„Xbox 360” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(stiláris)
a
}}
 
Az '''Xbox 360''' egy hetedik generációs '''[[játékkonzol]]''', az [[Xbox (konzol)|Xbox]] utódja. A készüléket [[2005]]. [[május 12.|május 12-én]] mutatták be. A [[Microsoft]], az [[IBM]], az [[ATI]], a [[Samsung]] és a [[SiS által]] fejlesztettefejlesztették ki.
 
Legfőbb vetélytársai a [[Sony Corporation|Sony]] [[PlayStation 3]] és a [[Wii]]. A Microsoft bejelentette, hogy az XBOX 360-at [[2016|2016-ig]] támogatni fogja.<ref>http://www.cnet.com/news/microsoft-to-support-xbox-360-until-2016/</ref>
 
== Verziói ==
A konzol indulásakor két formában volt kapható. A Premium és a Core rendszer annyiban tér el egymástól, hogy felszereltségük tekintetében a Premium sokkal többet nyújtottkülönböztek.(Lejjebb olvasható mit tartalmaznak a csomagok.) Később megjelent a legtöbbet kínáló Elite csomag is amely a klasszikus fehér helyett már fekete színben mutatkozik. 2007 őszén a Core csomagot felváltotta az Arcade csomag. Az Elite kiszerelésben lévő alapgépen először volt [[HDMI]] csatlakozó, amely már az Arcade csomag és a Premium csomag alapgépein is megtalálható. Ma már Jasper alaplappal és 150&nbsp;W-os táppal adják a gépeket.
* Arcade rendszer: Xbox 360 alapgép; vezetéknélküli irányító; 512&nbsp;MB beépített memória, AV kábel, 5 db arcade játék, 1 hónap Xbox live gold előfizetés.
* Core rendszer: Xbox 360 alapgép; vezetékes irányító; kompozit kábel (kivonva a forgalomból)
A konzol operációs rendszerének grafikus kezelőfelülete az [[Xbox 360 Dashboard]]. Ezen keresztül irányíthatjuk a gépet. Már több frissítésen is átesett, például videolejátszás opció (wmv formátum), [[HD DVD]] meghajtó támogatása. Maga a Dashboard frissítése történhet az Xbox LIVE! online rendszeren keresztül automatikusan, vagy újabb játékszoftverek elindításakor manuálisan, az online lehetőséget nélkülöző gépek esetében). A legújabb frissítés után az alapkiépítésű négy ún. "penge" helyett öt közül választhatunk:
A '''Marketplace''' menüpontban beléphetünk a Microsoft online piacterére ahol különböző ingyenes és fizetős tartalmak érhetőek el heti vagy gyakoribb rendszerességű frissítéssel. A tartalmak széles skálán mozognak, a különböző képeken, videókon, bemutatókon át a kipróbálható demókig és extra játékostartalmakig (új pályák, fegyverek, karakterek) igen sok dologból választhatunk. Megemlítendő még a Video Marketplace ahol új és régi mozisikereket vagy sorozatokat kölcsönözhet ki a felhasználó, melyeket már letöltés közben is elkezdhet nézni. Fontos megemlíteni, hogy a Marketplace sok szolgáltatása jelenleg nem érhető el Magyarországon!
Az '''Xbox Live''' menüpont alatt van lehetőségünk elolvasni a friss Xbox 360-nal kapcsolatos híreket, az üzeneteinket, és a barátok listát böngészhetjük, ahol azonnal látjuk, hogy melyik ismerősünk mivel játszik és hol tart éppen. Továbbá itt kezdeményezhetünk MSN chatet számítógépes ismerőseinkkel és privát hang vagy videó chatet Xboxos barátainkkal.
A '''Games''' menüpont alatt nézhetjük meg a gépre jelenleg telepített teljes játékok demóverzióit és az Arcade játékainkat. Itt található továbbá a valaha játszott összes játékunk listája és az Achievementjeink. Az Achievementek különböző célok amelyeket a játékok készítői helyeznek el a szoftverben. Ezeket a játékosnak nem kötelező teljesítenie azonban amennyiben sikerül (minden achievementhez leírás tartozik, melyben kifejtik, mi-miért jár) egy felugró "Achievement Unlocked!" ikon tájékoztat róla és abban a pillanatban bele is égeti a profilunkba. A LIVE! rendszerre csatlakozott játékosok achievementjeit azonnal archiválja a Microsoft a központi rendszeren és ezek után bárkinek megmutathatjuk Online mire is voltunk képesek az adott játékban. Az Achievementekkel együtt ún. "Gamerpoint" is jár (minden achievement más GP értékkel bír) ami kiemelt helyen szerepel minden játékos profiljában. Sok játékos sportot űz abból, hogy minél több ilyen célt érjen el, és még az átlagjátékosok is neki szoktak ülni szórakozásból egy-egy nehezebbnek. Az achievementek nehézsége széles skálán mozog, a könnyebb "Teljesítsd a gyakorló küldetést"-től (Ghost Recon Advanced Warfighter), egészen a "Nyerd meg a játékot anélkül, hogy egyszer is elrontanád"-ig (Prince of Persia Classic).
A '''Media''' menüpont alatt nézegethetjük képeinket, hallgathatjuk zenéinket, nézhetjük videóinkat. Itt (is) beléphetünk a Video Marketplace-re. Figyelemre méltó a zenelejátszó mellyel albumokba és lejátszási listákra rendezhetjük a zenéinket, ráadásul vizuális equalizerrel is rendelkezik.

Navigációs menü