„Jógi” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
21 bájt hozzáadva ,  4 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
A '''jógi''' ([[Szanszkrit nyelv|szanszkrit]]: योगी) a [[jóga]] gyakorlója, aki elérte az egységet a ''Legfelsőbb Úr''ral, vagy aki erre törekszik. Női változata a ''jógini''.
 
A jógi esetében jógának azt a folyamatot nevezzük amely összeköti a Legfelsőbb Úrral ([[Ísvara]]). <ref name="ReferenceA">BHagavad Gítá - úgy ahogy van, kommentár</ref> A tökéletes jógi úgy fegyelmezi az elméjét, hogy semmilyen anyagi, érzéki vágy ne zavarja meg többé. A tökéletesség szintjén, melyet transznak, vagyis [[Szamádhi#Hinduizmus|szamádhi]]nak nevezünk a jógi tiszta elméje által látja meg önvalóját (valódi énjét) úgy, hogy örömet, élvezetet merít abból. <ref name="ReferenceA"/> Érzékeitől elszakadva már könnyen és tetszése szerint egyesíti tudatát a magasabb rendű világokkal.<ref>Paramahansa Yogananda: Egy jógi önéletrajza</ref>
 
A jógán kívül a jógik életrendjét még számos feltétel szabályozza, ezek az [[Upanisadok]] és [[Patandzsali]] [[Jóga-szútrák|Jóga-szútrái]]nak alapján ''[[Jama]]'' és ''[[Nijama]]'' előírások alapján ismertek.

Navigációs menü