„LMBT” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Andante03 (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Bencoke (vitalap | szerkesztései)
parafília inkább az idióta szerkesztők homofóbiája
1. sor: 1. sor:
{{LMBT}}
{{LMBT}}


Az '''LMBTQI''' (ritkábban: MLBTQI) [[betűszó]] a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBTQI (GLBTQI) [[Magyar nyelv|magyar]] fordítása. A rövidítés feloldása: [[Leszbikus|'''L'''eszbikusok]], [[Melegek|'''M'''elegek]], [[Biszexualitás|'''B'''iszexuálisok]], [[Transzneműség|'''T'''ranszneműek]], [[Queerelmélet|'''Q'''ueerek]] és [[Interszexualitás|'''I'''nterszexuálisok]]. Az elnevezés ezen [[parafília|szexuális devianciák]] összefoglaló megjelölésére használatos.
Az '''LMBTQI''' (ritkábban: MLBTQI) [[betűszó]] a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBTQI (GLBTQI) [[Magyar nyelv|magyar]] fordítása. A rövidítés feloldása: [[Leszbikusság|'''L'''eszbikusok]], [[Melegek|'''M'''elegek]], [[Biszexualitás|'''B'''iszexuálisok]], [[Transzneműség|'''T'''ranszneműek]], [[Queerelmélet|'''Q'''ueerek]] és [[Interszexualitás|'''I'''nterszexuálisok]]. Az elnevezés ezen [[szexuális kisebbségek]] összefoglaló megjelölésére használatos.


== Az egyes szavak jelentése ==
== Az egyes szavak jelentése ==

A lap 2016. augusztus 20., 23:21-kori változata

Az LMBTQI (ritkábban: MLBTQI) betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBTQI (GLBTQI) magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Queerek és Interszexuálisok. Az elnevezés ezen szexuális kisebbségek összefoglaló megjelölésére használatos.

Az egyes szavak jelentése

A betűszóban képviselt minden egyes szó hivatkozhat ennek a csoportnak a tagjaira is és az őket befogadó szubkultúrára is. Ebbe beletartoznak az őket támogató szervezetek.

Leszbikus

Ebben a szövegkörnyezetben a leszbikus szó a kizárólag nőkhöz vonzódó nőkre vonatkozik.

Meleg

Ebben a szövegkörnyezetben a meleg szó a kizárólag férfiakhoz vonzódó férfiakra vonatkozik.

Biszexuális

A biszexuális szó meghatározása az "egy személy (akár férfi, akár nő), aki mindkét nemhez vonzódik".

Transznemű

A transzneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő testi megjelenés hiánya. Ernyőfogalomként magában foglalja a nemi identitás és annak kifejezéseinek spektrumait. Ellentéte a ciszneműség.

Queer

A queer szó egy gyűjtőfogalom az LMBTQI közösségben található emberekre. Egyesek nem szeretik a használatát, mivel eredeti jelentése az, hogy furcsa, különböző, más.

Interszexuális

Az interszexuálisok olyan emberek, akiknek egyes fizika és/vagy biológiai jegyeik eltérnek a nemi szerveikhez párosuló megszokott jegyektől (ezekbe beleértve a hormonokat is). Régebben pontatlanul hermafroditáknak nevezték őket. Egyes interszexuálisok transzneműek is egyben, mások nem.

Története

Az LMBTQI betűszó az angol LGBTQI kifejezés fordítása, így eredete is angol nyelvterülethez köthető, ahol az 1960-as évek szexuális forradalma hozta meg ezeknek az embereknek jogaik elismerését. Mindeddig nem volt összefoglaló elnevezés a homoszexuálisokra, biszexuálisokra és transzneműekre, leszámítva a lekezelő „a harmadik nem” kifejezést, mely a második világháború utáni időkre kiesett a használatból.

Az első kifejezéshez, melyet használni kezdtek, a homoszexuálishoz túl sok negatív töltet társult, emiatt a gay szót vették használatba, melyet eredeti jelentésében („jókedvű”, „vidám”) már csak régebbi szövegekben találhatunk. Ezt magyarra leginkább melegként fordítják. Eleinte ez a leszbikusokat is jelentette, később egyre inkább csak a meleg férfiakat, ezért gyakoribbá vált a gay and lesbian – meleg és leszbikus – kifejezés használata a velük azonos neműekhez vonzódó emberekre. Nem sokkal ezután a biszexuálisok és transzneműek is kezdték kiharcolni jogaik érvényesítését, és helyet kaptak a nagyobb szubkultúrában. Az 1970-es évek vége, 80-as évek eleje felé, ahogy azonban múlni kezdett a Stonewall-lázadás keltette eufória, változni kezdett a közösség álláspontja, és több meleg és leszbikus már nem vállalta a közösséget a biszexuálisokkal és transzneműekkel. Előbbieket azzal gyanúsították, hogy tulajdonképpen nem biszexuálisok, hanem melegek vagy leszbikusok, csak félnek előbújni, utóbbiakat pedig azzal vádolták, hogy rájátszanak a sztereotípiákra. Csak az 1990-es években vált általánossá egyenrangúként beszélni melegekről, leszbikusokról, biszexuálisokról és transzneműekről a mozgalmon belül.

Innentől az LMBTQI kifejezés egyre inkább elterjedtté vált, és az angol nyelvű országokban a legtöbb közösség és a sajtó is használja. Ennek ellenére gyakran még manapság sem mindig tudni, hogy valaki, aki névleg az LMBTQI-jogok elkötelezettje, valójában nem csak az egyik csoport érdekeiért küzd-e.

Változatok

A betűszónak angolul több változata létezik; egyesek csak a betűk sorrendjét változtatják, mások újabb betűkkel egészítik ki. A leggyakrabban egy Q betűt adnak hozzá a queer vagy a nemi irányultság és/vagy identitás még nem eldöntött questioning (kb. „kíváncsi”; néha kérdőjellel is jelölhetik) rövidítéseként (esetleg két Q-t mindkét csoport jelölésére), A-t az aszexuálisok, I-t az interszexuálisok, P-t a pánszexuálisok vagy O-t az omniszexuálisok jeleként. A leginklúzívabb a külföldön már elterjedt LGBT+ / LMBT+ rövidítés. (A szexuális kisebbség sokszínű voltát kifejező humánusabb és diszkrétebb megnevezés megalkotása a magyar nyelvi környezetben régóta komoly diskurzusok alapja.)

A legteljesebb változat az LGBTTTIQQA betűk valamely sorrendje, de ez rendkívül ritka.

Források

Angolul

Commons:Category:LGBT
A Wikimédia Commons tartalmaz LMBT témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek

Fordítás