„Neandervölgyi ember” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Felfedezésük, elnevezésük: https://de.wikipedia.org/wiki/Joachim_Neander
(Visszavontam 94.27.181.204 (vita) szerkesztését (oldid: 18115857) az angol változat nem forrás, az itt megadott forrásban ennyi szerepel)
(→‎Felfedezésük, elnevezésük: https://de.wikipedia.org/wiki/Joachim_Neander)
[[Fájl:Fuhlrott.jpg|thumb|350px|Johann Carl Fuhlrott]]
 
A neandervölgyi emberek a [[németország]]i [[Düsseldorf]] melletti [[Düssel]] folyócska egyik, – [[Joachim Neander]]ről elnevezett – völgyéről kapták nevüket, amely [[német nyelv|németül]] ''Neanderthal'', újabb helyesírással: ''Neandertal''. Csontjaikat nem itt találták meg először, hanem [[Belgium]]ban ([[1829]]) és [[Gibraltár (brit tengerentúli terület)|Gibraltáron]] ([[1848]]).
 
A neandervölgyi leleteket [[1856]]-ban találták meg egy kőbányában, ahonnan egy tanítóhoz és amatőr természetbúvárhoz, Johann Karl Fuhlrotthoz kerültek. Fuhlrott gyanította a maradványok emberi jellegét, majd elküldte őket a bonni egyetem anatómusához és antropológusához, Hermann Schaffhausenhez, aki „primitív emberfajtaként” írta le azokat. A ''Homo neanderthalensis'' fajnevet [[1864]]-ben adta neki William King angol tudós. Sok más, ma már nem érvényes név mellett (mint például ''Homo primigenius'', ''Homo antiquus'', ''Homo incipiens'', ''Homo europaeus'' és ''Homo mousteriensis''), a rákövetkező évtizedek hasonló leleteire volt szükség ahhoz, hogy belássák: ugyanarról a fajról van szó.

Navigációs menü