„Tempranillo” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
bőv.
(Vinopedia.hu)
(bőv.)
[[Fájl:MatureTempranillo.jpg|thumb|left|222px|Érett tempranillo fürt]]
 
A '''tempranillo''' egy minőségi bort adó szőlőfajta. Spanyolországban ''Tinta del País, Tinto fino, Cencibel'' és ''Ull de Llebre'' Portugáliában ''aragonez'', illetve ''tinta roriz'' néven is ismeretes. , és a legnagyobb spanyol borokat nyújtja. Többféle vörösbort gyártanak belőle Portugáliában is, melyek a legjobbak közé tartoznak. Itt Tinta roriz néven ismerik.
A '''tempranillo''' egy minőségi bort adó szőlőfajta.
 
== Elterjedése ==
 
Elsősorban az [[Ibériai-félsziget]] északi részén (Spanyolországban és Portugáliában is) meghatározó, itt őshonos fajtának számít. Viszonylag sokat termesztenek Franciaországban. Rövid tenyészideje miatt zordabb éghajlatú vidékeken is ültethető. Érzékeny a szárazságra és a szőlő legtöbb megbetegedésére.
 
Argentínában lágy, jól iható vörösbort készítenek belőle. Várható, hogy még a 21. század első felében Ausztrália és Kalifornia is sikeres tempranillo borokat állít elő.
== Jellemzése ==
 
Vastag héjú bogyója sötét, nagy potenciálú, hosszú életű, nagy alkohol- és tannintartalmú,<ref>[http://vinopedia.hu/tempranillo Vinopedia.huː Tempranillo]</ref> illatos, jellegzetesen gyümölcsös karakterű bort ad fűszeres, dohányos, epres jegyekkel. Általában amerikai tölgyből ([[fehér tölgy|amerikai fehér tölgy]], ''(Quercus alba)'' készült hordókban érlelik, így a hagyományosan a [[Rioja borvidék]] jellemzőinek tulajdonított aromákat — a vaníliát, a fűszerféléket, a pirítóst, sőt, a kókuszdiót — tulajdonképp inkább a tölgyfahordós érlelés alakítja ki, mint ahogy a tempranillo bor aránylagesetlegesen halvány színe is a fa hatását tükrözi.
 
== Felhasználása ==
 
Spanyolországban fajtaborként ritkán palackozzák, viszont mind a [[Rioja borvidék]]en, mind a [[Ribera del Duero borrégióborvidék]]banen ez a házasítások gerince, ebből készülnek a legnagyobb spanyol borok. Portugália [[Alto Douro borvidék]]én (''aragonez'', illetve ''tinta roriz'' néven) a [[portói bor]]ok egyik engedélyezett alapanyaga, az öt legjelentősebb szőlőfajta egyike. Portugáliában emellett jó minőségű asztali borokat is érlelnek belőle.
 
== Jegyzetek ==
 
* [http://www.boraszportal.hu/szolo-borfajta-leirasok/tempranillo-116 Borászportál.hu: Tempranillo]
* [http://www.szepsilaczkomate.eu/voeoeborszl-fajtak/ Szepsi Laczkó Máté: Vörösborszőlő-fajták]
 
[[Kategória:Vörösborszőlő]]

Navigációs menü