„Emberré válás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 176.63.24.23 (vita) szerkesztéséről Milei.vencel szerkesztésére
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 176.63.24.23 (vita) szerkesztéséről Milei.vencel szerkesztésére)
=== Ősemberek ===
 
2 millió éve jelent meg Kelet-[[Afrika|Afrikában]]<nowiki/> az első ismert, az emberek (''Homo'' genus) közé sorolt faj, amelyet '''ügyes embernek''' (''[[Homo habilis]]''nak) nevezünk. Agytérfogata nagy volt testéhez képest (a mai ember agytérfogatának kb. a fele), két lábon járt és eszközöket készített.
 
A '''felegyenesedett ember''' ''([[Homo erectus]]'') 1,5 millió éve tűnt fel Afrika és [[Eurázsia]] nagy részén a korábbi előembereknél testesebb volt, agytérfogata is nagyobb, és ismerte a [[Tűz|tüzet]], továbbá kavicseszközöket használt. Nagyobb csoportokban élt, telepei akár 50 fősek is lehettek.
A mai ember a (nem kis mértékben szubjektív nevén) '''bölcs ember''' ''([[Ember|Homo sapiens]])'' mintegy 300 000 évvel ezelőtt alakult ki. Több alfaja ismert ''(H. s. neanderthalensis, H. s. presapiens)'' és körülbelül 30 000 éve megjelent a ma élő ''ember'', a ''Homo sapiens sapiens'' alfaj.
 
Ebben az időszakban az agytérfogat növekedése elképesztően gyors – az eszközkészítésben mégis határozott technikai konzervativizmus uralkodik. Jellegzetes példája ennek a [[Turkana-tó]] nyugati partjának két ezközkultúrájaeszközkultúrája, az [[olduvai-ipar]] és [[acheuli-ipar]]. A két eszközkultúra legalább félmillió éven át létezett egymás mellett, egymástól látótávolságnyira. Az olduvai-kultúra mégsem változott egy szemernyit sem: a lehető legdurvábban megmunkált chopperek (kaparók és [[Marokkő|marokkövek]]) ipara semmit sem vett át az acheuli ipar gondosan megmunkált eszközeiből. Egészében úgy tűnik, hogy a kőeszközkészítés technológiai újdonságai hullámokban terjedtek, mint a divat. A Homo nemzetség anatómiájában is hasonló képet mutat: viszonylag kis területen egymástól jelentősen eltérő testalkatú, kinézetű emberek laktak egy időben, így az olduvaiak [[Homo habilis]]ai és a acheuliak [[Homo erectus]]ai.
 
== Az ős- és előemberek osztályozása és ennek problémái ==

Navigációs menü