„Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
blinkek korr.
a
a (blinkek korr.)
}}
 
A '''Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem''' (korábbi, ismertebb nevén a '''Zeneakadémia''') a magyar zenei felsőoktatás intézménye, mai épülete pedig egyike a legismertebb épületeknek [[budapestBudapest VI. kerülete|Budapest VI. kerületében]], mely egyúttal a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne.
 
== Története ==
A tanítás megkezdésekor már a teljes házat az oktatás rendelkezésére bocsátották, de méltó elhelyezést csak négy évvel később kapott az intézmény, amikor a Sugár úton (Andrássy út – Vörösmarty utca sarkán) önálló épületet emeltek a számára.
 
Liszt és Erkel a zongora tárgyat tanították, a zeneszerzés professzora pedig [[Volkmann Róbert]], a szászországi születésű magyar zeneszerző volt, aki [[1841]]-ben telepedett le [[pestPest (történelmi település)|Pest]]en. Az intézet titkára nem más volt, mint [[Ábrányi Kornél (zeneszerző)|Ábrányi Kornél]], aki az évek során zeneszerzést, zeneesztétikát, magyar zenét, zeneelméletet és zenetörténetet tanított. Továbbá 1875-től volt a Zeneakadémia zeneszerzéstanára<ref>[http://info.bmc.hu/index.php?node=artists&table=SZERZO&id=236 Nikolits Sándor], Magyar Zenei Információs Központ (hozzáférés: 2015. szeptember 6.)</ref> [[Nikolits Sándor]] is.
 
Az első évben 38 növendék járt az előadásokra.<ref name=mult-kor2005/> Liszt első növendékei közé tartozott [[Aggházy Károly]], [[Juhász Aladár]] (1856–1922<ref name=Walker>Alan Walker: Franz Liszt The final years, 1861-1886; Cornell University Press, 1987 (online: [https://books.google.hu/books?id=beP86q3iO6MC google könyv]) {{en}}</ref>), [[Ravasz Ilona]] (1851–1922<ref name=Walker/>) és [[Thomán István]], akikből hamarosan kiváló előadóművészek illetve tanárok váltak.

Navigációs menü