„Vajdasági Magyar Diákszövetség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
A '''Vajdasági Magyar Diákszövetség''' (VaMaDiSz) az egyetlen vajdasági magyar egyetemista szervezet (diákszervezet). Non-profit,Civil civilegyesületként szervezetkerült bejegyzésre, államtól és politikától független tevékenységi körrel. A VaMaDiSz 1997 novemberében alakult meg [[Újvidék]]en. Központi irodája Újvidéken található, kihelyezett irodával rendelkezik Szabadkán.
 
== Tevékenysége ==
Alaptevékenysége - a diák érdekképviselet mellett - szakmai-, kulturális- és sporttevékenységek szervezése, az ösztöndíj- és támogatási ügyek intézése, bel- és külföldi diákcsereprogramok szervezése. Mindezek mellett képviseli a vajdasági magyar hallgatókat belföldi, anyaországi és nemzetközi diákfórumokon is.
 
A diákszervezet oktatás profilú tevékenysége felöleli a végzős magyar középiskolai diákok itthoni felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeiről való tájékoztatást, egyetemi hallgatói életbe történő felzárkóztatást, beilleszkedést elősegítő programokat, szakmai gyakorlatok és munkahely teremtő projekteket, önképzéseket, tanfolyamokat, szabadidős programokat, kulturális rendezvényeket.
Céljai között szerepel a magyar nemzetiségű diákok és hallgatók részére nyújtott tanulmányi és szociális támogatások forrásainak bővítése. Feladatának tekinti a magyar nyelvű oktatás színvonalának emelése, az általános oktatási körülmények javítása révén a vajdasági magyar értelmiségi fiatalok kivándorlásának csökkentése. Elősegíteni kívánja a fiatal kisebbségi magyar értelmiség bevonását a nemzeti és nemzetközi tudományos és szakmai életbe, továbbá a délvidéki magyarság nemzeti öntudatának erősítését és ösztönözni kíván a többségi nemzettel való békés egymás mellett élésre és együttműködésre.
 
A Vajdasági Magyar Diákszövetség célcsoportjába a primer körben a vajdasági magyar végzős középiskolások rétege, valamint a Vajdaságban továbbtanuló magyar ajkú egyetemi hallgatók. A célcsoport szekundárus körébe tartoznak a vajdasági magyar egyetemi hallgatók, akik Magyarországon folytatják tanulmányaikat, közélettel foglalkozni akaró fiatalok, az első és második kör tagjainak szülei, családjai. Szakmai profilja elsősorban oktatás jellegű, azon belül is oktatással és továbbtanulással kapcsolatos információ átadás valamint részben a szabadidős programok szervezése, szakmai gyakorlatot serkentő programok. Területileg elsősorban Újvidéken és Szabadkán, valamint általánosan Vajdaság területén.
== Főbb programok ==
 
A diákszervezet aktív hallgatói- és ifjúsági központként is funkcionál helyi irodáiban, ahol állandó információ csere, szakmai tapasztalatgyűjtés, önkéntes ifjúsági munka, közösségi háló építése valósul meg.
 
Céljai között szerepel a magyar nemzetiségű diákok és hallgatók részére nyújtott tanulmányi és szociális támogatások forrásainak bővítése. Feladatának tekinti a magyar nyelvű oktatás színvonalának emeléseemelését, az általános oktatási körülmények javítása révén pedig a vajdasági magyar értelmiségi fiatalok kivándorlásának csökkentésecsökkentését. Elősegíteni kívánja a fiatal kisebbségi magyar értelmiség bevonását a nemzeti és nemzetközi tudományos, szakmai és szakmaipolitikai életbeközéletbe, továbbá a délvidéki magyarság nemzeti öntudatának erősítését és ösztönözni kívánszeretné a többségi nemzettel való békés egymás mellett élésreélést és együttműködésreegyüttműködést.
 
== Állandó programok és rendezvények ==
* Vajdasági Szabadegyetem
* Gólyabál - Újvidék
* Felsőoktatási Tájékoztató Körút és Tájékoztató Kiadvány szerkesztése és kiadása
* Help Me! - beilleszkedést segítő program
* Művészked(d)ek
* 1 Biztos Általános Műveltségi Vetélkedő
* Egyetemista Játékok és Diáknapok
* Gólyafüzet szerkesztése és kiadása
* Vajdasági Szabadegyetem
* Európa Kollégium közösségi életének szervezése
* Fórumok, konferenciák, továbbképzések
 
== Vezetőség ==
* Elnök: Sóti Attila (Magyarkanizsa, Újvidék)
* Alelnök és a szabadkai kihelyezett iroda vezetője: Szabolcski Szabolcs, Dudás László(Pacsér)
* Újvidéki iroda vezetője: Oláh Csongor
* Program-koordinátorok: Varga Zoltán, Ágó Krisztina, Olah Csongor, Rózsa Ramóna
* Adminisztrációs asszisztens: Somorai Hermina
* Külkapcsolatok- és HR biztosa: Szécsényi Csongor (Péterréve)
* Média- és reklám menedzser: Kanyó Fruzsina (Magyarkanizsa)
* Felsőoktatási Tájékoztató Körút koordinátora: Varga Zoltán (Szabadka)
 
== Kapcsolatok ==
* RésztA VaMaDiSz részt vesz a Vajdasági Magyar Ösztöndíj Tanács - Előértékelő Bizottság munkájában.
* Képviseltetik magukat a Diáksegélyzők ülésein.
* Kapcsolatban áll az egyes egyetemek és főiskolák hallgatói önkormányzataival, valamint az intézményektől független hallgatói szervekkel.
* Tagja a Vajdasági Ifjúsági Tanácsnak (VIT), mely a Vajdaságban működő ifjúsági szervezeteket tömöríti.
* Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) Állandó Bizottságának tagja, a VaMaDiSz elnöke tölti be a MIK vajdasági régiójának elnöki tisztségét.
* Együttműködés és közös programmegvalósítás a Magyar Nemzeti Tanáccsal
 
== Források ==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü