„Hazai és Külföldi Tudósítások” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hetenként kétszer, szerdán és szombaton jelent meg. A kor politikai viszonyai miatt főleg az ausztriai lapok híreit közölte, 1808-tól engedélyezték a külföldi hírek megjelentetését is. Vezércikkei nem voltak; Magyarországra vonatkozóan városi és megyei híreket és kinevezéseket közölt.
 
1817. január 1-jétől ''Hasznos Mulatságok''<ref>[http://real-j.mtak.hu/view/journal/Hasznos_Mulats=E1gok.html REAL-J]</ref> című melléklappal bővült ki, amely szintén hetenként kétszer jelent meg [[történelem|történelmi]], [[nyelvészet]]i, [[földrajz]]i, [[néprajz]]i tárgyú cikkeket és költeményeket jelentetett meg. A két lapnak együtt 1818-ban 750, 1821-ben 850 előfizetője volt. A melléklap 1842 végén szűnt meg.
 
1840-ben címét '''Nemzeti Újság'''-ra változtatta; ez a megnevezés a korábbi fejlécében is megjelent: „Nemzeti Ujság, vagyis Hazai és Külföldi Tudósítások. A Magyar Nemzetnek közjavára. Irta s kiadta Kultsár István.” Ebben az időszakban a konzervatív párt lapjává vált, és az egyházi vonalat támogatta; hatása a közvéleményre nem volt jelentős. 1842. június 8-tól [[Kovacsóczy Mihály]] szerkesztette, 1844. második félévében [[Majláth János]] gróffal együtt. A szerkesztést 1845-től Lipthay Sándor vezetése mellett Illucz Oláh János vette át. 1848. május 2-án címét '''Nemzeti Politikai Hirlap'''-ra változtatta; december 31-én megszűnt.

Navigációs menü