„Tempranillo” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a jav.
16. sor: 16. sor:
== Felhasználása ==
== Felhasználása ==


Spanyolországban fajtaborként ritkán palackozzák, viszont min a [[Rioja borvidék|Rioja]], mind a [[Ribera del Duero borvidék]]en ez a házasítások gerince. Portugália [[Alto Douro borvidék]]én (''aragonez'', illetve ''tinta roriz'' néven) a [[portói bor]]ok egyik engedélyezett alapanyaga, az öt legjelentősebb szőlőfajta egyike. Portugáliában emellett jó minőségű asztali borokat is érlelnek belőle.
Spanyolországban fajtaborként ritkán palackozzák, viszont mind a [[Rioja borvidék]]en, mind a [[Ribera del Duero borrégió]]ban ez a házasítások gerince. Portugália [[Alto Douro borvidék]]én (''aragonez'', illetve ''tinta roriz'' néven) a [[portói bor]]ok egyik engedélyezett alapanyaga, az öt legjelentősebb szőlőfajta egyike. Portugáliában emellett jó minőségű asztali borokat is érlelnek belőle.


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2016. november 2., 13:58-kori változata

A Clos la Plana szőlészet tempranillo ültetvénye (Spanyolország, Katalónia, Penedès)
Érett tempranillo fürt

A tempranillo egy minőségi bort adó szőlőfajta.

Elterjedése

Elsősorban az Ibériai-félsziget északi részén (Spanyolországban és Portugáliában is) meghatározó, itt őshonos fajtának számít.

Argentínában lágy, jól iható vörösbort készítenek belőle. Várható, hogy még a 21. század első felében Ausztrália és Kalifornia is sikeres tempranillo borokat állít elő.

Jellemzése

Vastag héjú bogyója jó színű, nagy potenciálú bort ad fűszeres, dohányos, epres jegyekkel. Általában amerikai tölgyből (amerikai fehér tölgy, (Quercus alba) készült hordókban érlelik, így a hagyományosan a Rioja borvidék jellemzőinek tulajdonított aromákat — a vaníliát, a fűszerféléket, a pirítóst, sőt, a kókuszdiót — tulajdonképp inkább a tölgyfahordós érlelés alakítja ki, mint ahogy a tempranillo bor aránylag halvány színe is a fa hatását tükrözi.

Felhasználása

Spanyolországban fajtaborként ritkán palackozzák, viszont mind a Rioja borvidéken, mind a Ribera del Duero borrégióban ez a házasítások gerince. Portugália Alto Douro borvidékén (aragonez, illetve tinta roriz néven) a portói borok egyik engedélyezett alapanyaga, az öt legjelentősebb szőlőfajta egyike. Portugáliában emellett jó minőségű asztali borokat is érlelnek belőle.

Jegyzetek

Források