„Nonnosz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
12akd (vitalap | szerkesztései)
12akd (vitalap | szerkesztései)
58. sor: 58. sor:
* {{cite book |title=Enciklopegyija Brokgauza i Efrona |url=http://gatchina3000.ru/brockhaus-and-efron-encyclopedic-dictionary/060/60690.htm
* {{cite book |title=Enciklopegyija Brokgauza i Efrona |url=http://gatchina3000.ru/brockhaus-and-efron-encyclopedic-dictionary/060/60690.htm
|year=1890–1907|language=orosz}}
|year=1890–1907|language=orosz}}

== Kapcsolódó szócikkek ==
* [[Ókeresztény irodalom]]


{{DEFAULTSORT:Nonnosz Panopolis}}
{{DEFAULTSORT:Nonnosz Panopolis}}

A lap 2016. október 31., 08:05-kori változata

Nonnosz
Élete
Született4. század
Akhmím, Egyiptom
Elhunyt5. század
Nemzetiséggörög
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)eposz
Fontosabb műveiDionysiaká
Metabole
A Wikimédia Commons tartalmaz Nonnosz témájú médiaállományokat.

Panopoliszi Nonnosz, (ógörög nyelven Νόννος) a mai Egyiptom területén található Panopoliszban (ma: Akhmim) született, a 4. század végén vagy az 5. században élt görög költő; a Dionysiaká című eposz szerzője.

Életéről szinte semmit nem tudni. Csak műveiből lehet következtetni arra, hogy fiatalon, amikor még pogány volt, írta nagy eposzát; később keresztény lett, és akkor írta át versben János evangéliumát (Metabole).

Dionüszosz-eposz

A hatalmas terjedelmű Dionüszosz-eposz (Διονυσιακά / Dionysiaká) 48 énekből áll (mint az Iliasz és az Odüsszeia). Dionüszosz isten indiai hadjáratát tárgyalja rendkívül körülményesen, a cselekmény folyamatosságát zavaró sokféle mítosz unos-untalan bevonásával. Szerkezete teljesen széteső, még a hős alakja sem tartja össze. A mű Zeusz Európában tett látogatásával kezdődik, maga Dionüszosz csak a nyolcadik énekben születik meg.

Érdekesség, hogy a szerző kétszáz évvel a kereszténység államvallássá tétele után antik eposzt írt, „még egyszer, utoljára, egy egyiptomi monumentalitású műben összefoglalva az egész görög szenttörténetet.” Pogány szelleme ellenére Bizáncban még a 13. században is másolták. [1]

Nonnosz gondosan kidolgozott hexameterekben írt, szigorú verselési technikáját később többen követték (pl. Musaeus, Paulus Silentiariust és mások).

Eposzát először a holland Gerhard Falkenburg (1535–1578) adta ki 1569-ben.[2]

Jegyzetek

  1. Szerb Antal i.m.
  2. Almási Gábor, Kiss Farkas Gábor (2013). Szöveggondozás és kapcsolatápolás (PDF). Irodalomtörténeti Közlemények 117. évfolyam (6. szám).  

Műve magyarul

Források

Kapcsolódó szócikkek