„Firdauszí” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
'''Firdauszí''' vagy '''Firduszi Abul-kászim Manszúr''' ([[940]] körül – [[1027]]) a perzsa (egyben a világirodalom) egyik legjelentősebb költője.
 
Firdauszí a [[Túsz]] közelében fekvő [[Sádab]] nevü faluban született. [[Mahmúd gaznavida szultán]] udvarában működött, és itt bízták meg a [[Dakíkí]] költő által megkezdett [[Sáhnáme|Királyok könyvé]]nek ''(Sáhnáme)'' megírásával. Firdauszí mintegy 30 évig dolgozott művén, amely végül egy közel 60.000 verspárból álló költeménnyé vált. Tartalma a perzsák története volt a régi perzsa királymondáktól a [[Szászánida Birodalom|Szászánidák]] [[651]]-es bukásáig. A történet szerint a szultán által megígért 60.000 arany helyett csak ugyanannyi ezüstpénzt kapott a mű befejeztekor Firdauszí.
 
A csalódott költő lesujtó [[szatíra|szatírá]]t írt Mahmúd számára, majd a szultán haragja elől [[Bagdad]]ba menekült. Itt a kalifa nagyvezérének jóindulatát megszerezte, és öreg korában megírta a pogánykori hősök dicsőítésére a [[Juszuf és Zulejkhá]] című eposzt. A műben a [[Korán]] legszebbnek nevezett történetét énekelte meg vallásos szellemben. Később barátai és Mahmúd szultán nagyvezérének közbenjárására Firdauszí visszaköltözhetett Perzsiában, és Túszban tölthette utolsó éveit. Magas korban hunyt el [[1027]]-ben. A monda szerint végül Mahmúd – megbánva korábbi tettét – mégiscsak 12 [[teve|tevét]] útnak indított a 60.000 arannyal. A tevék éppen Firdauszí temetésének napján érkeztek meg Túszba.
116 859

szerkesztés

Navigációs menü