„Izlandi személynevek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (képleírás)
 
== A személynevek fontossága ==
Az izlandiak elsősorban a személynevüket, keresztnevüket használják, ez „a név”. A telefonkönyvben is ez szerepel elől, eszerint rendezik a névsorokat abc-rendbe. Az udvarias, hivatalos megszólítás is ezt a nevet alkalmazza. Például Halldór Ásgrímsson volt miniszterelnököt honfitársai soha nem szólítják Ásgrímsson úrnak;, hanem vagy a személynevén, vagy a teljes nevén szólítják meg. Ha egy társaságban egyszerre két Jón van jelen, akkor ugyan használják az apai nevet megkülönböztetésül, de gyakran csak rövidített formában: Jón Einarsson helyett „Jón Einars” és Jón Þorláksson helyett „Jón Þorláks”.
Ha egy társaságban egyszerre két Jón van jelen, akkor ugyan használják az apai nevet megkülönböztetésül, de gyakran csak rövidített formában: Jón Einarsson helyett „Jón Einars” és Jón Þorláksson helyett „Jón Þorláks”.
 
[[Björk]] énekesnő nevét külföldön legtöbbször olyasfajta művésznévnek tartják, mint [[Sting]] vagy [[Bono]] nevét. A Björk név pedig Izlandon az énekesnő „hivatalos”, formális megszólítása is egyben. (Teljes neve Björk Guðmundsdóttir).
Az izlandi nevek rendszere miatt egy családon belül teljesen eltérő nevek lehetségesek, sőt gyakoriak. A férj neve legyen például Jón Einarsson, felesége Bryndís Atladóttir, gyermekeik ekkor Ólafur Jónsson (fiú) és Sigríður Jónsdóttir (lány). Anyai nevek használata esetén a gyermekek nevei Ólafur Bryndísarson és Sigríður Bryndísardóttir.
 
A 20. század derekáig az izlandi nevek rendszere külföldi utazások során, például a szállodai bejelentkezésekkor, rengeteg gondot okozott. Természetesen ma is legtöbbször az izlandiak által másodlagosnak tartott apai néven szólítják őket külföldön, de ezt megszokták.
==Az izlandi sportolók névhasználata==
A külföldön szereplő izlandi sportolók az általános európai gyakorlathoz alkalmazkodva használják nevüket, azaz az apai nevet alkalmazzák vezetéknév helyett.

Navigációs menü