„Spiáter” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a sűrűsége az alumíniumtól elég messze van, lásd pl. http://www.funmak.com/downloads/propiedades_zamak.pdf
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[kép:P22umarex 001.jpg|jobbra|bélyeg|Umarex gyártmányú Walter P22 9 mm öntöltő gázpisztoly]]
[[kép:P22umarex 001.jpg|jobbra|bélyeg|Umarex gyártmányú Walter P22 9 mm öntöltő gázpisztoly]]
A '''spiáter''' (más néven zamak) cink-alumínium ötvözet, csekély rézadagolással, amit a szilárdság növelése érdekében adnak hozzá. A „rézcseppek” elkülönülnek az alumíniumtól, mint a betontól a vas. Alacsony olvadáspontú, nem mágnesezhető, szürkés színű ötvözet. Sűrűsége az ötvözetlen cinkénél valamivel kisebb, könnyebben deformálódik, kopik, mint a vas. Főként gázfegyverekben használatos, amelyek éppen emiatt rövid élettartamúak (200-300 lövés).
A '''spiáter''' (más néven zamak) cink-alumínium ötvözet, csekély rézadagolással, amit a szilárdság növelése érdekében adnak hozzá. A „rézcseppek” elkülönülnek az alumíniumtól, mint a betontól a vas. Alacsony olvadáspontú, nem mágnesezhető, szürkés színű ötvözet. Sűrűsége az ötvözetlen alumíniumnál valamivel nagyobb, könnyebben deformálódik, kopik, mint a vas. Főként gázfegyverekben használatos, amelyek éppen emiatt rövid élettartamúak (200-300 lövés).

megjegyzés:
A cink sűrűsége alig alacsonyabb a vasnál.
A spiáter nagyobb részt alumíniumból készül, így könnyű.


== Felhasználása ==
== Felhasználása ==

A lap 2016. október 10., 13:55-kori változata

Umarex gyártmányú Walter P22 9 mm öntöltő gázpisztoly

A spiáter (más néven zamak) cink-alumínium ötvözet, csekély rézadagolással, amit a szilárdság növelése érdekében adnak hozzá. A „rézcseppek” elkülönülnek az alumíniumtól, mint a betontól a vas. Alacsony olvadáspontú, nem mágnesezhető, szürkés színű ötvözet. Sűrűsége az ötvözetlen alumíniumnál valamivel nagyobb, könnyebben deformálódik, kopik, mint a vas. Főként gázfegyverekben használatos, amelyek éppen emiatt rövid élettartamúak (200-300 lövés).

megjegyzés: A cink sűrűsége alig alacsonyabb a vasnál. A spiáter nagyobb részt alumíniumból készül, így könnyű.

Felhasználása

Mivel szilárdsága alacsony, erős igénybevételű használati tárgyak készítésére alkalmatlan. Dísztárgyak, és kis mechanikai igénybevételnek kitett eszközök készülnek belőle: kulcsok, levélnehezékek, de mivel nagyon jól önthető, bonyolult formákat lehet kialakítani, öngyújtó, karburátor, gáz- riasztófegyver stb.