„Mikrobiológia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
röviden a bevezetőt írtam és a többi hibát kellett javítani
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (Nemzetközi katalógusok.)
(röviden a bevezetőt írtam és a többi hibát kellett javítani)
A '''mikrobiológia''' a [[biológia|biológiának]] egy a [[mikroorganizmus]]okkal foglalkozó tudományága. Tradicionális megközelítésben voltaképpen három nagy szakterületet foglal magába: virológiát, bakteriológiát és az immunológiát, habár a mikrobiológia áthatja a összes élettudományi területet, nincsen olyan része az élettudományoknak amely alapjaiban nélkülözné a mikrobiológiát mint alaptudományt. Mégis mindamellett egy új keletű tudományról van szó amelyet magyar Semmelweis Ignác megfigyelései is megalapoztak még a 19.-ik század derekán. A mikroszkopikus rendszerek bonyolultsága az egyszerűbb egysejtes mikroorganizmusokig is sokszor modellezhetetlenül komplex struktúrát mutat. A szerves kémia mint társtudomány hídként köti össze a molekuláris biológiával, amely a mikrobiológia tudományával egyetemben az építőelemeit tárja fel az élő anyagi világnak.
A '''mikrobiológia''' a [[biológia|biológiának]] egy a [[mikroorganizmus]]okkal foglalkozó tudományága. A mikroorganizmusok olyan szervezetek, amelyek emberi szemmel nem láthatók, gyakran [[betegség]]eket közvetítenek, illetve betegségeket okozó kórokozókat terjesztenek.
 
== Szubvirális elemek ==
Olyan makromolekulák tartoznak ide, melyek vagy csak fehérjét, vagy csak nukleinsavat tartalmaznak:
* [[prion]]ok, nukleinsavat nem, csak fehérjét tartalmazó, fertőző vagy fertőzést közvetítő ágensek; bizonyos típusú idegrendszeri sejtek membránját roncsolják például a szarvasmarhák szivacsos agyvelőelfajulása (Bovine Spongioform Encephalopathia, BSE) esetén.
* [[viroid]]ok, olyan makromolekulák, amelyek csupán egy cirkuláris, egyszálú RNS-ből állnak. Az összes viroid jelen ismereteink szerint növénypatogén, kizárólag kultúrnövényeken fordulnak elő. Viroid okozza például a [[kókuszpálma]] cadang-cadang betegségét (satnyaság, elszíneződések).
 
== Nem sejtes mikrobákVírusok ==
* [[vírus]]ok, nukleinsavból és fehérjéből álló, korpuszkuláris méretű, önmagukban életjelenséget nem mutató obligát sejtparaziták.
 
== Prokarióták ==
== Sejtes szerveződésű mikrobák ==
* [[baktériumok]]
 
== Eukarióták ==
* [[alga|algák]]
* [[protozoa|protozoák]] („állati egysejtűek”)
* [[gombák]], az élővilág rendszertani felosztás szerinti önálló országa, rendszertanuk is jellegzetesen eltér az állatok és a növények országáétól. A gombák egyedi szaporodásuk és jellegzetes genetikájuk és rengeteg feltáratlan tulajdonságaik révén talán a legtöbb meglepetést okozhatják a jövő felfedezői számára.
* [[gombák]]
 
Ma mindegyik területtel külön tudományág foglalkozik a mikrobiológián belül.
 
== Alterületei ==
2

szerkesztés

Navigációs menü