„A tőke” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt hozzáadva ,  4 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés
 
== A műről ==
 
Marx szerint a [[kapitalizmus]] fő hajtóereje a munkaerő kizsákmányolása és a munkától való elidegenedés. Célja a profit termelése, melynek fedezetét a munkások megfizetetlen munkaerejéből biztosítja. A tőkések kezében vannak a termelési eszközök, melyeket az állam biztosít számukra. A munkások azáltal, hogy termékeket állítanak elő, folyamatosan újratermelik a kapitalizmust.
 
A mű nem buzdít forradalomra (a munkásosztálynak és annak vezetőinek segédletével), hanem egy lehetséges forradalomra, a tőkés rend ismétlődően visszatérő válságaira hívja fel a figyelmet. Mint a ''[[Kommunista kiáltvány]]''ban írta, ez az elmélet fegyver, melyet maguk a tőkések faragtak, s a munkások fognak ellenük fordítani. A válságok forrásának Marx az áru kettős természetét nevezte meg, amely a tőkés társadalom építőköve. Műve jelentős része bírálat, melyben kortársai elméleteinek mutatja meg hibáit, hiányosságait, és ezeken keresztül vázolja fel saját magyarázatát.
 
Marx szerint a kapitalizmusban a technológiai fejlesztések és a növekvő termelékenységi szint megnöveli az anyagi jólétet (vagy a használati értéket), miközben ezzel egyidejűleg csökken ennek a gazdagságnak az értéke. Ezáltal csökken a profitráta, és ez vezet a kapitalizmus válságához: szegénység a bőség közepette, azaz túltermelés és alulfogyasztásalul-fogyasztás egyszerre.
 
== Kiadás ==
{{jegyzetek}}
 
== KülsőTovábbi hivatkozásokinformációk ==
* [http://engels.weboldala.net/mt1.djvu ''A Tőke'' első kötete (.djvu formátum)]
* [http://engels.weboldala.net/mt2.djvu ''A Tőke'' második kötete (.djvu formátum)]

Navigációs menü