„Délnyugat-Ázsia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Délnyugat-ázsiai államok: földrajzi könyben mutatott eredmény alapján modositóttam a cikket, remélem hasznos.
(→‎Délnyugat-ázsiai államok: földrajzi könyben mutatott eredmény alapján modositóttam a cikket, remélem hasznos.)
A kifejezés használatát a Közel-Kelet szó helyett egyre inkább preferálják a nemzetközi szervezetek, tekintve, hogy a Közel-Kelet, [[Távol-Kelet]] kifejezések egyfajta eurocentrista világkép alapján határozhatók csak meg.
 
Az ENSZ meghatározása alapján a régióhoz tartozik [[Törökország]], [[Ciprusi Köztársaság|Ciprus]], [[Örményország]], [[Azerbajdzsán]] és [[Grúzia]], Pakistán is, bár ezek az államok Ázsia és [[Európa]] határán helyezkednek el, és kulturálisan-politikailag mindkét kontinenshez köthetők.
 
Délnyugat-Ázsia felszíne három nagy tájra tagolódik. Legnagyobb részét az Arab-félsziget foglalja el. Ez a terület Ázsia egyik legrégebbi ősmasszívuma, valamikor régen még Afrikához tartozott. Az üledékes kőzetréteget táblás vidéknek is emlegetjük. Ez a hatalmas terület értékes kőolaj- és földgáztelepeket rejteget. Délnyugat-Ázsia északi területén helyezkedik el az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó fiatal lánchegységek. Mezopotámia a Tigris és az Eufrátesz között elterülő síkság. Ez a két folyó töltötte fel hordalékával, legfiatalabb területe Délnyugat-Ázsiának.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü