„PlanetRomeo” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
névmódosítás
a (Kontribútor átnevezte a(z) GayRomeo lapot a következő névre: PlanetRomeo: most már így nevezik hivatalosan)
a (névmódosítás)
|-
|}</div>
A '''GayRomeoPlanetRomeo''' (korábbi nevén: ''GayRomeo'') nemzetközi internetes fórum, csevegő- és ismerkedőoldal [[homoszexualitás|meleg]], [[biszexualitás|biszexuális]] és [[transzneműség|transznemű]] férfiaknak. A honlapot 2002 októberében hozta létre a [[berlin]]i PlanetRomeo GmbH, név szerint Jens Schmidt és Manuel Abraham.<ref>{{de}} [http://gdtricks.twoday.net/stories/4650251/ Gay Dating Tricks: Ein offenes Geheimnis]</ref> A GayRomeónakPlanetRomeónak saját (2009. márciusi) adatai szerint több mint 1&nbsp;334&nbsp;000 regisztrált profilja (felhasználói lapja), ebből 1&nbsp;010&nbsp;000 aktív felhasználója volt világszerte,<ref name="stat">{{en}} [http://www.planetromeo.com/service/kontakthilfe/keyword_suche.php?helpid=176 GayRomeoPlanetRomeo-statisztikák]</ref> egyben ez az internet legnagyobb német nyelvű csevegő- és ismerkedőszolgáltatása meleg, biszexuális és transznemű férfiaknak.
 
Német eredete folytán a GayRomeoPlanetRomeo legtöbb felhasználója a [[német nyelv|német]] nyelvterület országaiból, [[Németország]]ból, [[Ausztria|Ausztriából]] és [[Svájc]]ból érkezik. 2011 november 15. óta a honlap [[magyar nyelv|magyarul]] is használható,<ref>Az értesítő e-mail november 21-én érkezett, a honlapon viszont november 15-i dátummal szerepel a hír a magyar mellett a szintén friss cseh, kínai és tagalog változatban egyaránt.</ref> tartalma eddig összesen 20 nyelven érhető el (az előbbi két nyelv mellett [[angol nyelv|angolul]], [[cseh nyelv|csehül]], [[francia nyelv|franciául]], [[görög nyelv|görögül]], [[hindi nyelv|hindiül]], [[holland nyelv|hollandul]], [[kínai nyelv|kínaiul]], [[lengyel nyelv|lengyelül]], [[olasz nyelv|olaszul]], [[orosz nyelv|oroszul]], [[portugál nyelv|portugálul]], [[román nyelv|románul]], [[spanyol nyelv|spanyolul]], [[svéd nyelv|svédül]], [[szerb nyelv|szerbül]], [[tagalog nyelv|tagalogul]], [[thai nyelv|thaiul]] és [[török nyelv|törökül]]),<ref>[http://www.gayromeo.com/FxhsUSea9b0jc9J4rcH8g98NJqZwVxWJ/service/kontakthilfe/keyword_suche.php?helpid=181 Miscellaneous » Choose Your Language]</ref> így a német nyelvterületen kívüli felhasználók száma is jelentős.
 
A GayRomeoPlanetRomeo nemzetközi szolgáltatásainak bővítése és a fiatalkorúakat védő, aránylag szigorú német törvényekkel való jogi problémák elkerülése végett<ref>{{en}} [http://www.gayromeo.com/aboutme/reason.php A GayRomeoPlanetRomeo nyilatkozata a fiatalkorúakat védő német törvény kapcsán]</ref> a GayRomeótPlanetRomeót 2006 szeptembere óta az [[amszterdam]]i székhelyű PlanetRomeo B.V. üzemelteti.
 
A szexualitástól és szembetűnő elemektől mentes kinézet kedvelőinek létezik a honlapnak egy vizuálisan semleges változata is egy kis méretű GayRomeo-üzenetküldővel a [http://www.planetromeo.com/ www.planetromeo.com] címen. Ez akkor lehet hasznos, ha valaki a honlapot nem melegbarát helyről böngészi (pl. irodából, szállodából, internetkávézóból).
 
== Társadalmi lefedettsége és hatása ==
Németországban a regisztrált felhasználók nagy száma miatt a GayRomeótPlanetRomeót gyakran „melegnyilvántartó hivatalnak” ''(schwules Einwohnermeldeamt)'' vagy „kék oldalaknak” is nevezik (az [[Arany Oldalak]] címjegyzék mintájára). Bár nyilván nem mindegyik meleg van regisztrálva a GayRomeónPlanetRomeón, a honlap szinte minden társadalmi és szakmai réteget elér, és a legkülönfélébb embereket foglalja magában. Szatirikus utalásként a [[nemzetiszocializmus|náciknak]] az [[1930-as évek]]ben készített listáira a homoszexuálisokról, a [[TAZ]] német lap bejelentette: „Újra itt vannak a rózsaszín listák”.<ref>{{de}} [http://www.taz.de/pt/2004/11/13/a0329.1/text Die Tagezeitung – Gefährlich hoher Datingfaktor]</ref>
 
Akárcsak az általános internethasználat, a GayRomeoPlanetRomeo használata is kor, képzettség és más tényezők függvényében változó. Egyes politikusokról is ismert, hogy ezt a honlapot használják, így például [[Volker Beck (politikus)|Volker Beck]], a német parlament tagja ([[Szövetség ’90/Zöldek|zöld párt]]) a 2005-ös választási kampány során virtuális fogadóórákat adott a GayRomeónPlanetRomeón.
 
=== Jelenléte a melegvilágban ===
A csevegő- és ismerkedőoldalak, többek közt a GayRomeoPlanetRomeo növekvő népszerűsége nagy hatással volt a melegek és biszexuálisok társas viselkedésére és szubkultúrájára. A hagyományos ismerkedőhelyek ma már jóval kevésbé forgalmasak, és az internetes ismerkedés előtérbe kerülése (az internet terjedése mellett) a biztonság iránti igény növekedését is jelzi. Sokan szeretik még a személyes találkozás előtt, online csevegés útján egyeztetni, mennyire illenek össze az ágyban.
 
A webes szolgáltatások előretörésével a melegbárok és -szaunák is vesztettek népszerűségükből az elmúlt években. E két tendencia nem feltétlen függ össze közvetlenül; vélhetőleg más társadalmi tényezők is közrejátszanak, mint az áremelkedés, a népesség öregedése és a melegek nagyobb fokú beilleszkedése a társadalomba. Az elmúlt évtizedben minden bizonnyal a nagy volumenű partik népszerűségnövekedése is hátrányosan érinthette a kisebb bárokat.
 
=== Az elszigetelődés ellensúlyozása ===
A webes szolgáltatások, így a GayRomeoPlanetRomeo növekvő népszerűsége is többek közt bizonyára abban rejlik, hogy állandóan elérhetőek ismerkedésre és szexre nyitott emberek, akár otthon, munkahelyen, szállodában vagy internetkávézóban vagyunk, bárhol is tartózkodunk éppen a világban. Egyes viselkedéselméletek szerint a GayRomeoPlanetRomeo és a hasonló weboldalak hozzájárulnak az egyén elszigetelődéséhez, és egyfajta függőséghez is vezethetnek. Ezen elméletek szerint az [[internetfüggőség|internetfüggők]] elhanyagolják társas kapcsolataikat a „valódi” világban, s nem teremtenek közben kielégítő új ismeretségeket, illetve nem tartják fenn ezeket. A hasonló érdeklődésű új ismerősökre szert tenni akaró eredeti indíték a barátok véget nem érő keresgéléséhez vezethet.
 
Az érem másik oldala viszont az, hogy a GayRomeoPlanetRomeo és a hasonló honlapok életmentő összeköttetést jelenthetnek az elszigetelt vidékeken, városokban vagy akár országokban élőknek, ahol nincs melegélet, vagy csak minimális van. A kisvárosokban, falvakban élőknek különösen fontosak lehetnek ezek a weboldalak, hiszen máskülönben jóval kevésbé lelhetnek rá más melegekre a környéken.
 
== A GayRomeoPlanetRomeo vitatott pontjai ==
=== Valós és hamis identitás ===
Ismert probléma a webes közösségekben a valótlan felhasználói lapok kérdése. Az internet arctalan természete hamis vagy fiktív profilok létrehozását is lehetővé teszi.<ref>Davies, Scott W: "I Liked Your Profile: Experiences in Gay Online Dating", page 7. iUniverse, 2005</ref> Leggyakrabban az életkor és a testalkat terén jelennek meg téves adatok, de retusált vagy más személyt ábrázoló fényképek is előfordulhatnak a lapon. Egyes felhasználók több különböző profilt is létrehozhatnak más és más érdeklődést, hangulatot kifejezve. A valótlan identitások kiszűréséhez a GayRomeoPlanetRomeo olyan interaktív rendszert alkalmaz, amellyel a felhasználók megjelölhetik egymás profilját, mint akik „személyesen ismerik” az illetőt. Minél többen mentették el „ismertként” a profilt, annál megbízhatóbbnak tekinthető a lap és a tulajdonosa. A GayRomeónPlanetRomeón megjelenő félrevezető elemeket egy felhasználói visszajelző rendszer révén is be lehet jelenteni, és rövid időn belül eltávolítják őket a honlapról.
 
=== Biztonságosabb szex ===
A meleg-ismerkedőoldalakon kutatások szerint nagyobb az esélye a [[HIV|HIV-vel]] és más [[szexuális úton terjedő betegség]]ekkel való fertőzésnek, mint a partnerkeresés egyéb módjainál.<ref>Halkitis, Wilton & Drescher: "Barebacking: Psychosocial and Public Health Approaches", page 20. Haworth Medical Press, 2006</ref> A GayRomeoPlanetRomeo ezzel szemben kiemelt helyen nyújt részletes tájékoztatást a [[biztonságosabb szex]]ről, a védekezés nélküli szex veszélyeiről és más szexuálisan terjedő betegségekről.
 
A honlap ezenkívül megadja a HIV/[[AIDS]]-témájú támogató csoportok és szervezetek elérhetőségét Németországban, Ausztriában és Svájcban. Nem [[cenzúra|cenzúrázzák]] a nem biztonságos szexet hirdető felhasználói lapokat, de mindenkinek lehetősége van megadni a profiljában a biztonságosabb szexszel kapcsolatos álláspontját, jelölve, hogy mindig vagy sosem élnek ezzel, illetve hogy ez náluk személyes megbeszélés függvénye.
 
A honlapon elérhető egészségügyi információk mellett a GayRomeoPlanetRomeo 2007 februárjában elindított egy élő, online egészségügyi tanácsadó szolgáltatást, együttműködésben a HIV/AIDS-ügyekkel foglalkozó németországi [[civilszervezet]]tel ''(Deutsche AIDS-Hilfe).'' Az online segítők képzésen vesznek részt az egészség és annak megőrzése terén, és minden felhasználói kérdést bizalmasan kezelnek. A felhasználóknak ily módon a ''Deutsche AIDS-Hilfe'' meleghelyeken végzett munkájával egyező szintű szolgáltatást nyújtanak.
 
== A GayRomeoPlanetRomeo használata ==
=== Személyes profilok ===
A honlap használatához a felhasználók egyedi profilt hozhatnak létre, amely jellemzően a külsejük egyszerű leírásából, valamint egy-két saját fotójukból áll. A szexuális preferenciákat, a kulturális érdeklődést és a hobbikat szintén meg lehet adni. A GayRomeoPlanetRomeo kizárólag a 18 éves vagy annál idősebb (meleg, biszexuális vagy transznemű) férfiak számára nyújt szolgáltatást: más felhasználók profiljait törlik, akárcsak a kereskedelmi vagy törvénytelen tartalmú profilokat is.
 
A személyes profil célja, hogy a felhasználót a valóságnak megfelelően és egyszersmind megnyerően mutassa be a többieknek online csevegés, ismerkedés vagy szex céljából. A GayRomeótPlanetRomeót sokan nem annyira a szexpartnerkeresés eszközének tekintik, mint inkább a barátkozás és a barátokkal való kapcsolattartás egy újabb formájának.
 
A GayRomeoPlanetRomeo nem csevegőszoba a szó hagyományos értelmében: a két tag közt váltott üzeneteket a többiek nem látják, és egy ember csak egy adott másik embernek üzenhet; működése tehát az [[azonnali üzenetküldő rendszer]]ekhez hasonló. Az ingyenesen regisztrált felhasználók (több más hasonló ismerkedőoldallal ellentétben) korlátlan számban küldhetnek és fogadhatnak üzeneteket.
 
=== Klubok és útikalauzok ===
A GayRomeónPlanetRomeón a személyes üzenetküldés mellett klub- és útikalauz-profilok létrehozására is lehetőség van, melyek révén más úton lehet hasonló érdeklődésű melegekkel kapcsolatba lépni. Egy bizonyos melegbár vagy -szauna törzsvendégei például hozzákapcsolhatják személyes profiljukat az adott hely klub- vagy útikalauz-profiljához. Egy-egy klub tagjai az illető klub fórumában vagy hírlevélben értesíthetik egymást a hírekről, ill. témákat beszélhetnek meg. Léteznek klubok pártok tagjainak, vallások követőinek és egyes cégek alkalmazottainak. Más klubok inkább a szex vagy bizonyos fétisek körül szerveződnek, mint például a nagy fülűeket kedvelők férfiaké. Pop- és filmsztároknak, valamint a komolyzenének is akadnak rajongói csoportjaik.
 
=== Közösségi információk ===
A melegek közösség szellemét tükrözve a GayRomeónPlanetRomeón további tájékoztatás is fellelhető a biztonságos szex és az egészségügyi kérdések mellett többek közt az [[előbújás]]ról, valamint hivatkoznak a melegsajtó és a melegszervezetek képviselőire.
 
=== „Plusz” felhasználók ===
Egyes további szolgáltatások azoknak a felhasználóknak vannak fenntartva, akik egy úgynevezett „plusz” fokozatra váltanak: ezek közé a lehetőségek közé tartozik a profil kinézetének testreszabása, a képkereső funkció és az SSL-lel titkosított bejelentkezés. Ennek a szintnek bizonyos havidíja van. Mivel a GayRomeoPlanetRomeo szinte teljesen mentes a reklámoktól, a honlapot főként e „plusz” felhasználókból tartják fenn.
 
[[File:GayRomeo users by region, as of 29th July 2012.png|500px|GayRomeo.comA userPlanetRomeo distributionfelhasználóinak by continentföldrész/regionrégió szerinti megoszlása (asa of2012. 29thjúlius July29-i 2012állapot szerint).]]
 
[[File:GayRomeo users by country, as of 29th July 2012.png|500px|GayRomeo.comA userPlanetRomeo distributionfelhasználóinak byország countryszerinti megoszlása (asa of2012. 29thjúlius July29-i 2012állapot szerint).]]
 
== Források ==
== Külső hivatkozások ==
{{fordítás|en|GayRomeo|272954355}}
* [http://www.gayromeoplanetromeo.com/ GayRomeoPlanetRomeo.com]
* {{en}} [http://www.caps.ucsf.edu/pubs/FS/internet.php Hogyan befolyásolja az internet a HIV-megelőzést?]
 

Navigációs menü