„I. Szuppiluliumasz hettita király” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Hatti nagyhatalom: jav., tömör.
(→‎Hatti nagyhatalom: jav., tömör.)
 
== Hatti nagyhatalom ==
Egészen Hapalláig visszafoglalta az Arzava által megszállt területeket, [[Mitanni]]t pedig legyőzte és vazallusává tette meg veje, [[Sattivaza]] uralma alatt. Kihasználta az [[Ókori Egyiptom|egyiptomi]] [[Ehnaton]] fáraó uralkodása alatti zűrzavart, és elfoglalta a korábban Egyiptomhoz tartozó [[szíria]]i területeket,. amelybenEbben nagy szerepet játszott [[Abdi-Asratum]], [[Amurrú (királyság)|Amurrú]] fejedelme, valamint [[Ríbaddi]], [[Büblosz|Gubla]] fejedelme és [[II. Níkmaddu]], [[Ugarit]] uralkodója. Ezen uralkodók [[Ókori Egyiptom|egyiptomi]] levelezése Ehnaton levéltárában fennmaradt.
 
Szuppiluliumasz a keleti és délkeleti hódításait [[Iszuva]] elfoglalásával kezdte. Ez hosszú ideig [[Mitanni]] fennhatósága alatt állt, majd [[hurrik|hurrita]] vezetéssel önállósodott. Mitanni uralkodója, [[Tusratta]] gyakorlatilag harc nélkül adta fel nyugati területeit, de fővárosát Szuppiluliumasz ekkor még nem tudta elfoglalni; [[Vassukanni]] csak valamivel később jutott a kezére. Mitanni legyőzése megnyitotta az utat [[Szíria]] felé, sőt vélhetően [[Asszíria]] is az érdekszférájába került.
 
Szíria után Egyiptom valószínűleg azért nem került sorra, mert észak felé kellett fordulnia – a feliratok szerint azért, hogy megint a [[Kaska|kaszkákkal]] hadakozzon. Ezt hadjáratát [[pestis]]járvány követte. A harmadikHarmadik szíriai hadjáratán már egészen [[Amka]] városáig jutott, és [[Karkemis|Kargamist]] ostromolta, amikor hírül hozták neki egy ''Nipḫururiyaš'' néven említett egyiptomi uralkodó halálát – őt általában, de nem kétséget kizáróan [[Tutanhamon]]nal azonosítják.
 
Az özvegy egyiptomi királyné (feltehetőleg Tutanhamon özvegye, [[Anheszenamon]]) írt neki, és férjül kérte Szuppiluliumasz egyik fiát:. A király, miután követei jelentették, hogy Egyiptomnak valóban nincs trónörököse, elküldte fiát, [[Zannanza|Cannancát]]. A herceget azonban út közben (gyaníthatóan<ref>[[Rodney Castleden]]: Konfliktusok, melyek megváltoztatták a világot. Ventus Libro Kiadó, 2010. p. 22.</ref> [[Ay]] emberei) meggyilkolták. Szuppiluliumasz bosszúból háborút indított Egyiptom [[kánaán]]i és észak-szíriai szövetségesei ellen,. és nagyNagy területet elfoglalt.foglalt Seregébenel, seregében azonban fertőző betegségetbetegség terjedt el, és a járványban meghalt Szuppiluliumasz, majd utódja, [[II. Arnuvandasz hettita király|II. Arnuvandasz]] is. A betegséget korábban általában [[pestis]]ként határozták meg, és úgy vélték, hogy az egyiptomi foglyok terjesztettek el. Egy újabb feltételezés szerint ez inkább a [[tularémia]] nevű baktériumfertőzés volt a járvány okalehetett. Ez egy juhokról emberre is terjedő, halálos betegség, a „hettita pestis”.<ref>[http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=19041 Múlt-kor]</ref>
 
A ''Szuppiluliumasz évkönyvei'', melyeket a király halála után II. Murszilisz állított össze, a kor fontos történelmi dokumentumadokumentumai. Fennmaradt Szuppiluliumasznak egy Ehnatonhoz (vagy [[Szemenhkaré]]hoz) írt levele is ([[Amarna-levelek|EA]] 41), amit a fáraó trónra lépésekor írt, kifejezve abbéli reményét, hogy fennmarad országaik jó viszonya, amiamit Ehnaton apja, [[III. Amenhotep]] uralkodása alatt alakítottak ki.
 
== Építkezések ==

Navigációs menü