„PlayStation (konzol)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a BinBot politikailag semlegessé teszi a Wikipédiát. A bal oldal, jobb oldal két szó, ha nem politikai értelemben használjuk; a baloldalt, jobboldalt viszont egybeírandó. Kézi üzemmód.
31. sor: 31. sor:
=== Játékvezérlők/kontrollerek ===
=== Játékvezérlők/kontrollerek ===
[[File:PSX-Original-Controller.jpg|thumb|left|Eredeti PlayStation vezérlő. Ezt a modellt 1997-től felváltotta a Dual Analog, később a DualShock kontroller]]
[[File:PSX-Original-Controller.jpg|thumb|left|Eredeti PlayStation vezérlő. Ezt a modellt 1997-től felváltotta a Dual Analog, később a DualShock kontroller]]
A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedi volt. Az elején bal oldalt + alakban elhelyezett 4 iránygomb foglal helyet. Középen a select és start gombok, jobb oldalt pedig a PlayStation védjegyévé vált X, kör, háromszög és négyzet gombokat találhatjuk. Az irányító legtetején a mutatóujjainkkal érhetjük el a bal oldali L1-L2 és a jobb oldali R1-R2 gombokat.
A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedi volt. Az elején baloldalt + alakban elhelyezett 4 iránygomb foglal helyet. Középen a select és start gombok, jobboldalt pedig a PlayStation védjegyévé vált X, kör, háromszög és négyzet gombokat találhatjuk. Az irányító legtetején a mutatóujjainkkal érhetjük el a bal oldali L1-L2 és a jobb oldali R1-R2 gombokat.
A későbbi revíziók kiegészítették a kontrollert 2 kis analóg karral és rezgéssel is. Ezek a lehetőségek hozzájárultak a precízebb és nagyobb élménnyel járó játékhoz. Az analóg karokkal a finomabb mozgások lettek elérhetők, például a kar döntésének nagyságától függött, hogy karakterünk lopakodik, sétál, vagy fut. A rezgés - eredeti nevén "Dual shock" egy újabb visszacsatolási lehetőség volt. Pl. ha egy játéknál megütik a karakterünket, vagy egy autóval lemegyünk az útról, az irányító rezgett. Jó példa erre a [[Gran Turismo]] című autószimulátor, ami kihasználta az előbbi két lehetőséget.
A későbbi revíziók kiegészítették a kontrollert 2 kis analóg karral és rezgéssel is. Ezek a lehetőségek hozzájárultak a precízebb és nagyobb élménnyel járó játékhoz. Az analóg karokkal a finomabb mozgások lettek elérhetők, például a kar döntésének nagyságától függött, hogy karakterünk lopakodik, sétál, vagy fut. A rezgés - eredeti nevén "Dual shock" egy újabb visszacsatolási lehetőség volt. Pl. ha egy játéknál megütik a karakterünket, vagy egy autóval lemegyünk az útról, az irányító rezgett. Jó példa erre a [[Gran Turismo]] című autószimulátor, ami kihasználta az előbbi két lehetőséget.
[[File:PSX-DualShock-Controller.jpg|thumb|right|[[DualShock]] kontroller]]
[[File:PSX-DualShock-Controller.jpg|thumb|right|[[DualShock]] kontroller]]

A lap 2016. augusztus 7., 14:18-kori változata

PlayStation
Általános adatok
GyártóSony Computer Entertainment
TípusJátékkonzol
Generáció5. generációs
Megjelenés idejeJP1994. december 4.
ÉA1995. szeptember 9.
EU1995. szeptember 29.
Eladott darab102 millió darab
Legtöbbet eladott játékGran Turismo 10.85 millió leszállított darab
Technikai jellemzők
AdathordozóCD
Processzor32 bites MIPS R3000A-family R3051@ 33.8688 MHz
HáttértárKülső memória egység
A Wikimédia Commons tartalmaz PlayStation témájú médiaállományokat.

A PlayStation (találkozhatunk vele még PS, PSone, PSX (korai fejlesztési időszakban hívták így, de köztudatban maradt) és PS 1 néven) a Sony első játékkonzolja, a PlayStation 2, a PlayStation 3 és a PlayStation 4 elődje.

A megjelenés

A konzol Japánban 1994 december 4-én, Észak Amerikában 1995 szeptember 9-én , Európában 1995 szeptember 29-én jelent meg. Az első játékok fejlesztői leginkább a Namco és a Sony voltak. Az első játékok között szerepelt a Tekken, a Battle Arena Toshinden, a Warhawk, az Air Combat, a Philosoma és a Ridge Racer. A Namco játékok többsége az akkori játéktermi programok direkt átiratai voltak. Ez is nagyban hozzájárult a gép sikereihez.

A PlayStation erősségei között említhetjük a 3 dimenziós grafikát, a CD-ROM technológia által nyújtott hang és képminőséget. A Sony reklámkampányaiban szándékosan nem csak a gyerekeket, hanem az idősebb korosztályt is megszólította. A konzolozás ebben az időszakban kezdett kinőni a gyerekcipőből és tette hétköznapivá ezt a fajta szórakozást.

Hardver

Konzol

A PlayStationt egy 33.8688 MHz-es MIPS R3000A-kompatibilis 32bites RISC processzor hajtja meg. 2 MB RAM és 1MB VRAM foglalt helyet az alaplapon. A gép tartalmazott egy CD-ROM meghajtót, ami kétszeres sebességű volt (300 kb/s átviteli sebességgel). A PlayStation a játékok futtatása mellett képes volt audio CD-k lejátszására is. A korai kiadású konzolokon elérhető volt a direkt audio/video kimenet, később az 1996-97 környékén megjelent gépeknél ezt egy egyedi csatlakozó váltotta fel. Scart, s-video és rca csatlakozós kábelekkel lehetett a tv készülékre kötni a gépet.

2000-ben megjelent a PlayStation kicsinyített kompaktabb változata a PSone. A legnagyobb különbség a méreten kívül a tápegység volt, ami nem a gépben foglalt helyett, hanem kikerült abból. Ehhez a modellhez megjelent egy felcsatolható LCD kijelző, amit használaton kívül a konzolra lehetett hajtani.

Játékvezérlők/kontrollerek

Eredeti PlayStation vezérlő. Ezt a modellt 1997-től felváltotta a Dual Analog, később a DualShock kontroller

A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedi volt. Az elején baloldalt + alakban elhelyezett 4 iránygomb foglal helyet. Középen a select és start gombok, jobboldalt pedig a PlayStation védjegyévé vált X, kör, háromszög és négyzet gombokat találhatjuk. Az irányító legtetején a mutatóujjainkkal érhetjük el a bal oldali L1-L2 és a jobb oldali R1-R2 gombokat. A későbbi revíziók kiegészítették a kontrollert 2 kis analóg karral és rezgéssel is. Ezek a lehetőségek hozzájárultak a precízebb és nagyobb élménnyel járó játékhoz. Az analóg karokkal a finomabb mozgások lettek elérhetők, például a kar döntésének nagyságától függött, hogy karakterünk lopakodik, sétál, vagy fut. A rezgés - eredeti nevén "Dual shock" egy újabb visszacsatolási lehetőség volt. Pl. ha egy játéknál megütik a karakterünket, vagy egy autóval lemegyünk az útról, az irányító rezgett. Jó példa erre a Gran Turismo című autószimulátor, ami kihasználta az előbbi két lehetőséget.

DualShock kontroller

A konzolhoz csatlakoztatható még kormány az autószimulátorokhoz, fénypisztoly a lövöldözős játékokhoz (a legismertebb a Time Crisis), táncszőnyeg és úgynevezett arcade stick, ami a játéktermi gépekhez hasonlatos irányítást tesz lehetővé.

Memóriakártya

A játékok mentéseit egy külső 1 MB-os egyedi csatlakozóval ellátott memóriakártyára lehet menteni. A kártya 15 blokkra van felosztva és a legtöbb játék mentésének elég volt 1 blokk. Bizonyos játékok több blokkot is elfoglalhattak. Később megjelentek az azonos, majd a nagyobb kapacitású, külső gyártók által készített memóriakártyák is.

Szoftverek

A PlayStationre 2007 szeptember 30-ig 7918 szoftver jelent meg. Összesen 962 millió szoftvert szállítottak le 2007 március 31-ig. A játék lemezek egyedi megjelenésűek, az írott oldaluk fekete. Ezek műanyag tokja az átlagosnál vastagabb, gerincük egységes felirat stílust kapott. A szoftverek régiózárat kaptak, így csak adott régió országaiban működtek. Japán, Észak Amerikai és Európai régiókat hoztak létre. Ezek a régiók megkerülhetők a konzol módosításával, de ez garancia vesztéssel jár.

A legismertebb szoftverek

A Gran Turismo a konzolra megjelent legnagyobb példányszámban eladott játék. Összesen 10,85 millió példány fogyott belőle. További sikeres címek: Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Resident Evil, a Tekken sorozat 3 része, a Final Fantasy VII-VIII-IX és a Silent Hill.

Platinum kiadású szoftverek

Azok a játékok, melyek elég nagy példányszámban keltek el, azokat újra megjelentették egy olcsóbb, úgynevezett platinum kiadásban. Ezen szoftverek csomagolása más megjelenési stílust kapott. A gerincük szürke alapon fekete szöveget kapott, ellentétben a hagyományos fekete alap, fehér betű kombinációval. A Sony közleménye szerint a platinum szoftverek garantálják a minőségi játékokat, kedvező áron.

A PlayStation utóélete

A PlayStationre megjelent játékok futtatására képesek a PlayStation 2-k és az összes PlayStation 3. Utóbbi konzol esetében a játékok egy részét letölthetjük a PlayStation Networkről 5-15 dolláros áron.

A PlayStation játékok egy része emulátorok segítségével futtatható különböző személyi számítógépeken vagy egyéb platformon is; ilyenek pl. az ePSXe vagy a PCSX. Az emulátorok nem képesek teljes mértékben megvalósítani a PlayStation funkcióit, ezért néhány játékot nem lehet ilyen módon futtatni.

Forrás

http://www.gamespot.com/news/6146549.html
http://www.cyberiapc.com/vgg/sony_ps.htm
576 Konzol magazin, 2007. szeptember, 20-21. oldal: Kulisszák mögött - Játékgyárosok: A Sony és a PlayStation család 1. rész. Írta: Wilson (Takács Gábor)