„UTC−12:00” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Javítás
a helyesírás és hivatkozás javítása
19. sor: 19. sor:
Több lakott sziget esik ennek az időzónának a területére, mégsem használja egyik sem az '''UTC–12''' időzónáját. Helyette egy szomszédos időzónát használnak, mert általában politikailag egy szigetcsoporthoz tartoznak, amelynek többi tagja egy szomszédos időzónát használ.
Több lakott sziget esik ennek az időzónának a területére, mégsem használja egyik sem az '''UTC–12''' időzónáját. Helyette egy szomszédos időzónát használnak, mert általában politikailag egy szigetcsoporthoz tartoznak, amelynek többi tagja egy szomszédos időzónát használ.


Mióta a [[Nemzetközi dátumválasztó vonal]] időzónája jelenti az utolsó pontot a [[Föld]]ön, ahol minden dátum létezik, néha határidőkhoz használják és az [[Anywhere on Earth]] ("Bárhol a Földön"; AoE) szabálynál hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy ha a határidőnél nem jelölték meg a lejárati idő időzónáját, akkor az még nem múlt el, ameddig az '''UTC–12''' időzónában nem múlt el.
Mióta a [[nemzetközi dátumválasztó vonal]] időzónája jelenti az utolsó pontot a [[Föld]]ön, ahol minden dátum létezik, néha határidőkhoz használják és az [[Anywhere on Earth]] ("Bárhol a Földön"; AoE) szabálynál hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy ha a határidőnél nem jelölték meg a lejárati idő időzónáját, akkor az még nem múlt el, ameddig az '''UTC–12''' időzónában nem múlt el.


== Fordítás ==
== Fordítás ==
{{fordítás|en|UTC–12}}
{{fordítás|en|UTC−12:00}}

== Kapcsolódó szócikk ==
* [[UTC+14:00]]: itt ünneplik először az újévet


{{Időeltolódások}}
{{Időeltolódások}}

A lap 2016. november 20., 12:06-kori változata

Az UTC-12-t használó területek: kék (téli időszámításként), narancs (nyári időszámításként), sárga (egész évben), világoskék - tengeri területek

UTC–12:00 egy időeltolódás, amely tizenkét órával van hátrább a egyezményes koordinált világidőtől (UTC). Itt ünneplik utoljára az újévet.

Alap időzónaként használó területek (egész évben)

Óceánia

Az UTC–12 egy tengeri időzóna, amely a ny. h. 180° és ny. h. 172° 30 koordináták között található. Az egyezményes koordinált világidőből 12 órát kell kivonni, hogy megkapjuk. Azok a hajók használják, amelyek utoljára kezdik meg az egyes naptári napokat.

Az UTC–12-ben lévő időzónáról

Időzóna neve angolul Időzóna neve magyarul Rövidítése
Baker Island Time Baker-szigeti idő BIT

Több lakott sziget esik ennek az időzónának a területére, mégsem használja egyik sem az UTC–12 időzónáját. Helyette egy szomszédos időzónát használnak, mert általában politikailag egy szigetcsoporthoz tartoznak, amelynek többi tagja egy szomszédos időzónát használ.

Mióta a nemzetközi dátumválasztó vonal időzónája jelenti az utolsó pontot a Földön, ahol minden dátum létezik, néha határidőkhoz használják és az Anywhere on Earth ("Bárhol a Földön"; AoE) szabálynál hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy ha a határidőnél nem jelölték meg a lejárati idő időzónáját, akkor az még nem múlt el, ameddig az UTC–12 időzónában nem múlt el.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az UTC−12:00 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk

  • UTC+14:00: itt ünneplik először az újévet