„Jurij Vlagyimirovics Andropov” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(→‎Lásd még: portál)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Rövid vezetői időszaka során Andropov kísérletet tett a gazdaság helyzetének javítására és a [[korrupció]] visszaszorítására. Anti-alkoholista kampánya, valamint a munkafegyelem javítására tett kezdeményezései szintén igen emlékezetesek. Mindkét kampányt a szovjetekre jellemző adminisztratív eszközökkel hajtotta végre, egy kicsit a sztálini időket idéző szigorúsággal.
 
A külpolitikában nem ért el különösebb eredményt – folytatódott az [[A Szovjetunió afganisztáni háborúja|afganisztáni háború]]. Főtitkársága alatt romlottak a [[Szovjetunió]] és az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államok]] kapcsolatai. Bár több, nagy horderejű ajánlást is tett, köztük a középhatótávolságú nukleáris fegyverek számának jelentős csökkentésére és [[Ronald Reagan]] amerikai elnökkel való csúcstalálkozóra, ezek a javaslatok süket fülekre találtak a Reagan- és a [[Margaret Thatcher|Thatcher]]-kormányoknál. A [[hidegháború]]s feszültséget tovább növelte az az incidens, amikor szovjet vadászgépek [[A Korean Air 007-es járatának lelövése|lelőtték a Korean Air Lines (KAL) 007-es számú járatát]], amely [[1983]]. [[szeptember 1.|szeptember 1-jén]] a Szovjetunió légterében, [[Szahalin sziget]]e szigete fölött repült, valamint az amerikaiak döntése, amely szerint [[Pershing II|Pershing II rakétákat]] telepítettek [[Európa]] területére. 1983 novemberében a Szovjetunió felfüggesztette az Európába telepített [[ballisztikus rakéta|közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták]] korlátozásáról szóló szovjet-amerikai tárgyalásokat.
 
Emlékezetes az a cselekedete, amikor főtitkársága idején válaszolt egy amerikai gyermek, [[Samantha Smith]] levelére, és meghívta őt a Szovjetunióba. A látogatás eredményeként a kislány jól ismert béke-aktivista lett.
{{hidegháború}}
{{nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Politika}}
{{DEFAULTSORT:Andropov Jurij Vlagyimirovics}}
[[Kategória:Szovjet politikusok]]

Navigációs menü