„Let There Be Rock (film)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
A '''''Let There Be Rock''''' egy koncertfilm az [[Ausztrália (ország)|ausztrál]] [[AC/DC]] [[1979]]-es [[párizs]]i fellépéséről. [[1980]] őszén mutatták be Európában és Észak-Amerikában, [[1982]] nyarán pedig még a magyar mozik is vetítették '''''Szóljon a rock!''''' címmel.
 
1979 végére az AC/DC hírneve minden korábbi várakozást felülmúlt. Legutóbbi albumuk a [[Highway To Hell]] pedig eladási rekordokat döntögetett világszerte. A zenekar menedzsmentje szerint megérett az idő egy komolyabb - az egyszerű videoklipnél lényegesen többet mondó - egész estés koncertfilm elkészítésére. Decemberben éppen [[Franciaország]]ban turnézott az együttes mialatt két francia filmesnek adatott meg a lehetőség, hogy mozifilm formájában örökítsék meg az AC/DC színpadi produkcióját. [[Eric Dionysius]] és [[Eric Mistler]] eredetileg csak egy promóciós klipet szeretett volna készíteni de még referencia -munkájuk is alig akadt. Végül egy kis csúsztatással ugyan, de elnyerték az együttes menedzserének tetszését és megkapták a munkát.<br>Számos helyszínen készítettek felvételeket. Az interjúkat Metzben, a zenekar szállodai szobáiban rögzítették, a koncertfelvételek pedig [[Reims]]ben, [[Metz]]ben, [[Lille]]-ben és Párizsban készültek. Továbbá filmre vették a zenekar tagjait miközben hobbijuknak hódolnak. [[Cliff Williams]]-t egy kétfedeles repülőgépen utazva, [[Phil Rudd]]ot egy [[Porsche]] 928-as volánja mögött, [[Malcolm Young]]ot miközben focizik és [[Angus Young]]ot névjegye, egy kisördög rajzolgatása közben. A film gerincét alkotó koncert december 9-én, vasárnap este 8 órai kezdettel, a párizsi ''Le Pavillon de Paris'' csarnokban volt. A stáb az eseményen öt kamerával dolgozott és a ''TNT'' kivételével valamennyi számot felvették. Végül a készítők összesen 10-11 órányi nyersanyagból ollózták össze a 95 perces mozifilmet, amelynek ősbemutatója 1980. szeptember elsején volt Nyugat-Európában. Az alkotás még ebben az évben megjelent [[VHS]] kazettán is, viszont digitális adathordozón ([[DVD]]) való kiadására - meglepő módon - [[2011]]-ig kellett várni.
 
Bon Scott, a zenekar énekese, még a stúdió munkálatokstúdiómunkálatok idején szenvedélybetegsége áldozata lett, így a „Szóljon a rock!”-ot végül az ő emlékének szentelték.
 
== Érdekességek ==

Navigációs menü