„Powązki temető” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Elütések, nyelvtani javítások
14. sor: 14. sor:
[[File:Kosciol sw Boromeusza w Warszawie.jpg|thumb|250px|A [[Borromeo Szent Károly]] templom]]
[[File:Kosciol sw Boromeusza w Warszawie.jpg|thumb|250px|A [[Borromeo Szent Károly]] templom]]


Története [[1790]]. november 4-én indult, amikor a Szymanowski család telket adományozott a városnak. [[1792]]. május 20-án szentelték fel, a területének mérete eredetileg 2-2,5 hektár volt. Ugyanebben az évben fejezték be a [[Borromeo Szent Károly]]ról elnevezett templom építését. A [[Dominik Merlini]] olasz építész által tervezett, [[II. Szaniszló Ágost lengyel király|II. Szaniszló Ágost]] király és testvére, [[Michał Poniatowski]] által alapított templom hullaházként, illetve ravatalozóként is működött.
Története [[1790]]. november 4-én indult, amikor a Szymanowski család telket adományozott a városnak. [[1792]]. május 20-án szentelték fel, a területének mérete eredetileg 2-2,5 hektár volt. Ugyanebben az évben fejezték be a [[Borromeo Szent Károly]]ról elnevezett templom építését. A [[Domenico Merlini]] itáliai építész által tervezett, [[II. Szaniszló Ágost lengyel király|II. Szaniszló Ágost]] király és testvére, [[Michał Poniatowski]] által alapított templom hullaházként, illetve ravatalozóként is működött.


A sírkertet többször is bővítették, napjainkban 43 hektár méretű. Összehasonlításképpen, [[Vatikánváros]] 44, a budapesti [[Új köztemető]] pedig 207 hektár nagyságú.
A sírkertet többször is bővítették, napjainkban 43 hektár méretű. Összehasonlításképpen, [[Vatikánváros]] 44, a budapesti [[Új köztemető]] pedig 207 hektár nagyságú.

A lap 2016. május 4., 14:54-kori változata

Powązki temető
Közigazgatás
OrszágLengyelország
Település
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Powązki temető (Lengyelország)
Powązki temető
Powązki temető
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 52° 15′ 07″, k. h. 20° 58′ 22″Koordináták: é. sz. 52° 15′ 07″, k. h. 20° 58′ 22″
Powązki temető weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Powązki temető témájú médiaállományokat.

A Powązki temető vagy más néven a Régi Powązki Varsó egyik legrégebbi, történelmi temetője.

A sírkert a lengyel főváros Wola városrészében található, a Visztula bal partján, az Okopowa, a Powązkowska, a Tatarska és a Jana Ostroroga utca által határolt területen. A Varsói érsekség kezelésében áll, de egy társadalmi szervezet szociális munkásai is segítik a fenntartását. A temetőben megszámlálhatatlanul sok építészeti és szobrászati kincs található, amelyek szigorú állami védelem alatt állnak.

A nyughelyet gyakran nevezik Varsó legrégibb temetőjének, de ez téves. A Kamionkowski és a Renety utcai „na Służewie” temetők már a XIII. századtól léteztek.

A sírkert szomszédságában több más régi temető is található. Északi részén, a Tatarska utcai oldalon a tatár-iszlám, déli részén pedig a régi zsidó, valamint egy kaukázusi-iszlám és két evangélikus temető. Északnyugatra egy kilométerre fekszik a Powązki katonai temető.

Története

Stanisław Moniuszko és a Chopin család sírja
Czesław Niemen katakombája
Władysław Reymont síremléke
A Borromeo Szent Károly templom

Története 1790. november 4-én indult, amikor a Szymanowski család telket adományozott a városnak. 1792. május 20-án szentelték fel, a területének mérete eredetileg 2-2,5 hektár volt. Ugyanebben az évben fejezték be a Borromeo Szent Károlyról elnevezett templom építését. A Domenico Merlini itáliai építész által tervezett, II. Szaniszló Ágost király és testvére, Michał Poniatowski által alapított templom hullaházként, illetve ravatalozóként is működött.

A sírkertet többször is bővítették, napjainkban 43 hektár méretű. Összehasonlításképpen, Vatikánváros 44, a budapesti Új köztemető pedig 207 hektár nagyságú.

Kb. 1 millió embert temettek ide. Itt nyugszanak a szabadságharcok mártírjai a Kościusko-felkelés hőseitől a varsói felkelés hőseiig. 1945 után a koncentrációs táborokban elhunytak hamvait is itt helyezték el. Rajtuk kívül a lengyel társadalom számos híres és jeles képviselőjét temették ide, férfiakat és nőket, katonákat, írókat, költőket, tudósokat, orvosokat, jogászokat és papokat. Néhányuk sírja az 1925-ben kialakított Érdemesek sétányán (Alei Zasłużonych) található. A temetőben leltek végső nyughelyet Frédéric Chopin szülei és testvérei is.

A II. világháború idején a temető csak kisebb károkat szenvedett, bár a háború vége felé leégett a templom és az irodahelyiségek. A megszállás alatt a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) itt tárolta a fegyvereit, és innen juttattak élelmiszert a varsói gettóba.

2012-ben leomlott a zsidó temetőtől elválasztó fala, s 70 sír megrongálódott.

2014-ben az öt másik temetővel együtt műemlékké nyilvánították (pomnik historii).

A Powązki temetőben nyugvó híres lengyelek

Galéria

Kapcsolódó szócikkek

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cmentarz Powązkowski w Warszawie című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.