„Ems” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: br:Ems
Escarbot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: nn:Elva Ems következő módosítása: ru:Эмс
21. sor: 21. sor:
[[Kategória:Hollandia folyói]]
[[Kategória:Hollandia folyói]]


[[en:Ems (river)]]
[[en:Ems (river)]] [[br:Ems]] [[de:Ems]] [[eo:Emso]] [[et:Ems]] [[fr:Ems]] [[he:אמס]] [[io:EMS]] [[it:Ems (fiume)]] [[ko:엠스 강]] [[lv:Emsa]] [[nds:Eems]] [[nds-nl:Ems]] [[nl:Eems]] [[pl:Ems (rzeka)]] [[ru:Эмс (река)]] [[sv:Ems (flod)]]
[[br:Ems]]
[[de:Ems]]
[[eo:Emso]]
[[et:Ems]]
[[fr:Ems]]
[[he:אמס]]
[[io:EMS]]
[[it:Ems (fiume)]]
[[ko:엠스 강]]
[[lv:Emsa]]
[[nds:Eems]]
[[nds-nl:Ems]]
[[nl:Eems]]
[[nn:Elva Ems]]
[[pl:Ems (rzeka)]]
[[ru:Эмс]]
[[sv:Ems (flod)]]

A lap 2007. június 18., 12:40-kori változata

Az Ems (latinul: Amisia, hollandul: Eems) Északnyugat-Németország és Északkelet-Hollandia egyik legjelentősebb folyója és nemzetközi víziútja. Vesztfáliában ered és Alsó-Szászországon keresztül éri el az Északi-tengert.

Az Ems mindösszesen 371 km hosszú, ebből 238 kilométer hajózható. A hagyomány szerint a folyam a güterslochi Holte-Strukenbock kastély kertjében ered. Az Emset négy szakaszra tagolja a földrajztudomány:

  • Felső-Ems (a forrástól a Linken-Hakenfähr melletti zúgóig)
  • Középső-Ems (Linken-Hakenfährtől Papenburgig)
  • Alsó-Ems (Papenburgtól az Delfzijlig)
  • Külső-Ems (Dellfzijltől a Ems-Nyugat bólyáig)

Belvízi hajózás

Az Ems az év minden időszakában járható belvízi hajókkal. A folyó a felső szakasz kivételével végig szabályozott, a hajózóút kiépített. A fontosabb városok (Meppen, Leer, Papenburg és Emden) mindegyikében található belvízi hajók számára épített kikötő. Az Emset nagy forgalmú belvízi hajózócsatornák kötik a holland és a német víziút-hálózathoz. Az ún. Parti-csatorna (Küstenkanal) Wilhelmshaven és a Jade felé teremt kapcsolatot.

Kikötőgazdaság és tengeri hajózás

Az Ems a torkolatától kezdve Papenburgig nemzetközi tengeri hajózó útvonalnak minősül. A folyam mellett kiépült kikötők fontos nehézipari tevékenységek telephelyei és logisztikai bázisai. Ezek közül a legjelentősebb az úszó luxusszállodákat gyártó papenburgi Meyer hajógyár, illetve az emdeni autóterminál.

A tengeri hajók számára megfelelő vízmélység biztosítása érdekében Brinkum mellett egy duzzasztóművet építettek, amely Papenburgig képes 11 méteres vízmélységet biztosítani. A Papenburg alatti Ems-hidak szükség esetén felnyithatóak, míg az A31-es autópálya alagúttal keresztezi a víziutat.

Az Ems rendszeres duzzasztását az 1990-es évek eleje óta a környezetvédő szervek egyre erősebb tiltakozása kíséri, mivel az erősen ingadozó vízszint tönkretette a folyópart korábban gazdag élővilágát.