„Hagyományos kínai orvoslás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
1 link kékítés
(Juju Tu - orvosi Nobel-díj)
a (1 link kékítés)
A '''hagyományos kínai orvoslás''' (rövidítve '''HKO'''), egy sor [[Kína|Kínából]] eredő hagyományos orvosi eljárást takar. A nyugati világ nagy részében kiegészítő, illetve alternatív orvosi rendszernek tekintik, míg Ázsia nagy részén az elsődleges orvosi ellátás része.
 
A HKO olyan kezeléseket jelent, mint a [[gyógynövény]]kúrák, [[akupunktúra]], étrendterápiák, [[Tui na]] és [[SiacuShiatsu]] [[masszázs]]; gyakran a [[Qigong]] és a [[Tai chi]]-t is szorosan összefüggésbe hozzák a HKO-sal.
 
A HKO elmélete rendkívül összetett. Eredete évezredekre nyúlik vissza. Elmélete a természet, a kozmosz és az emberi test aprólékos megfigyelésén alapszik. Legfőbb elméleti alapjai a [[Jin-jang]], az az öt elem (öt fázis), az emberi test csatorna (meridián) rendszere, a Zand Fu elmélet, a hat megerősítés, a négy réteg, stb. Tudományos szempontból az elméletek megalapozottsága és rendszerezése hiányos.
|access-date=2015-10-05
|quote="A kínai Juju Tu (aki amúgy a 12. női orvosi Nobel-díjas, viszont az első kínai nő, aki orvosi Nobelt kapott) egy olyan növény maláriaellenes hatásának igazolásáért kapta a díjat, melyet a kínai hagyományos gyógyászat már nagyon régóta használt láz- és gyulladáscsökkentőként. A felfedezés az 1970-es évek elején történt, az artemisinin nevű hatóanyagot az egynyári üröm cserjéjéből vonják ki, bár a növény maláriaellenes hatását már a 4. század közepén született feljegyzésben is említik."}}</ref>
 
 
== Története ==

Navigációs menü