„Katakomba” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
OH
a (→‎Híres katakombák: Belső hivatkozás egyértelműsítés miatti javítása (Alexandria) AWB)
(OH)
 
== A római katakombák ==
A katakombák ([[latin nyelv|latinul]] (catacumbae), szűkebb értelemben ama, főképp Róma környékén levő földalattiföld alatti üregek, ahova a régi keresztények temetkeztek. A kb. 54 katakomba-csoport mintegy 7 millió sírt tartalmaz. A katakombákat keresztények ásták s Marchi [[Jézus Társasága|jezsuita]] [[1841]]-ben kiadott munkájában megcáfolta azt az állítást, hogy a keresztények a pogányok homokbányáit alakították volna át temetőkké. Eredeti nevük ''coemeterium'' volt, vagy az illető terület (area) tulajdonosának neve után nevezték el. Ezek a földalattiföld alatti üregek keresztül-kasul futó, 3-12 láb magas, szűk folyosókból állnak, amelyeknek oldalfalába egymás fölé 1-14 sorban a vágták vízszintesen a sírüregeket (loculi). A [[vértanú]]k számára félkör alakú üreget ''(arcosolium)'' vájtak, s ennek vízszintes lapjába helyezték a sírt. Vannak a katakombákban freskóképek, amelyek hasonlítanak a pompeji festményekhez s a II. századból származnak. Az ott talált kőfeliratok egész folyosókat töltenek be a lateráni [[múzeum]]ban. Az első sírtábla Rossi szerint a keresztény időszámítás 71-ik évéből származik. A sírüregekben találtak továbbá számtalan, a vértanúságra vonatkozó vas kínzóeszközt, véredényt és üveget. [[I. Constantinus római császár|Konstantin]] idejéig a keresztények élete nagyrészt a föld alatt folyt le. Azontúl a vértanúk sírjai vallásos kegyeletnek lettek tárgyaivá. A barbárok a sírokat kirabolták, míg másokat a kegyelet a rabló gótok előtt befalazott, így feledésbe merültek. Miután [[1587]]-ben homokásó munkások a Priscilla katakombába leszakadtak, Bosio régész kutatni kezdte a földalattiföld alatti üregeket s azóta számos tudós irtaírta le a földalattiföld alatti Rómát. A legnevezetesebbek: a ''Coemeterium Calixti'', a szent Sebestyén-féle, a ''Domitilla'', a ''Priscilla'' katakomba és mások. Jelenleg a katakombák többségükben üresek, miután a pápák az azokban talált csontokat főképpen Szent Péter templomának kriptájában helyezték el.
 
== Különböző sírfajták ==
A '''cubicula''' /jelentése „hálószobák”/, mint a nevük is mutatja, több fülkéből álló sír, családi temetkezésekre. Ennek a fajta sírnak a használata nemcsak a gazdag családok privilégiuma volt. A cubiculákat és az arcosoliumokat falra festett képek díszítették, amelyek bibliai jeleneteket ábrázoltak, a keresztségből vették témájukat, vagy az eucharisztiából, esetleg a feltámadást jelenítették meg, [[Jónás történetén]] keresztül.
 
A '''crypt''' egy nagyobb szoba, és [[I. Damasus pápa|Damasius]] pápa idejében volt használatos. Sok mártírnak a sírja alakult át crypttá, ami tulajdonképpen földalattiföld alatti templom volt, falfestéssel, mozaikkal vagy más dekorációval.
 
== Szimbólumok ==
[[Fájl:Jean-Léon_Gérôme_-_The_Christian_Martyrs'_Last_Prayer_-_Walters_37113.jpg|bélyegkép|jobbra|230px|[[Nero római császár]] megvádolta a keresztényeket, hogy ők gyújtották föl Rómát, és azért a nép szórakoztatására igen sok keresztényt válogatott módon kivégeztetett]]
A [[őskeresztények|korai keresztények]] barátságtalan, pogány környezetben éltek, ahol a többségi társadalom gyanakodva, sokszor ellenségesen tekintett rájuk. Az első keresztényüldözésre [[Nero római császár|Nero]] uralkodása alatt került sor, az „idegen és gyanús babona“ ellen/krKr. u. 64/. A keresztényekkel szemben általános volt a bizalmatlanság, és a legrosszabb bűncselekményekkel őket vádolták. Ezért aztán üldözték őket, börtönre, számkivetésre vagy halálra ítéltek közülük sokakat. Nem gyakorolhatták nyíltan a hitüket, ezért aztán szimbólumokat használtak, amelyek a pogányoknak nem mondtak semmit, és a katakombákat is ezzel díszítették, a falra festették azokat, vagy pedig vésték, és a sírköveket is ezekkel pecsételték le.
Idővel a keresztény hitvallás kedvenc kifejezőjévé váltak a szimbólumok, mint a „jó pásztor“, az „Orante“ , valamint Krisztus monogramjának és a halnak együttes ábrázolása.
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü