„Olonho” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
8 bájt hozzáadva ,  5 évvel ezelőtt
a
A 20. század elején minden jakut településen voltak regösök (olonhoszutok). A hivatásos regösök általában szegény emberek voltak, mivel idejük nagy részét a szövegek tanulásával, más regösök előadásainak hallgatásával, és az éneklés és a deklamáció gyakorlásával töltötték. E mellett szükségszerűen elhanyagolták saját gazdaságukat és az előadásokért kevés fizetséget kaptak azt is természetben (hús, vaj, tojás stb.). Ismertek a múlt nevezetes regösei. Későbbi korok regösei közül
a legismertebb [[Platon Alekszejevics Ojunszkij]], a „jakut irodalom atyja”. Ojunszkij 1893-ban született fiatal korában jól ismert regös volt. Ő írta le a legismertebb olonhot „A villámgyors Nürgun Baatur”-t.
Napjainkban a legismertebbek Pjotr Resetnyikov és Szemen Csernogradszkij. Lásd a további információk szakasz youtube videóit.
 
''„A villámgyors Nürgun Baatur”''-t. a világ számára [[Vlagyimir Vasziljevics Gyerzsavin]] orosz költő és műfordító tette ismerté aki életének második felét a Szovjetunió népeinek eposzait ([[Szaszuni Dávid]] - ''Սասունցի Դավիթ'', [[Kalevipoeg]], [[A Medveölő]] – ''Lāčplēsis'', stb.) fordította oroszra.

Navigációs menü