„Szerkesztővita:Cs-mester” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cs-mester 8 évvel ezelőtt a(z) Képek a függőpecsétekről témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
11. sor: 11. sor:
:"• Ha az online változatot használta, kérjük írja hozzá:
:"• Ha az online változatot használta, kérjük írja hozzá:


: Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009.
:: Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009.


:• Például:
:• Például:


: MOL, DL 11. Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009."
:: MOL, DL 11. Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009."


:Ha valaki pedig a wikis felületről származót használja, nyílván hivatkozniai is kell rá ( - így ez egyértelműen visszavezetett az eredeti adatbázisra) ; így szerintem nem sérül előírás! - [[Szerkesztő:Cs-mester|Cs-mester]] <sup>[[Szerkesztővita:Cs-mester|vita]]</sup> 2016. március 16., 09:40 (CET)
:Ha valaki pedig a wikis felületről származót használja, nyílván hivatkozniai is kell rá ( - így ez egyértelműen visszavezetett az eredeti adatbázisra) ; így szerintem nem sérül előírás! - [[Szerkesztő:Cs-mester|Cs-mester]] <sup>[[Szerkesztővita:Cs-mester|vita]]</sup> 2016. március 16., 09:40 (CET)

::'''Körmendi Tamás''' pl. így adja meg az egyik munkája függelékében található pecseték származási helyét:

:::Az adattárban az Osl nemzetség és az abból kiszakadt családok tagjaihoz köthető valamennyi értékelhető pecsétlenyomatot igyekszem számba venni a Magyar Országos Levéltár Collectio Diplomatica Hungarica c. digitális korpusz 2010. május 31-ig közzétett anyagában (Collectio Diplo-matica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás [DL-DF 5.1] 2010. Elérhetősége:http://www.mol.arcanum.hu/dldf/ [a továbbiakban: DL-DF adatbázis]) - [[Szerkesztő:Cs-mester|Cs-mester]] <sup>[[Szerkesztővita:Cs-mester|vita]]</sup> 2016. március 16., 11:36 (CET)

A lap 2016. március 16., 11:37-kori változata

Képek a függőpecsétekről

Szia! A http://mol.arcanum.hu/dldf/opt/a150506htm?v=pdf&a=start oldalról letöltött, függőpecséteket ábrázoló fotók jogvédettek, nem lehet őket felhasználni a Wikipédián engedély nélkül. Az sem állja meg a helyét, hogy magadat írod be szerzőnek, mert egy kép szerkesztése senkit nem tesz szerzővé. Ha a képekre nem tudsz engedélyt szerezni, hamarosan törölni kell őket sajnos. ha megpróbálkozol vele, kérlek, helyezd ki mindegyik vonatkozó fájl leírólapjára az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont. Köszönöm. – Regasterios vita 2016. március 11., 16:00 (CET)Válasz

Szia!
Az általam feltöltött képek forrásmegadása a MOL vonatkozó előírásainak figyelembevételével készült. Magamat "szerzőként" minden esetben csak az általam editált változatra szerepeltettem ( - az adatbázishoz tartozó eredeti képek szerzői nem szerepelnek az adatbázisban, mivel ezek hivatali tevékenységből származnak). Az felhasznált adatbázis nyilvános, bárki által szabadon használható közkincs, csupán a hivatkozási előírásokat kell betartani. Hasonló módon járnak el az adatbázist érintően publikáló hivatásos történészek is. Az első wikire felrakott képek előtt ( - a biztonság kedvéért) írtam egy tájékoztatást kérő levelet a MOL üzenőfalára, a tudományos ismeretterjesztő (nonprofit) célú felhasználás feltételeire vonatkozóan. Választ erre nem kaptam. Mivel én már az ismert problémák miatt felhagytam a valós történelmet népszerűsítő wikis tevékenységgel, nyugodtan járj el az ügyben belátásod szerint. - Üdv.: Cs-mester vita 2016. március 16., 07:34 (CET)Válasz

Köszönöm a választ! Két dologra reagálnék. Az egyik, hogy egy adatbázishoz való szabad hozzáférhetőség önmagában nem jelenti azt, hogy – szerzői jogi értelemben – közkincs a benne található tartalom. Ez csak akkor igaz, ha erről az adatbázis létrehozója kimondottan nyilatkozik a honlapon, vagy más, ellenőrizhető módon. Ez sajnos nem történt meg, és vélhetően nem véletlenül nem kaptál választ a leveledre. A szabad hozzáférhetőség és a közkincs fogalmának összekeverése sajnos gyakran előforduló tévedés. Utóbbi magában foglalja az üzleti célú felhasználás lehetőségét is, míg az előbbi nem. Ezzel függ össze a másik észrevételem. Te ugyan Wikipédia-szerkesztőként nonprofit célokra használtad a képeket, de mivel a Wikipédia tartalma üzleti célokra is igénybe vehető, a feltöltéssel és a közkincs feliratú sablon kihelyezésével lehetővé tetted, hogy a Wikipédián kívül is bárki felhasználja a fotókat akár üzleti célokra is, miközben a szerzői jog tulajdonosa, a MOL erre nem adott engedélyt. A képeket tehát sajnos törölni kell. – Regasterios vita 2016. március 16., 08:45 (CET)Válasz

Az adatbázishasználatra vonatkozó (MOL) előírás:
"• Ha az online változatot használta, kérjük írja hozzá:
Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009.
• Például:
MOL, DL 11. Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009."
Ha valaki pedig a wikis felületről származót használja, nyílván hivatkozniai is kell rá ( - így ez egyértelműen visszavezetett az eredeti adatbázisra) ; így szerintem nem sérül előírás! - Cs-mester vita 2016. március 16., 09:40 (CET)Válasz
Körmendi Tamás pl. így adja meg az egyik munkája függelékében található pecseték származási helyét:
Az adattárban az Osl nemzetség és az abból kiszakadt családok tagjaihoz köthető valamennyi értékelhető pecsétlenyomatot igyekszem számba venni a Magyar Országos Levéltár Collectio Diplomatica Hungarica c. digitális korpusz 2010. május 31-ig közzétett anyagában (Collectio Diplo-matica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás [DL-DF 5.1] 2010. Elérhetősége:http://www.mol.arcanum.hu/dldf/ [a továbbiakban: DL-DF adatbázis]) - Cs-mester vita 2016. március 16., 11:36 (CET)Válasz