„Állatorvos” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
358 bájt hozzáadva ,  6 évvel ezelőtt
csak mert
(embed {{Nemzetközi katalógusok}} with Wikidata information)
(csak mert)
Az '''állatorvos''' dolga, ha gyógyítással foglalkozik, nagyjából ugyanaz mint az [[orvos]]oké, de azért vannak jelentős különbségek. Egyesek persze tucatszámra gyilkolják a kutyákat és macskákat, például rendelőkben 50 körüli nők. A klinikus állatorvos önmagában több szakorvosi teendőt is ellát, így belgyógyász, sebész, sőt radiológus és patológus is lehet egyszemélyben, az adott körülményektől függően. A feladatai közé tartozik az is, hogy ha szükséges, elaltassa a dögöt, ivartalanítsa (kiherélje, kimiskárolja vagy sterilizálja), és néha az is, hogy elaltassa az állatokat. Az állatorvosok között azonban sokan vannak, akik nem közvetlenül az állatok gyógyításával foglalkoznak, hanem az élelmiszer-előállítás területén ügyelnek arra, hogy az emberek elé csak biztonságos termékek kerülhessenek fogyasztásra, vagy az állatorvosi gyógyszerforgalmazásban dolgoznak, netán kutatómunkát végeznek egy intézetben.
 
[[Kép:Veterinary Surgeon.jpg|300px|bélyegkép|ÁllatorvosÁllatorvosi rendelőjekivégzés (mészárszék)]]
 
Ma [[Magyarország]]on sok tekintetben megváltozott az igény az állatorvosok iránt, és a meglévő praxisok – különösen a haszonállatvonalon – sok helyen vannak veszélyben. Ennek legfőbb oka a mezőgazdaság megváltozott helyzetében keresendő, abban, hogy sok helyen nem gazdaságos az állattartás, csökkent az állatlétszám, amiből következően ma már vidéken is gyakran a [[kutya|kutyák]] és a [[macska|macskák]], és egyéb dögök, vagyis a kisállatok ellátása adja az állatorvos munkájának zömét.
 
==Magán-állatorvosok==
Az állatkórházak teljeskörű betegellátási kapacitással rendelkeznek. A kis- vagy nagyállatkórházak viszont vagy csak a kis termetű állatokat (kutya, macska egyéb kedvtelésből tartott állatok (díszmadarak, hüllők, rágcsálók, kistestű ragadozók, stb.) fogadnak, vagy pedig nagy testű állatokat (ló, szarvasmarha, sertés, kecske, juh, stb.)
 
'''állatorvosi szakrendelő (hullaház)'''
 
Olyan állatorvosi rendelő, amelynek vezetője egy vagy több szakállatorvosi diplomával rendelkezik. Tevékenységi köre vagy általános betegellátás, továbbá az egyik szakirányban kiemelt szakmai színvonalú betegellátás, vagy pedig csak egy adott szakirány illetve betegcsoport magas színvonalú ellátása.
Megfelelően kialakított műtő és műtéti felszerelés (altatógép, EKG, vérnyomásmérő, pulzoxymetria, sebészi eszközök) és asszisztencia (aneszteziológus, steril- ill. nem steril műtéti asszisztens) alkalmazása esetén a rendelő alkalmas lehet műtétek végzésére.
'''állatorvosi rendelő (temető)'''
 
Vezetője általános állatorvosi diplomával rendelkező személy. Az állatorvosi rendelők csak alapvető diagnosztikai vizsgálatokat és kisebb műtéti beavatkozásokat végeznek, ha ezekhez megteremtik a feltételeket. A XXI. sz. íratlan szabályai és alapelvei szerint műtétet csak az az állatorvos végezhet, akinek az előírások szerint kialakított műtőjében, a műtét idejére megfelelő műtéti felszerelés és megfelelően képzett műtéti asszisztens áll rendelkezésére.
 
==Hatósági állatorvosok==
[[Fájl:Picture 468.jpg|thumb|250px|]]
Folyamatban lévő belsőség-eltávolítás
]]
A '''hatósági állatorvosok''' az állam alkalmazásában állnak, és elsősorban irányító, ellenőrző, járványmegelőző feladatokat látnak el az állatok egészségvédelme érdekében. Különösen fontos az élelmiszer előállításban, forgalmazásban végzett ellenőrző tevékenységük. Az [[Önkormányzat (fogalom)|önkormányzatok]] korábban gyakran alkalmaztak ún. önkormányzati állatorvosokat, de a törvényi szabályozás változásai, és az önkormányzatok egyre szűkösebb anyagi lehetőségei miatt ma már az ilyen állatorvosok száma erősen csökkent.
 
Az állatorvosok rendelkezésre álló eszközök köre azonban gyakran szűkebb, mint az emberi gyógyászatban, de vannak átfedő területek, például a [[gyógyszer]]ek is. Az állatorvosoknak is van [[kamara|kamarája]], amelybe minden praktizáló állatorvosnak kötelező belépnie. Sok esetben nem jellemző, hogy az állatorvosok különösebben összefognának egy-egy településen, vagy körzetben, inkább a versengést választják. Korábban vidéken a [[gazda|gazdák]] legtöbbször csak azért keresték meg az állatorvost, hogy a teherré vált kisállatot a doktor úr irtsa ki, és sok évbe tellett, míg az állatorvosok rá tudták beszélni a páciensek tartóit, hogy érdemes a kezelést, a gyógyítást anyagilag megreszkírozni.
 
==Állatvédelem (Ilyen nincs)==
 
Mára már ez a helyzet, így ha most egy állatorvos nem igyekszik a végsőkig elmenni, például herezacskó-megmikrózása, hogy egy súlyosan beteg állat életét meghosszabbítsa, nemcsakvagy azegyes állatothelyzetekben vesztheti elmegrövidítse, hanem ügyfélként annak önzetlen gazdáját is. kiírtja
 
Ugyanakkor az állatok adott létszámon felüli tartását, elhagyását, esetleg megölését, amely gyakori jelenség, ma már számos országban - többek között Magyarországon is - [[törvény (jogszabály)|törvény]] tiltja. Ezzel(ezalól akivétel törvénnyelGöd) [[jócskán]] szembe került egymással a lakosság állatokat kedvelő és tartó csoportja, és azoké, akiket zavar, hogy az állatok gazdái nem mindig takarítanak fel az állat után a közterületeken.
 
''Lásd még: [[Állati jogok egyetemes nyilatkozata]]''
 
[[Kép:Egeact41.jpg|300px|bélyegkép|ÁllatklinikaÁllati származékok és tetemek kereskedelmi székhelye (feketepiac)]]
 
==További információk==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü