„Amiens-i béke” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ekzala (vitalap | szerkesztései)
a A kora újkor történte - szerk.: Poór János. 2009.
jav.-ok
1. sor: 1. sor:
{{Második koalíciós háború}}
{{Második koalíciós háború}}
Az '''amiens-i béke''' ([[1802]]. [[március 25.]]) [[Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága|Nagy-Britannia]], [[Franciaország]], [[Spanyolország]] és a [[Egyesült Tartományok]] ([[Hollandia]]) által a [[franciaország]]i [[Amiens]]-ben aláírt szerződés, amely 14 hónapra békét teremtett Európában a [[napóleoni háborúk]] idején.
Az '''amiens-i béke''' ([[1802]]. [[március 25.]]) [[Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága|Nagy-Britannia]], [[Franciaország]], [[Spanyolország]] és a [[Hollandia|Egyesült Tartományok]] által a [[franciaország]]i [[Amiens]]-ben aláírt szerződés, amely 14 hónapra békét teremtett Európában a [[napóleoni háborúk]] idején.


A béke nem rendelkezett több olyan kérdésről, ami a francia-angol ellentétek okozója volt. A tengerentúli katonai kudarcok ellenére [[Franciaország]] és szövetségesei visszakapták gyarmataik többségét, de [[Anglia]] is megtartotta [[Trinidad (sziget)|Trinidadot]], amelyet a spanyoloktól és [[Ceylon]]t, melyet a hollandoktól vett el. [[Franciaország]] elismerte a [[Jón-szigetek]]en létrehozott [[Hét sziget Köztársaság]]ot, beleegyezett, hogy kivonja csapatait [[Nápoly]]ból, [[Róma|Rómából]] és a többi pápai birtokról. Az angoloknak vissza kellett adniuk a franciák által elhagyott [[Egyiptom]]ot az [[Oszmán Birodalom]]nak, [[Málta|Máltát]] pedig a [[Máltai lovagrend|Johannita Lovagrendnek]] három hónapon belül. Az [[Oszmán Birodalom]] és [[Portugália]] jogait és területeit tiszteletben kellett tartani, igaz viszont, hogy [[Franciaország]] megtarthatta [[Francia Guyana|Portugál-Guineát]].
A béke nem rendelkezett több olyan kérdésről, ami a francia-angol ellentétek okozója volt. A tengerentúli katonai kudarcok ellenére [[Franciaország]] és szövetségesei visszakapták gyarmataik többségét, de [[Anglia]] is megtartotta [[Trinidad (sziget)|Trinidadot]], amelyet a spanyoloktól és [[Srí Lanka|Ceylon]]t, melyet a hollandoktól vett el. [[Franciaország]] elismerte a [[Jón-szigetek]]en létrehozott [[Hét sziget Köztársaság]]ot, beleegyezett, hogy kivonja csapatait [[Nápoly]]ból, [[Róma|Rómából]] és a többi pápai birtokról. Az angoloknak vissza kellett adniuk a franciák által elhagyott [[Egyiptom]]ot az [[Oszmán Birodalom]]nak, [[Málta|Máltát]] pedig a [[Máltai lovagrend|Johannita Lovagrendnek]] három hónapon belül. Az [[Oszmán Birodalom]] és [[Portugália]] jogait és területeit tiszteletben kellett tartani, igaz viszont, hogy [[Franciaország]] megtarthatta [[Francia Guyana|Portugál-Guineát]].


A [[napóleoni háborúk]] során ez volt az egyetlen béke az angolok és franciák között. A megállapodásokat egyik fél sem tartotta be, ami egy évvel később újabb háborúhoz vezetett.
A [[napóleoni háborúk]] során ez volt az egyetlen béke az angolok és franciák között. A megállapodásokat egyik fél sem tartotta be, ami egy évvel később újabb háborúhoz vezetett.

A lap 2016. június 24., 09:02-kori változata

Az amiens-i béke (1802. március 25.) Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és a Egyesült Tartományok által a franciaországi Amiens-ben aláírt szerződés, amely 14 hónapra békét teremtett Európában a napóleoni háborúk idején.

A béke nem rendelkezett több olyan kérdésről, ami a francia-angol ellentétek okozója volt. A tengerentúli katonai kudarcok ellenére Franciaország és szövetségesei visszakapták gyarmataik többségét, de Anglia is megtartotta Trinidadot, amelyet a spanyoloktól és Ceylont, melyet a hollandoktól vett el. Franciaország elismerte a Jón-szigeteken létrehozott Hét sziget Köztársaságot, beleegyezett, hogy kivonja csapatait Nápolyból, Rómából és a többi pápai birtokról. Az angoloknak vissza kellett adniuk a franciák által elhagyott Egyiptomot az Oszmán Birodalomnak, Máltát pedig a Johannita Lovagrendnek három hónapon belül. Az Oszmán Birodalom és Portugália jogait és területeit tiszteletben kellett tartani, igaz viszont, hogy Franciaország megtarthatta Portugál-Guineát.

A napóleoni háborúk során ez volt az egyetlen béke az angolok és franciák között. A megállapodásokat egyik fél sem tartotta be, ami egy évvel később újabb háborúhoz vezetett.