„Atlasz (hegység)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
* A Rebia (Rbia) folyó a a Középső- és a Magas-Atlasz között. További választóvonal az [[El-Abid]] [[vádi]] és a [[Moulouya]] felső folyásának völgye.
* A [[Sous]] ([[Szusz]]) folyó a Magas- és az Anti-Atlasz vonulata között. Ezen kívül a Magas-Atlaszt a kevésbé magas Anti-Atlasztól a [[Dadès]] és a [[Todra]] völgye választja el.
 
==== Rif-Atlasz ====
{{fő|Rif-hegység}}
 
==== Középső-Atlasz ====
A Középső-Atlasz neve inkább marokkói topográfiai helyzetére, mint magasságára utal. A DNy-ÉK-i irányban kb. 200 km hosszan húzódó hegység legmagasabb pontja 3340 m. Délnyugaton szinte egybeforr a Magas-Atlasszal, de a többi irányban határozottan elkülönül környezetétől. Éghajlata a mediterrán hegységi változata, viszonylag esős. A csapadék a csúcsokon nyugatról kelet felé évi 1200-ról 900 mm-re, északról délre pedig 800 mm alá csökken. Novembertől májusig a havazás sem ritka és a hótakaró esetleg hetekig eltarthat. Jelentős területeket borítanak - főleg északon - a [[paratölgy]]esek.
 
==== Magas-Atlasz ====
Ny-DNy-K-ÉK irányban teljes hossza kb. 800 km. Délen a Daoura (Daura) és Dadés vádik felső szakaszának tektonikus árka, illetve a Sous- (Szusz-) medence választja el az Anti-Atlasztól. E két hegység a Siroua (Szirua) lávafennsíkján kis szakaszon közvetlenül is érintkezik.
 
A Tizi n'Tichka-hágó mentén két részre választható: Nyugati-Magas-Atlaszra és Keleti- (vagy Mészköves-) Magas-Atlaszra. A keleti rész szárazabb mint nyugati szomszédja; főgerincétől délre már csak évi 100-200 mm csapadékot kap. A nyugati rész éghajlata mediterrán klíma hegységi, száraz változata. Csupán legmagasabb részei kapnak évi 700-800 mm csapadékot, máshol 500 mm körül.
 
A Magas-Atlaszt kelet-nyugati irányban egyetlen jelentős völgy sem szakítja meg az égbenyúló, az év nagy (vagy jelentős) részében hóval fedett sziklákat. Itt van az egész Atlasz-hegység legmagasabb csúcsa, a [[Toubkal]]. A hegységen keresztül észak-déli irányban a közlekedés nehéz. Csak néhány szoros biztosít jó átkelést. A többi helyen az utak {{szám|3000}} méterig kígyóznak fel. Az utóbbiakat télen a nagy hó miatt nemigen lehet használni.

Navigációs menü