„Poétika (Arisztotelész)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
megutatkozik => megmutatkozik
a (Removing Link FA template (handled by wikidata))
a (megutatkozik => megmutatkozik)
'''A Poétika''' ([[ógörög]]ül ποιητική [τέχνη] poietike techne - az alkotó, költői művészet) [[Arisztotelész]]től származik és valószínűleg Kr.e. [[335]]-ben keletkezhetett, eredetileg vázlat volt Arisztotelész előadásaihoz (ún. Pramatia), amely a költészettel és a műfajokkal foglalkozik.
 
Arisztotelész három nagy csoportra osztotta a tudományokat (elméleti, gyakorlati és költői); a Poétika maga a költői tudomány egy részével fogalalkozik, azaz a teremtő emberi tudással, a mű mind leíró (deskriptív) mind előíró (preskriptív) elemeket tartalmaz. Az arisztotelészi Poétika tárgykörébe tartoznak azon művészetek (téchnai), amelyek utánzóak (mimetikusak) ill. bemutatóak/ábrázolóak: [[epika]], [[tragédia]], [[komédia]], [[diturambosz]]-költészet, de a [[tánc]] és [[zene]] is. A műben megutatkozikmegmutatkozik azonban, hogy Arisztotelész majdnem kizárólag csak a szorosabb értelemben vett költészettel foglalkozik, tehát olyan ábrázoló müvészetekkel, amelynek médiuma a [[nyelv]].
 
Arisztotelész Poétikája összefüggésben áll a retorika című művével, mivel mindkét írás a nyelvvel és a kommunikációval foglalkozik, valamint a politika című művével, mivel a költészetnek és a beszédművészetnek a görög poliszokban központi társadalmi feladatai voltak.
1

szerkesztés

Navigációs menü