„Internetprotokoll” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Az internet egyértelműen kisbetűs lett, a többi javított hiba eddig is hiba volt (kézi botszerkesztés)
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (Az internet egyértelműen kisbetűs lett, a többi javított hiba eddig is hiba volt (kézi botszerkesztés))
Az IP-ben a forrás- és célállomásokat (az úgynevezett hostokat) címekkel (IP-címek) azonosítja, amelyek 32 biten ábrázolt egész számok; azonban ezt hagyományosan négy darab 8 bites (azaz 1 byte-os, vagyis 0 és 255 közé eső), ponttal elválasztott számmal írjuk le a könnyebb olvashatóság miatt (pl: ''192.168.42.1''). A címek felépítése hierarchikus: a szám bal oldala (vagy szakmai nevén a ''legnagyobb helyiértékű bitek'' felől indulva) a legfelső szintet jelenti, és jobbra haladva az ez alatti szinteket kapjuk meg, például egy szolgáltatót, a szolgáltató alatti ügyfeleket, és az ügyfelek alatti egyes számítógépeket.
 
A teljes IP -cím két részre osztható: egy hálózati és egy hoszt azonosítókból áll. A hálózati azonosító hossza változó méretű lehet, azt a teljes cím első bitjei határozzák meg, az IP -címeket ez alapján címosztályokba soroljuk.
 
{|
== Generációk ==
 
A hagyományos ''IP- protokoll'' szerinti IP-címeket nevezzük „IPv4” címeknek is, ami a negyedik generációs (v4, version 4) internetprotokollt jelenti. Bár kezdetben jól megfelelt, az internet előre nem látott növekedése közben sok problémába ütköztek a hálózati szakemberek. Egyik ilyen az, hogy nem elégséges a kiosztott címek mennyisége. Gondot jelent, hogy nem támogatja a protokoll a mobilitást, nincs lehetőség benne korrekt titkosítás támogatására stb. Ezek megoldására jött létre az IPv6.
 
Aktívan létezik már az IPv6, vagyis a hatodik generációs címzésmód, melynek célja – többek között – az egyre fogyatkozó számú IPv4-címek problémájának megoldása. Az IPv6-címek 32 bit helyett 128 biten ábrázolják a címeket (ez olyan, mintha a mostani 4 helyett 16 byte-ból álló IP-címeket használnánk), ezért azokat [[hexadecimális]] formában szokás jelölni, például ''3ffe:2f80:3912:1.''
169 757

szerkesztés

Navigációs menü