„Szászországi Boldog Jordán” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
'''Szászországi Boldog Jordán''' ([[Burgberg]], [[Dassel]] közelében, Szász hercegség, a mai Németország területén, [[1190 körül]] - a [[Szíria]] közelében a tengeren, [[1237]]) boldoggá avatott domonkos szerzetes.
 
==Élete==
File:Jordanofsaxony.png
Nemes családban született, az Eberstein grófok leszármazottjaként. Pontos születési dátuma ismeretlen. Tanulmányait a családi kastélyban kezdte meg, majd a Párizsi Egyetem hallgatója lett. 1219. nyarán ismerte meg [[Szent Domonkos]]t. A [[Domonkos rendbe]] [[Boldog Regináld]] vette fel 1220. februárjában Párizsban.
Jordán a 12. század végén született a vesztfáliai Burgbergben. 1219. nyarán ismerte meg Szent Domonkost. A Rendbe Boldog Regináld vette fel 1220. februárjában Párizsban. 1221. júniusában a bolognai káptalanon [[Lombardia]] tartományfőnökévé, [[Szent Domonkos]] halála után pedig a Rend általános főnökévé, Szent Domonkos első utódjává választották 1222. május 23-án Párizsban.
MegszerkesztetteRendfőnöksége aalatt rendimegszerkesztette szabályzatot,és elfogadtatta a Rendetrendi nagyszabályzatot. szelídséggel irányította, és életszentségénekÉletszentségének, valamint különlegesen jó szónoki tehetségének köszönhetőena aztszabályzat igenhamarosan hatékonyanáltalánosan terjesztetteelfogadottá vált. Állandóan útonSok lelkipásztori utat volttett meg, gyakorlatilag bejárta szinteEurópa egésznagy Európátrészét, végiglátogattavégiglátogatva a domonkos közösségeket és számos kolostort alapított. Olyan hatásosan prédikált, hogy például Párizsban egy alkalommal egyszerre 60 diákjelölt kérte a felvételét a Rendbe. Összesen körülbelül 1000 rendtagot vett fel.
Szent Domonkos után kétségtelenül Jordánnak volt a legnagyobb szerepe a Rend szellemiségének, szervezetének és törvényhozásának a kialakításában. A domonkos apácákkal is szeretetteljes testvéri kapcsolatot tartott fenn, ahogy Boldog Dianához és a bolognai domonkos kolostorban élő nővértársaihoz írt leveleiből is kitűnik.
Összesen körülbelül 1000 rendtagot vett fel.
Bizalommal teli szeretettel tekintett a Boldogságos Istenszülőre, kinek tiszteletére elrendelte a Salve Regina éneklését minden kompletórium (befejező imaóra) után.
Szent Domonkos után kétségtelenül Jordánnak volt a legnagyobb szerepe a Renddomonkos rend szellemiségének, szervezetének és törvényhozásának a kialakításában. A domonkos apácákkal is szeretetteljes testvéri kapcsolatot tartott fenn, ahogy [[Boldog Diana|Boldog Dianához]] és a bolognai domonkos kolostorban élő nővértársaihoz írt leveleiből is kitűnik.
„Libellus de principiis Ordinis Praedicatorum”, azaz „Könyvecske a Prédikátorok Rendjének kezdeteiről” című írása felbecsülhetetlen értékű. Hála a Gondviselésnek, fennmaradt ez a tömören, tényszerűen megfogalmazott könyvecske, amelyből hitelesen megismerhetjük a rendi életet. Magyar nyelven is hozzáférhető. Jordán személyesen ismerte Szent Domonkost és az első testvéreket. A Libellus tehát nem Szent Domonkos legendája akar lenni, hanem történeti elbeszélés a Rend kezdeteiről.
Bizalommal teli szeretettel tekintett a Boldogságos[[Szűz IstenszülőreMária|Szűz Máriára]], kinek tiszteletére elrendelte a [[Salve Regina]] éneklését minden kompletórium (befejező imaóra) után.
A szentföldi domonkos tartomány látogatásáról hazatérőben a szíriai partoknál hajótörést szenvedett két társával együtt 1237. február 13-án. Holttestét megtalálták és a jelenleg izraeli területen található Akkóban temették el a domonkos templomban. Már közvetlenül halála után nemcsak rendtársai, hanem a hívek is nagy tisztelettel vették körül.
1826. május 10-én XII. Leó pápa engedélyezte tiszteletét.
 
==Irodalmi munkássága==
„Libellus de principiis Ordinis Praedicatorum”, azaz „Könyvecske a Prédikátorok Rendjének kezdeteiről” című írásában tényszerűen mutatja a be a domonkos rend kezdeti éveinek történetét.
 
== Fordítás ==
{{fordítás|en|Jordan of Saxony}}
 
== Források ==
*Testvéreink a szentek. Válogatás Peter Manns: Retormer der Kirche c. gyűjteményéből. Szerk. Marosi László szerkesztésében: Eisenstadt, 1977.
*Vanyó László: Ókeresztény írók. II. Bp., 1980.
*Ijjas Antal: Szentek élete. 1--2. köt. Bp., 1968.
*Balanyi György, Schütz Antal, Sebes Ferenc, Szamek József és Tomek Vince piarista atyák: Szentek élete az év minden napjára.1--4. kötet. Szerk. Schütz Antal. Bp., 1932.
 
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Vallás}}
 
[[Kategória:Katolikus szentek, boldogok]]
15 597

szerkesztés

Navigációs menü