„Szociáldemokrácia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TurkászBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎top: File: → Fájl:
14. sor: 14. sor:


== Nemzetközi szövetségek ==
== Nemzetközi szövetségek ==
A szociáldemokrata pártok, mozgalmak egyik nemzetközi szövetsége a [[Szocialista Internacionálé]], mely a világ baloldali pártjainak széles skáláját magába foglalja. Ezen kívül létezik még a [[Progresszív Szövetség]], melyet 2013-ban a német [[Németország Szociáldemokrata Pártja|SPD]] hívott életre az SI hatástalansága miatt. Mindkettő résztvevője a magyar [[Magyarországi Szociáldemokrata Párt|MSZDP]] és az [[Magyar Szocialista Párt|MSZP]].
A szociáldemokrata pártok, mozgalmak egyik nemzetközi szövetsége a [[Szocialista Internacionálé]], mely a világ baloldali pártjainak széles skáláját tömöríti. Ezen kívül létezik még a [[Progresszív Szövetség]], melyet 2013-ban a német [[Németország Szociáldemokrata Pártja|SPD]] hívott életre az SI hatástalansága miatt.<ref>[http://mandiner.hu/cikk/20130517_progressziv_szovetseg_uj_baloldali_vilagszovetseg_alakul Progresszív Szövetség: új baloldali világszövetség alakul] – mandiner.hu, 2013. május 17.</ref> Mindkettő résztvevője a magyar [[Magyarországi Szociáldemokrata Párt|MSZDP]] és az [[Magyar Szocialista Párt|MSZP]].


Az európai szociáldemokrata pártokat az [[Európai Szocialisták Pártja]] (PES) tömöríti, melynek [[Európai Parlament|európai parlamenti]] frakciója a [[Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége]] (S&D). Az S&D-nek 4 magyarországi képviselője van, ketten az [[Magyar Szocialista Párt|MSZP]] és ketten a [[Demokratikus Koalíció (Magyarország)|DK]] tagjai.
Az európai szociáldemokrata pártokat az [[Európai Szocialisták Pártja]] (PES) tömöríti, melynek [[Európai Parlament|európai parlamenti]] frakciója a [[Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége]] (S&D).


== További információk ==
== További információk ==

A lap 2016. szeptember 29., 21:43-kori változata

Fájl:Vörös rózsa.png
A szociáldemokrácia nemzetközi jelképe, a Szocialista Internacionálé logója.

A szociáldemokrácia baloldali politikai és gazdasági ideológia, a szocialista mozgalom egyik irányzata. Támogatja az állam gazdasági és szociális beavatkozását, elősegíti a társadalmi igazságosságot a piacgazdaság keretein belül. Sürgeti a valódi béralku megkötését, mely által a bérek folyamatos emelését kívánja megvalósítani. Alapvetőnek tartja a képviseleti demokráciát, de nem zárkózik el a részvételi- vagy közvetlen demokráciától.

Története

A szociáldemokrácia ma

A mai szociáldemokraták elfogadják a kapitalista rendszert és a demokratikus államstruktúrákat.

A modern szociáldemokrácia egyetért azzal, hogy a gazdasági növekedés a jólét – egyik – szükséges feltétele, ezért támogatja a szociális piacgazdaság fejlődését és ennek a túlsúlyba került magánérdekeket háttérbe szorító reformját.

A. Giddens angol szociológus alkotta meg a harmadik út elméletét, mely a neoliberális viszonyokhoz való alkalmazkodást határozta meg a modern szociáldemokrácia alapelveként. Ez az elmélet azonban, bár nagy befolyást gyakorolt, nem vált meghatározóvá a nemzetközi szociáldemokrata mozgalomban.

Nemzetközi szövetségek

A szociáldemokrata pártok, mozgalmak egyik nemzetközi szövetsége a Szocialista Internacionálé, mely a világ baloldali pártjainak széles skáláját tömöríti. Ezen kívül létezik még a Progresszív Szövetség, melyet 2013-ban a német SPD hívott életre az SI hatástalansága miatt.[1] Mindkettő résztvevője a magyar MSZDP és az MSZP.

Az európai szociáldemokrata pártokat az Európai Szocialisták Pártja (PES) tömöríti, melynek európai parlamenti frakciója a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D).

További információk

  1. Progresszív Szövetség: új baloldali világszövetség alakul – mandiner.hu, 2013. május 17.