyelországi Szczecinnel. Az E28-as európai út része. A lengyel A6-os autópálya csatlakozásától indul Nadrenseenél és az épülő schwanebecki autópálya-kereszteződésnél ér véget, az A10-es északkeleti részénél. A sztráda nagy része Brandenburg, kisebb része Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban található.

Útvonala

A11 Brandenburgban

Az autópálya Pomellennél lépi át a lengyel határt az ottani A6-os folytatásaként, majd 19 km-t halad Mecklenburg–Elő-Pomerániában délnyugati irányban. Schmölln környékén lép be Brandenburgba. Innentől töretlenül dél-délnyugati irányba halad 91 km-en át. Az uckermarki autópálya-kereszteződésnél találkozik az A20-as autópályával, ezáltal kapcsolatot teremtve Lübeckkel, Rostockkal, Stralsunddal; Rügen és Usedom szigetekkel.

Az út Berlintől északkeletre ér véget, az A10-es autópályához csatlakozik.

Hosszúsága a schwanebecki autópálya-kereszteződéstől a lengyel határig 109,9 km. A kilométerszámozás Lengyelország felől indul, Berlin felé növekszik.

Története

Figyelmeztető tábla a Berlin-Szczecin közötti Reichsautobahnon

A szczecini autópálya-kereszteződés (ez a mai schwanebecki autópálya-kereszteződés) és az első négy kilométer (beleértve a Reichsstraße 2 feletti felüljárót) tervezését 1935 áprilisában kezdték el. Az építkezés egyrészt munkahelyteremtés volt, másrészt a rossz infrastruktúrájú régiók gazdasági fellendülését segítette.

A berlini körgyűrű és Joachimsthal közötti szakaszt 1936. április 4-én adták át, és ugyanezen év szeptember 27-éig Szczecin-Délig járhatóvá vált. 1937-ben elkészültek az Odera-hidak, és a Szczecinnél lévő szakaszt is átadták. Teljes birodalmi szakasza Berlinka néven vált ismertté.

Az 1971-ben elkészülő wandlitzi csomópontot azért hozták létre, hogy jobb kapcsolatot teremtsenek Waldsiedlunggal (az NDK-ban SED-hivatalok tagjainak lakótelepe). A chorini csomópont szintén később, 1945-ben készült el. Ez magyarázza, hogy a joachimsthali csomópont kis távolságra, kb. 1,5 km-re van.

Az utolsó felújításra váró A11-es autópálya a 80 éves, eredeti útpályával (2006-ban)

A schwanebecki autópálya-kereszteződést 1952 és 1973 között Bernauer Schleife néven autó- és motorversenyek megrendezésére is használták. Az 1990-es években a döntött kanyart elbontották.

Az 1990-es újraegyesülésig a Berlin-Hamburg tranzit-autópálya nyugat-berlini részét is A11-nek nevezték. Ma ez az A111-es autópálya.

Az A11-es autópálya nagy része 1996-tól szakaszosan megújult és leállósáv is elkészült. A különlegessége az A11-es autópályának, hogy a Schorfheide-Chorin Bioszféra Rezervátum területén jelenleg sincs leállósáv, habár kiépítésére 2000. után került sor. A felújításra nem került 95,0-101,0 km szelvények közötti szakaszon oly mértékben elöregedett az úttest, hogy csak az egyik pálya használható. A jelenleg felhagyott úttest 25 m-es betonlapokból áll, amelyet 1936-ban építettek. Az utolsó 4 km-es 80 éves autópálya szakasz és a rajta lévő öt hídműtárgy felújítását 2015-re tervezik, ezzel az utolsó eredeti autópálya szakasz is eltűnik Németországban.[1]

Csomópontok és pihenőhelyek

Uckermarki autópálya-kereszteződés
A niederfinowi hajógyár turisztikai információs táblája
Autópályahíd Finowfurtnál
Az A11 Finowfurtnál
Csomópontok, pihenőhelyek és hidak

Mecklenburg-Vorpommern


Schengeni határ 1 Lengyel határ, Pomellen
Pihenőhely
Kijárat 2 Nadrensee
Kijárat 3 Penkun

Randowbruch

Folyóhíd Randow

Brandenburg

Kijárat 4 Randowtal

Uckermark

Autópálya-csomópont 5 Uckermarki autópálya-kereszteződés
Kijárat 6 Gramzow

Schorfheide-Chorin Bioszféra-rezervátum

Pihenőhely

Unteres Odertal Nemzeti Park

Kijárat 7 Warnitz

Angermünde Domonkos-rendi kolostor (Prenzlau)

Kijárat 8 Flieth-Stegelitz

Barnim Természetvédelmi Terület Chorini kolostor

Kijárat 9 Joachimsthal
Kijárat 10 Chorin

Niederfinowi hajógyár

Kijárat 11 Werbellin
Benzinkút étteremmel, Buckowsee

Eberswaldei állatkert

Folyóhíd Odera-Havel-csatorna (110m híd)
Pihenőhely
Kijárat 12 Finowfurt
Folyóhíd Finow-csatorna (50 m híd)
Folyóhíd Finow
Kijárat 13 Lanke
Folyóhíd Obersee (147 m híd)
Kijárat 14 Wandlitz

Waldsiedlung

Pihenőhely
Kijárat 15 Bernau-Észak
Folyóhíd Panke
Kijárat 16 Bernau-Dél
Autópálya-csomópont 17 Schwanebecki autópálya-kereszteződés  

Források

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bundesautobahn 11 című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

Commons:Category:Bundesautobahn 11
A Wikimédia Commons tartalmaz A11-es autópálya (Németország) témájú médiaállományokat.