„Szabó Zoltán (bűnöző)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
23. sor: 23. sor:
{{egyért2|a bűnözőről|Szabó Zoltán (egyértelműsítő lap)}}
{{egyért2|a bűnözőről|Szabó Zoltán (egyértelműsítő lap)}}


'''Szabó Zoltán''' ([[1968]] – [[Szeged]], [[2016]]. [[december 5.]]<ref name="meghalt"/>) sorozatgyilkos, közkeletű megnevezésével a '''balástyai rém'''. Szabó pénzszerzés céljából gyilkolt nőket. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot vallott be, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt.
'''Szabó Zoltán''' ([[1968]] – [[Szeged]], [[2016]]. [[december 5.]]) sorozatgyilkos, közkeletű megnevezésével a '''balástyai rém'''. Szabó pénzszerzés céljából gyilkolt nőket. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot vallott be, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt.


===Szabó előélete===
===Szabó előélete===

A lap 2016. december 7., 08:13-kori változata

Szabó Zoltán
Született1968
nem ismert
Elhunyt2016. december 5. (47-48 évesen)[1]
Szeged
Halál okaöngyilkosság
Bűncselekmények részletei
Áldozatok száma4–6 (vagy több)
Modus operandibántalmazás
Indítékpénzszerzés
Országok Magyarország
Időszak1998 április–2001 augusztus
Őrizetbe véve2002. március 6.
Büntetéséletfogytiglani börtön

Szabó Zoltán (1968Szeged, 2016. december 5.) sorozatgyilkos, közkeletű megnevezésével a balástyai rém. Szabó pénzszerzés céljából gyilkolt nőket. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot vallott be, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt.

Szabó előélete

Szabó az alföldi tanyavilág egyik földműves családjába született 1968-ban. Fiatal korától kezdve tanyán élt. Az általános iskola nyolc osztályának elvégzése után nem tanult tovább. Édesapja korán meghalt, a tanyán vele együtt élő testvére öngyilkosságot követett el. Szabó a gyilkosságok elkövetésekor már büntetett előéletű volt, egy 60 éves nő megerőszakolásáért már korábban elítélték. A férfi erőszakosan viselkedett élettársával is, aki emiatt megszakította vele a kapcsolatot. Szabó ezután földművesként és alkalmi munkákból élt egyedül a tanyáján. Nem csak alkalmi munkákat végzett, de maga is részt vett a tanyavilág sajátos munkaszervezésének bonyolításában: a mezőgazdasági szezonmunkák idejére Romániából érkező idénymunkások számára munkát és szállást kerített a környéken. Az 1990-es évek második felében Balástyán fellendült a forgalom. A jugoszláviai polgárháború véget ért, a településen átvezető 5-ös úton pedig jelentősen megnövekedett a teherforgalom. Az országút növekvő forgalma vállalkozások és bűnözők mellett, ügyeskedő kereskedőket és prostituáltakat is a településre vonzott. Részben ebből a körből kerültek ki Szabó áldozatai.

Bizonyított gyilkosságok

Szabó első bizonyított áldozata egy presszóban dolgozó nő volt, akivel 1998. április 28-án ismerkedett meg. Szabó rábeszélte a nőt, hogy tartson vele a Balástya külterületén lévő tanyára. Megérkezésük után az asszonyt egy nehéz tárggyal többször is fejbe ütötte, a súlyos fejsérülésbe a nő belehalt. Szabó lemeztelenítette áldozatát, majd a tanyától 50 méternyire egy gödröt ásott, amelybe a testet és a ruhákat elhelyezte. A második gyilkosság az elsőhöz igen hasonló módon zajlott le. Szabó ugyanabban a presszóban ismerkedett meg egy nővel, kit a tanyájára hívott. A tanyára érkezvén a nőt egy nehéz tárggyal fejbe és nyakon ütötte, az ütésekbe az áldozat belehalt. A testet az előzőekhez hasonlóan helyezte el, annyi különbséggel, hogy második áldozatának a fejét később nem találták meg.

2000 februárjában Szabó tűzoltófecskendők közös ellopásának ürügyével egy gyümölcsösbe csalta K. Teréziát. A nőt a szilváskertben előbb megfojtotta, majd teljesen levetkőztette és eltemette. A fiatal nő ruhái később sem kerültek elő.

A negyedik bizonyított gyilkosság vezetett Szabó Zoltán lebukásához. 2001 augusztusában Szabó meggyőzte egyik használt rádiótelefonok adásvételével foglalkozó nőismerősét, hogy nagy mennyiségű telefont tud szerezni kedvező áron. A nő hitt neki, így augusztus 25-én 300 ezer forintot vett fel a bankban. Szabó tanyájához motorozott, ahol a férfi őt is megfojtotta és a tanyától nem messze elásta. A bűncselekmény elkövetésére utaló tárgyakat és a nő kismotorját egy közeli vizesgödörbe dobálta. A rendőrség ekkorra már fokozott figyelemmel kísérte az újabb eltűnéseket. A telefonkereskedő nő eltűnésekor a rendőrség átnézte az asszony híváslistáit amelyeken megtalálták Szabó Zoltán számát is. A férfit kikérdezték, aki bevallotta a gyilkosságot. Később újabb holttestek előkerülése után újabb gyilkosságokat ismert el.

Nem bizonyított gyilkosságok

1998. augusztus 25-én Szabó az 5-ös országút mellett prostituáltként dolgozó nőt arra kényszerítette, hogy hagyja ott a parkolót és menjen vele a tanyájára. Szabó egy bozótos helyen egy darab madzaggal megfojtotta a prostituáltat, majd holttestét a Cegléd–Szeged-vasútvonal közelben futó vágányára vonszolta. A gyomokkal és egy letört ággal álcázott holttestet előbb egy tehervonat majd két másik vonat is elgázolta, a holttest teljesen összeroncsolódott. Szabó magára vállalata a nő meggyilkolását, azonban a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy valóban ő Zoltán lenne a tettes, így K. Mónika megöléséért nem ítélték el.

Szabó megemlített egy hatodik gyilkosságot is, amelyet ugyan nem ő követett el, de tudomása volt róla. A nyomozók azt gyanították, hogy abban az esetben is Szabó lehet a tettes, ám a holttest utáni kutatás eredménytelennek bizonyult, így ezen esetet már a vádiratban sem szerepeltették.

A vizsgálat kezdeti szakaszát vezető rendőrnyomozó is kijelentette: biztos abban, hogy a balástyai rémnek ötnél több áldozata volt. A detektív egy tanú vallomására hivatkozva Szabó számlájára írja egy 5 tagú Romániából érkezett család eltűnését is. Véleménye igazában annyira biztos volt, hogy minden egyes újabb holttest helyének meghatározásáért cserébe 500 ezer forintot ajánlott fel Szabónak.[2]

Nyomozás, per és ítéletek

Szabó lebukása után nagyszabású kutatás kezdődött a gyilkos áldozatai után. Szabó vallomása alapján átkutatták a környéket, a megadott helyeken pedig Balástyán soha nem látott, szinte tájátalakítás léptékű feltáró ásatások kezdődtek. A kutatás során Szabó vallomásai alapján négy holttestet találtak meg. Nem kerültek elő a Szabó szerint más által elkövetett gyilkossághoz tartozó maradványok. Az ügyészség öt nő megölésével gyanúsította meg.

A férfit az első fokon eljáró Csongrád Megyei bíróság több emberen aljas indokból, nyereségvágyból elkövetett emberölésben találta bűnösnek, ezért 2003 novemberében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.[3] 2004. szeptember 10-én a Szegedi Táblabíróság jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.[4][5] A Táblabíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Szabó gyilkosságaiban szerepet játszott volna szexuális aberrációja, ezért az ítéletben nem szerepel az erre utaló "más aljas indokból" kitétel.

A tanya, ahol Szabó bűncselekményeit elkövette, 2015-ben még állt.[6] A balástyai rémet a szegedi Csillag börtön elkülönített körletében tartották fogva. 2016. december 5-én cellatársával együtt öngyilkos lett, felakasztották magukat.[7]

Források

Jegyzetek

  1. Öngyilkos lett a börtönben a balástyai rém (magyar nyelven). Origo, 2016. december 5. (Hozzáférés: 2016. december 9.)
  2. Újra elővették a balástyai gyilkosságok ügyét (magyar nyelven). Origo, 2005. december 5. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  3. Életfogytiglani fegyház a "balástyai rém" megérdemelt büntetése (magyar nyelven). ma.hu, 2003. november 20. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  4. Életfogytiglant kapott a balástyai rém (magyar nyelven). Origo, 2004. szeptember 10. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  5. Pipás Pista a mi Drakulánk (magyar nyelven). Délmagyarország, 2015. augusztus 31. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  6. A balástyai rém horrortanyája (magyar nyelven). RTL Klub, 2005. január 7. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  7. http://index.hu/belfold/2016/12/05/ongyilkossag_borton_balastyai_rem/

Hivatkozások