„Alagoas” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:{{PAGENAMEBASE}} in Brazil.svg|bélyegkép|300px|{{PAGENAMEBASE}} állam Brazília közigazgatási térképén]]

'''Alagoas''' állam [[Brazília|Brazíliában]]. [[Pernambuco]] és [[Sergipe]] között helyezkedik el, [[Bahia]] államot is érintve. Délen a [[São Francisco]] folyó határolja. Nagysága 27 933 [[km²]], lakossága 2 818 000 fő, népsűrűsége 101,5 fő/km².
'''Alagoas''' állam [[Brazília|Brazíliában]]. [[Pernambuco]] és [[Sergipe]] között helyezkedik el, [[Bahia]] államot is érintve. Délen a [[São Francisco]] folyó határolja. Nagysága 27 933 [[km²]], lakossága 2 818 000 fő, népsűrűsége 101,5 fő/km².



A lap 2016. április 5., 09:53-kori változata

Alagoas állam Brazília közigazgatási térképén

Alagoas állam Brazíliában. Pernambuco és Sergipe között helyezkedik el, Bahia államot is érintve. Délen a São Francisco folyó határolja. Nagysága 27 933 km², lakossága 2 818 000 fő, népsűrűsége 101,5 fő/km².

Alagoas feloszlik egy keskeny partvidékre, mely lapos, fövényes és terméketlen, és egy magasabb belföldre. Folyókban gazdag, de csak a San Francisco hajózható nagyobb járművek által Piranhas-ig, a többi folyók csak kis csolnakokat bírnak el. A Múndahu a Lagoa do Norte-ha, a Parnahiba a Lagoa Maguabába folyik, melyek egymással s a tengerrel össze vannak kötve, s az államnak a nevét adták. Az éghajlat nedves, forró s meglehetősen egészségtelen. A belső vidékeken szép erdők s termékeny talaj van; ennek dacára még csak csekély mértékben van művelve. A főcikkek: cukor, dohány s főleg gyapot. A tengeri kikötőkben kisebb hajókat gyártanak, melyek jeles faanyaguk miatt jó hírűek. A tartomány fővárosa régebben A. volt, nem messze a tengertől, Lagoa Manguaba déli oldalán, 4000 lakossal. Magas tornyokkal és mangofákkal váltakozó házai a tengerre szép kilátást nyújtanak. A jelenlegi főváros Maceió.

Történelem

Történetének első három évszázadában Alagoas Pernambuco kapitányság része volt, csak 1817-ben lett önálló kapitányság.

Kezdetben, a16. század első éveiben, Alagoas település lassan nőtt, bár a behozott rabszolgák munkája fellendítette a helyi gazdasági életet. A 16. és 17. században francia kalózok támadták területét, akiket a brazil fa vonzott.

1630-ban a területet a hollandok szerezték meg, akiket a cukorkereskedelem érdekelt Brazília egész északkeleti részén. A hollandok erődöt is építettek itt. 1646-ban feladták a területet.

Alagoas kapitányság 1817-es megalakulása előtti évtizedekben 200 cukorgyár működött területén, a cukornádon kívül gyapotot, dohányt és kukoricát termesztettek. 1822-ben, amikor Brazília függetlenné vált Portugáliától, Alagoas tartomány lett. 1839-ben a tartomány székhelye Alagoas városból Maceióba költözött, mert az utóbbi - kikötője miatt - gyorsabban nőtt.