„Stanisław Łepkowski” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
18. sor: 18. sor:
}}
}}


'''Stanisław Łepkowski''' ([[Krakkó]], [[1892]]. [[október 15.]] – [[Pretoria]], [[1961]]. [[augusztus 15.]]) - lengyel jogász, diplomata, [[1936]] és [[1939]] között a [[Második Lengyel Köztársaság|Lengyel Köztársaság]] Elnöke Polgári Hivatalának kabinetfőnöke, a [[II. világháború]] előtt a [[lengyel-magyar kapcsolatok]] kiemelkedő alakja.
'''Stanisław Łepkowski''' ([[Krakkó]], [[1892]]. [[október 15.]] – [[Pretoria]], [[1961]]. [[augusztus 15.]]) - lengyel jogász, diplomata, [[1936]] és [[1939]] között a [[Második Lengyel Köztársaság|Lengyel Köztársaság]] Elnöke Polgári Hivatalának kabinetfőnöke, a [[II. világháború]] előtt a [[lengyel–magyar kapcsolatok]] kiemelkedő alakja.


Jogi diplomáját Krakkóban a [[Jagelló Egyetem]]en szerezte, majd tanulmányait a bécsi Közgazdasági Egyetemen folytatta. [[1919]] áprilisában lépett diplomáciai szolgálatba a Második Köztársaság képviselőjeként. Először másodtitkár volt a [[New York]]-i lengyel főkonzulátuson, ezt követően pedig [[1920]] áprilisa és júliusa között a [[Chicago|chicagói]] lengyel konzulátuson szolgált hasonló minőségben.
Jogi diplomáját Krakkóban a [[Jagelló Egyetem]]en szerezte, majd tanulmányait a bécsi Közgazdasági Egyetemen folytatta. [[1919]] áprilisában lépett diplomáciai szolgálatba a Második Köztársaság képviselőjeként. Először másodtitkár volt a [[New York]]-i lengyel főkonzulátuson, ezt követően pedig [[1920]] áprilisa és júliusa között a [[Chicago|chicagói]] lengyel konzulátuson szolgált hasonló minőségben.

A lap 2016. február 5., 12:54-kori változata

Stanisław Łepkowski
Stanisław Łepkowski
Stanisław Łepkowski
Született1892. október 15.
Krakkó
Elhunyt1961. augusztus 15. (68 évesen)
Pretoria
Állampolgárságalengyel
Nemzetisége lengyel
Foglalkozásajogász, diplomata
Tisztségelengyel nagykövet Magyarországon (1931–1936)
IskoláiJagelló Egyetem
Kitüntetései
  • A függetlenség 10. évfordulója emlékérem (1928)
  • Gold Cross of Merit‎
  • a francia Becsületrend lovagja
  • Knight Commander of the Order of Saint Sava
  • a Magyar Érdemrend nagykeresztje
  • Lengyelország Újjászületése érdemrend tisztje (1928. november 10.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Stanisław Łepkowski témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stanisław Łepkowski (Krakkó, 1892. október 15.Pretoria, 1961. augusztus 15.) - lengyel jogász, diplomata, 1936 és 1939 között a Lengyel Köztársaság Elnöke Polgári Hivatalának kabinetfőnöke, a II. világháború előtt a lengyel–magyar kapcsolatok kiemelkedő alakja.

Jogi diplomáját Krakkóban a Jagelló Egyetemen szerezte, majd tanulmányait a bécsi Közgazdasági Egyetemen folytatta. 1919 áprilisában lépett diplomáciai szolgálatba a Második Köztársaság képviselőjeként. Először másodtitkár volt a New York-i lengyel főkonzulátuson, ezt követően pedig 1920 áprilisa és júliusa között a chicagói lengyel konzulátuson szolgált hasonló minőségben.

1920. augusztus 2-án kinevezték az Államfői Hivatal (lengyelül: Naczelnik Państwa) Polgári Kabinetirodához, ahol 1923. július 1-jéig dolgozott. 1921. május 6-ig Józef Piłsudski marsall segédtisztje (adjutánsa) volt. 1923. július 1-jén a Lengyel Köztársaság képviseletét Danzig Szabad Városban ellátó általános hivatalba (Komisariat Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Wolnym Mieście Gdańsku) kapott kinevezést mint a jogi ügyek titkára, majd ugyanezt a funkciót töltötte be Lengyelország moszkvai követségén is. 1926 és 1927 folyamán főosztályvezető-helyettesi beosztása volt a Külügyminisztérium Politikai és Gazdasági Főosztályán. 1927. november 1-jén ismét az Amerikai Egyesült Államokba rendelték. A Lengyel Köztársaság washingtoni követségére került, ahol I. osztályú követségi tanácsossá léptették elő. 1930. február 19-én nagykövetségi tanácsosi címet nyert.

1931. május 22-én nevezték ki budapesti lengyel követnek. Magyarországi tisztségét közel öt éven át látta el, egészen 1936. május 15-éig. Ekkor az időközben átalakult Köztársasági Elnöki Hivatal Polgári Kabinetjének (Kancelarii Cywilnej Prezydenta RP) vezetője lett Ignacy Mościcki köztársasági elnök mellett, tisztségét 1939-ig látta el. A II. világháború idején, Władysław Raczkiewicz köztársasági elnök működése alatt, a Polgári Kabinet első vezetője volt, utána Lengyelország főkonzulja Pretoriában. A háború után a Dél-Afrikai Unióban telepedett le, itt halt meg 1961-ben.

Tagja volt a lengyel–magyar kapcsolatok ápolását célul tűző Magyar Mickiewicz Társaságnak.[1] Részt vett a budapesti Lengyel légionisták emlékművének avatásán.[2] A Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetettje.

Jegyzetek

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stanisław Łepkowski című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.