„Islom Karimov” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
visszavonom, mert a hír egyelőre nem lett megerősítve, halálát egyetlen helyi ellenzéki blog közli, a többi forrás azon alapul
a (Jegyzetek)
(visszavonom, mert a hír egyelőre nem lett megerősítve, halálát egyetlen helyi ellenzéki blog közli, a többi forrás azon alapul)
| párt =
|}}
'''Islom Karimov''' ([[Szamarkand]], [[1938]]. [[január 30.]] – [[2016]]. [[augusztus 29.]]<ref>[http://www.svoboda.org/a/27953197.html ] (Svoboda.org, a Fergana Ügynökségre hivatkozva)</ref>) üzbég mérnök és politikus. 1990-től [[Üzbegisztán]] elnöke.
 
Vegyes [[üzbégek|üzbég]]–[[tádzsikok|tádzsik]] családban született a tádzsik többségű Szamarkandban, apai ágon üzbég, anyai ágon tádzsik. A Közép-ázsiai Műszaki Főiskolán gépészmérnöki végzettséget szerzett 1960-ban. Kezdetben a ''TasSzelMas'' vállalatnál dogozott, majd 1961-től 1966-ig a taskenti [[Cskalov Repülőgépgyár]]ban volt mérnök, később főmérnök.
 
1983-ban kinevezték az Üzbég SZSZK pénzügyminiszterévé, majd 1986-ban az Üzbég SZSZK Minisztertanácsa elnökhelyettesévé és egyúttal a tervhivatal elnökévé. 1986-1989 között Karimov pártmegbízatást is betöltött, a Kaskadarja Területi Pártbizottságának első titkára volt.
 
== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}
 
== Források ==

Navigációs menü