„Valens római császár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
12akd (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
12akd (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
30. sor: 30. sor:
'''Flavius Iulius Valens''' ([[latin nyelv|latinul]]: <small>IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS AVGVSTVS</small>; [[328]] – [[Edirne (település)|Hadrianopolisz]], [[378]]. [[augusztus 9.]]) római császár volt [[364]] és [[378]] között.
'''Flavius Iulius Valens''' ([[latin nyelv|latinul]]: <small>IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS AVGVSTVS</small>; [[328]] – [[Edirne (település)|Hadrianopolisz]], [[378]]. [[augusztus 9.]]) római császár volt [[364]] és [[378]] között.


A későbbi [[I. Valentinianus római császár|I. Valentinianus]] testvéreként született a pannoniai [[Cibalae]]ban (Vinkovce) [[328]]-ban. Már trónralépte évében, [[364]]-ben maga mellé vette társuralkodónak Valentinianus: Valens a keleti tartományokat kapta. [[367]]-ben felvette a [[keresztség]]et, amelyet egyébként már régóta óhajtott. Ezután átkelt a [[Duna|Duná]]n azzal a szándékkal, hogy megtörje a [[gótok]]at hatalmát. Eleinte a mocsaras, ingoványos vidéken alig tudott az ellenséggel boldogulni, [[369]]-ben azonban a gótokra komoly vereséget mért, és azok békéért könyörögtek.
[[I. Valentinianus római császár|I. Valentinianus]] testvére és társuralkodója. Egyike azoknak, akik az utókor szemében kiérdemelték [[az utolsó római]] titulust. A [[gótok]] győzték le és ölték meg a [[Hadrianopolisi csata (378)|hadrianopolisi csatában]], amely a [[Római Birodalom]] hanyatlásának kezdetét jelentette.

Ekkor Valens a keleti határra fordította figyelmét, melynek érdekében [[372]]–[[378]] között Szíriában (télen rendszerint Antiokheiában) tartózkodott. Időközben elvesztette egyetlen fiát Valentinianust, ami megkeserítette életét – hasonlóan a politikai és vallási küzdelmekhez. Súlyosbította a császár helyzetét, hogy apósa, Petronius, kapzsisága által távollétében a császárt is gyűlöletessé tette. [[378]]-ban egy előre látható, de azért mégis váratlan esemény arra kényszerítette Valenst, hogy Konstantinápolyba siessen. A [[hunok]] összezúzták a gót birodalmat és a gótok megmaradt harcosai, közel 200.000 ember családostul [[Trákia|Trákiá]]ba és [[Moesia|Moesiá]]ba való betelepülésért esedeztek. Eleinte nyugodtak viselkedtek, de később a római tisztviselők kapzsisága lázadásra kényszerítette őket. Valens ellenük indult, és [[Gratianus]] társcsászár is gyors menet szintén közeledett, hogy a döntő csatában részt vehessen. Valens azonban be nem várta, hanem Drinápolynál (Hadrianopolisz) [[Hadrianopolisi csata (378)|csatába bocsátkozott]]. A csatát elvesztették a rómaiak, és Valens a gótok még a csatatéren megölték vagy mások szerint fejére gyújtottak egy kunyhót, melyben a csata után súlyosan megsebesülve feküdt.

Valens volt az utolsó császár, akitől pannoniai érmek maradtak az utókorra.


{{Római császár
{{Római császár

A lap 2016. augusztus 31., 20:37-kori változata

Flavius Valens
születési név: Flavius Iulius Valens
császárként:
Flavius Iulius Valens Augustus
Valens egy római pénzérmén
Valens egy római pénzérmén

Római császár
Uralkodási ideje
364. március 26. 378. augusztus 9.
(14 évig)
ElődjeIovianus
UtódjaI. Theodosius
Életrajzi adatok
UralkodóházValentinianus-ház
Született328
Cibelae, Sirmium közelében
Elhunyt378. augusztus 9. (50 évesen)
Hadrianopolis (ma Edirne), Törökország
ÉdesapjaGratianus Funarius
Édesanyjanem ismert
Testvére(i)I. Valentinianus római császár
HázastársaAlbia Dominica
GyermekeiValentinianus Galates
Anastasia
Carosa
A Wikimédia Commons tartalmaz Flavius Valens témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Flavius Iulius Valens (latinul: IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS AVGVSTVS; 328Hadrianopolisz, 378. augusztus 9.) római császár volt 364 és 378 között.

A későbbi I. Valentinianus testvéreként született a pannoniai Cibalaeban (Vinkovce) 328-ban. Már trónralépte évében, 364-ben maga mellé vette társuralkodónak Valentinianus: Valens a keleti tartományokat kapta. 367-ben felvette a keresztséget, amelyet egyébként már régóta óhajtott. Ezután átkelt a Dunán azzal a szándékkal, hogy megtörje a gótokat hatalmát. Eleinte a mocsaras, ingoványos vidéken alig tudott az ellenséggel boldogulni, 369-ben azonban a gótokra komoly vereséget mért, és azok békéért könyörögtek.

Ekkor Valens a keleti határra fordította figyelmét, melynek érdekében 372378 között Szíriában (télen rendszerint Antiokheiában) tartózkodott. Időközben elvesztette egyetlen fiát Valentinianust, ami megkeserítette életét – hasonlóan a politikai és vallási küzdelmekhez. Súlyosbította a császár helyzetét, hogy apósa, Petronius, kapzsisága által távollétében a császárt is gyűlöletessé tette. 378-ban egy előre látható, de azért mégis váratlan esemény arra kényszerítette Valenst, hogy Konstantinápolyba siessen. A hunok összezúzták a gót birodalmat és a gótok megmaradt harcosai, közel 200.000 ember családostul Trákiába és Moesiába való betelepülésért esedeztek. Eleinte nyugodtak viselkedtek, de később a római tisztviselők kapzsisága lázadásra kényszerítette őket. Valens ellenük indult, és Gratianus társcsászár is gyors menet szintén közeledett, hogy a döntő csatában részt vehessen. Valens azonban be nem várta, hanem Drinápolynál (Hadrianopolisz) csatába bocsátkozott. A csatát elvesztették a rómaiak, és Valens a gótok még a csatatéren megölték vagy mások szerint fejére gyújtottak egy kunyhót, melyben a csata után súlyosan megsebesülve feküdt.

Valens volt az utolsó császár, akitől pannoniai érmek maradtak az utókorra.


Előző uralkodó:
Iovianus
Procopius
Római császár
364–378
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
I. Theodosius
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap