„Panzerkampfwagen VI” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
A '''Panzerkampfwagen VI''' (rövidítve '''Pz.Kpfw VI''', még rövidebben '''Pz VI''') egy [[Németország]]ban, a [[második világháború|II. világháború]] alatt kifejlesztett és alkalmazott nehéz[[harckocsi]] volt. A ''[[Panzerkampfwagen VI B|Panzerkampfwagen VI ausf B]]'' kifejlesztése után '''Pz VI ausf<ref group=j >ausf = ''Ausführung'', azaz változat</ref> A''' típusjelzést használtak, megnevezése '''Tiger I''' lett, megkülönböztetésül az ausf B változat '''Tiger II''' nevétől. Rendszeresítési száma '''[[Sonderkraftfahrzeug-lista|Sd.Kfz.]]<ref group=j >A [[Sonderkraftfahrzeug-lista|Sonderkraftfahrzeug-listában]] emelkedő számsorrendben lajstromozták a rendszerbe állított haditechnikát, ezért a lista nem típus-specifikus, hanem idő-relációt mutat.</ref> 181'''. Két fő változata (németül ''ausführung'') került sorozatgyártásra, a H ''(ausf. H)'' és az E ''(ausf. E)'', de ezeken túlmenően több kisebb módosítást hajtottak végre a járműveken a gyártás során.
 
Hát baszd meg ne itt keres retek informáciot.
 
==== Prototípusok ====
A '''VK3002 (M)''', a MAN prototípusa már a tervezési fázisban jóval túlszaladt az előirányzaton, végleges tömege 30 tonna helyett 43,7 tonna lett. Eleinte a Daimler-Benz tervezetét választották a közepes harckocsi továbbfejlesztésének alapjául, azonban támogatója, [[Fritz Todt]] halála után [[Albert Speer]] már nem volt képes megakadályozni a MAN kiválasztását, arra hivatkozva, hogy a gyártás mihamarabbi beindítása az elsődleges szempont.<ref group=f >{{cite book | author = M. Hughes - C. Mann | title = A Párduc harckocsi, i.m. | pages = 26}}</ref> Az 1941-es események azonban felülírták a 3001-es tendert, így a MAN-modell sem lett Tigrissé, ám a VK3001 különböző elképzelései a [[Panzerkampfwagen V|Párduc]] harckocsi kifejlesztésének is alapját képezték, és ebben megint szerepet játszott a MAN majdnem győztes, de végül elutasított VK3001 (M) prototípusa, valamint a Daimler-Benz dízelmotorja is újra szóba került.
 
===== VK 3001 (H) Farsza =====
A '''VK3001 (H)''', a Henschel-verzió hagyományos formákat és elveket követett, a harckocsitest a [[Panzerkampfwagen IV|Pz IV-hez]] hasonlított. Itt is átvették a VK6501 futóművének ötletét, átalakítva azt a nagyméretű, átlapolt futógörgőkkel. Ez a modell 30&nbsp;mm-es homlokpáncélt kapott, amely már a tervezéskor elavulttá tette. A löveg sem volt kielégítő. A VK3001 (H) harckocsihoz tervezett fegyver a Pz IV-es lövege volt, a 7,5&nbsp;cm-es KwK 40 L/43 harckocsiágyú. A Pz IV-esek ekkor leggyakrabban használatos L/24-es modelljeinek alacsony csőtorkolati sebessége 385&nbsp;m/s volt, amellyel a 45&nbsp;mm-es döntött páncélzatot szerencsés esetben is csak közvetlen közelről lehetett leküzdeni. Az L/43 űrmérethossz némiképp javított a páncéltörő képességen, de a kiírásnak – és Hitler azon elvárásának, hogy az új harckocsinak még évekig fölényben kell lenni az ellenséges harckocsikkal szemben – nem felelt meg. Az elkészült két darab alvázat a [[Panzerjäger 12,8 Selbstfahrlafette]] („Stubborn/Sturer Emil”) páncélvadászokhoz használták fel.
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü