„Tammerkoski” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(Tammerkoski szócikk létrehozása)
 
[[Image:Tammerkoski02.jpg|thumb|A Tammerkoski déli oldala]]
 
A '''Tammerkoski''' egy kis [[folyó]] pár zúgóval [[Tampere]] központjában, [[Finnország|Finnországban]]. Tampere város két tó, a [[Näsijärvi]] és a [[Pyhäjärvi]] között terül el. A két tó közti szintkülönbség 18 méter, ezt a két tavat köti össze a Tammerkoski. A Tammerkoski partja az egyik legrégibb ipari terület Finnországban. A 17.-ik században egy forgalmas piacnak adott otthont. Tamperét a Tammerkoski partján alapították, mivel a folyón lévő zuhatagok megfelelő energiaforrást biztosítottak az ipari termelés számára.
Jelenleg három erőmű és gát található a Tammerkoskin. A legmagassabban fekvő gát a [[Finlayson]] és a [[Tampella]] között található. Középen a város erőműve található, a legalacsonyabban pedig a Tako papírgyár által használt gát helyezkedik el.
 
Az [[1990]]-es évek elejére az ipari termelés szinte teljesen eltűnt a Tammerkoski partjáról, kivéve a még ma is működő Tako papírgyárat, amely kiváló minőségű csomagolópapírt gyárt különböző luxus termékek, például francia parfümök számára. A folyó partján található többi öreg gyárépületeket éttermekké, muzeumokká alakították át. A folyó vize nem szennyezett és a halászok körében nagy népszerűségnek örvend.
 
[[Kategória:Európa folyói]]
 
[[en:Tammerkoski]]
[[cs:Tammerkoski]]
[[fr:Tammerkoski]]

Navigációs menü